15.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Αναγκαία η πολιτική αλλαγή

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο
ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΣΙΡΚΑΣ
(π. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ *)

Ο εκρηκτικός συνδυασμός αύξησης της ακρίβειας και μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων δημιουργούν συνθήκες μιας νέας κοινωνικής κρίσης με έντονα φαινόμενα φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και ανασφάλειας σε ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας. Οι ανατιμήσεις σπάνε καθημερινά τα ρεκόρ. Την ίδια στιγμή οι μισθοί και τα εισοδήματα μένουν καθηλωμένα.
Ακόμα και τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση ήταν μια επανάληψη της επιδότησης της αισχροκέρδειας για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, μια ανεπαρκής επιδότηση για κάλυψη μικρού μέρους των αυξήσεων στη βενζίνη για ένα τρίμηνο και ένα επίδομα που δεν μπορεί να καλύψει ούτε στο ελάχιστο την απώλεια αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Με τα ανεπαρκή αυτά μέτρα και την άρνηση ουσιαστικής παρέμβασης στα καρτέλ, ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας παραμένει αλώβητος. Η κοινωνία δεν ανέχεται άλλο τον εμπαιγμό. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια και δεν κρύβεται. Ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει το λαϊκό εισόδημα.
Και όλα αυτά την ώρα που κατάργησαν τη μόνιμη επιπλέον σύνταξη που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνολικό κονδύλι 900 εκατ. ευρώ, και κράτησαν καθηλωμένο τον μισθό για τρία χρόνια, διαλύοντας και τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα στην αγορά εργασίας.
Ο ελληνικός λαός θυμάται όταν στις δύσκολες μέρες των μνημονίων η ΝΔ δεν ψήφιζε την έμπρακτη στήριξη των συμπολιτών μας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξη που σήμερα νομοθετεί μόνο για τα συμφέροντα λίγων, το 2016 δεν ψήφισε το κοινωνικό μέρισμα 700 εκατ. ευρώ, αποκαλώντας ψίχουλα τα «επιδόματα».
Η κυβέρνηση αποδίδει το πρόβλημα της εκρηκτικής ακρίβειας αποκλειστικά σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιχείρησε να πείσει τους πολίτες ότι το κύμα ακρίβειας που σαρώνει ήδη από το καλοκαίρι, εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο. Η κρίση, όμως, αυτή σοβεί εδώ και μήνες και η κυβέρνηση δεν την προέβλεψε και αρνήθηκε να την αντιμετωπίσει.
Η δήθεν συνετή δημοσιονομική πολιτική που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης ισχύει για τους αδύναμους και όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν ισχύει, όμως, όταν πρόκειται να μοιράσει δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, σε μειώσεις φόρων για λίγους και ισχυρούς, όταν ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με κόστος 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, όταν κάνει φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα μερίσματα και στις γονικές παροχές σε πολύ υψηλές περιουσίες.
Η πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας έχει ως αποτέλεσμα μια τεράστια οικονομική κρίση. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Κι αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει ήδη τα μέτρα που καθιστούν τους εργαζόμενους έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, έχει ξεπουλήσει τη ΔΕΗ και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, έχει δεσμευτεί για τη διασφάλιση της εξωφρενικής κερδοφορίας των εταιριών της ενέργειας και του λιανεμπορίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο Πρόεδρός του ο Αλέξης Τσίπρας έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στα θέματα της πανδημίας όσο και στα θέματα της ακρίβειας.
Τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και μήνες είναι η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, το πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, το χτύπημα της αισχροκέρδειας, η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Για να υπάρξει θετική διέξοδος, μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις καλούνται ξανά στο προσκήνιο για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Μέτρα κοινωνικής προστασίας για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Αποφασιστικό χτύπημα της κερδοσκοπίας και των καρτέλ.
Οι πολίτες θα κληθούν σύντομα να απαντήσουν ποια κυβέρνηση μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία από τις συνέπειες της ακρίβειας, του πολέμου, της πανδημίας. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έδειξε την ανικανότητά της σε όλους τους τομείς, έχει τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων και επιτίθεται στα λαϊκά συμφέροντα ή μια προοδευτική κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια ευρεία προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία και σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και ανασυγκρότησης της χώρας;
Η δική μας ευθύνη είναι να συντονιστούμε με τη νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία που διαμορφώνεται ενάντια στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, να αρθρώσουμε ένα πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα ουσιαστικών αλλαγών και να εκφράσουμε αυθεντικά την προοδευτική Ελλάδα της δημιουργίας, του μόχθου και της δημοκρατίας. Για να γίνει πράξη η προοδευτική διακυβέρνηση και να έρθει η δημοκρατία στην εξουσία.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα