15.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Αιτωλοακαρνανία: Ώριμος ο χρόνος για τον χωρισμό σε δυο νομούς;

Διαβάστε επίσης

Ένα θέμα που πιθανόν να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, αφορά το αίτημα για τον χωρισμό του Νομού Αιτωλοακαρνίας σε δύο νομούς, με έδρες το Μεσολλόγγι και το Αγρίνιο αντίστοιχα. Ένας προβληματισμός, που αφορά το γειτονικό μας νομό, εδώ και περίπου 150 χρόνια, καθώς παρατηρείται το οξύμωρο, να είναι ιστορική πρωτεύουσα το Μεσολλόγγι και την οικονομική πρωτοκαθεδρία να έχει το Αγρίνιο, την ίδια στιγμή που υπάρχει μια ακόμη ισχυρή πόλη, αυτή της Ναυπάκτου.
Η αφορμή για την επαναφορά του ζητήματος αυτού έφερε ο φημολογούμενος χωρισμός της Ι.Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, τον οποίο ζητάνε οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ποίμνιο που απλώνεται σε τόσο μεγάλη περιοχή.
Να σημειωθεί ότι με το χωρισμό του νομού είναι σύμφωνοι, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι βλέπουν να υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα σε σχέση με τις περιοχές της. Να σημειωθεί ότι ο Νομός έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ από ολόκληρη την περιφέρεια Ηπείρου και είναι βέβαια ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας… Κάθετα αρνητικοί είναι οι πολιτικοί μιας και αν χωριστεί ο νομός τότε θα είναι μεγάλο πλήγμα για αυτούς. Τώρα εκλέγονται 6-7 ενώ αν χωριστεί ο νομός θα εκλέγονται 2 στον Ακαρνανίας και 1 στον Αιτωλίας. Οπότε δεν πρόκειται να χωριστεί ποτέ…
Να σημειωθεί ότι το σύνθημα που επικρατεί είναι «μια Μητρόπολη, ένας νομός» και είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει και εμάς, καθώς η Ι.Μ. Άρτας έχει ενορίες και στην Αιτωλοακαρνανία (π.χ. Μενίδι), ενώ από την άλλη η Ι.Μ. Πρεβέζης έχει υπό την πνευματική του σκέπη, σχεδόν τον μισό νομό της Άρτας και μάλιστα τον πιο πλούσιο.
Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η υπόθεση του χωρισμού του Νομού (Π.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ήδη εκπρόσωποι φορέων έχουν αποστείλει σχετικό αίτημα προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ο τοπικός Τύπος με συνεχή πρωτοσέλιδα ζητάει να επιταχυνθεί η διαδικασία, το σίγουρο είναι ότι σε περίπτωση που προχωρήσει ο διαχωρισμός σε νέα μητρόπολη και νέο νομό, θα υπάρξουν αναταράξεις και στην δική μας Περιφερειακή Ενότητα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για την προώθηση και των δικών μας χρόνιων αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα