11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: Αναδείχθηκε σαν τρίτος πόλος στο τοπικό ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε επίσης

Στον τρίτο δυναμικό πόλο του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής εξελίσσεται ο Γιάννης Παπαλέξης, ο οποίος δε και από τις τελευταίες εσωκομματικές διαδικασίες μπόρεσε να κερδίσει και τις εντυπώσεις. Και αυτό επειδή, απέφυγε την παγίδα να πολώσει το κλίμα και να πιέσει προς στήριξη συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων, τόσο σε επίπεδο συνέδρων, όσο και σε επίπεδο νομαρχιακής επιτροπής.
Ο Γιάννης Παπαλέξης είναι την περίοδο αυτή υποψήφιος για την υποψηφιότητα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής και μαζί με τους αξιόλογους επίσης Άλκη Παπαχρηστάκη, Χρυσοβαλάντη Αθανασίου, Σωτήρη Χρηστούλη και Ηλία Καρίνο, είναι ένα από τα πρόσωπα, τα οποία θα αξιολογηθούν από την εκλογική επιτροπή του κόμματος για την θέση αυτή. Δεν συμπεριλάβαμε στην λίστα, τον ήδη βουλευτή Άρτας Χρήστο Γκόκα και τον Χρήστο Μέγα, ο οποίος θα είναι ντε φάκτο υποψήφιος.
Η ιστορία του Γιάννη Παπαλέξη είναι όμως μεγάλη στο χώρο… Σημείο αναφοράς ήταν η 10η Φεβρουαρίου 2012, όταν ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός παραιτήθηκε από την θέση του βουλευτή διαφωνώντας με την πολιτική της τότε κυβέρνησης να στηρίξει τα μνημόνια. Την ίδια ημέρα εκλήθη από την Γραμματεία του Εθνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να προσέλθει να παραλάβει την θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ως πρώτος επιλαχών. Την ίδια εποχή ο Γιάννης Παπαλέξης ήταν δήμαρχος Αρταίων και μάλιστα στη μέση της εκλογικής του θητείας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για το ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Κάποιοι σχολίαζαν ότι αν ο Γιάννης Παπαλέξης δεν έλεγε τότε το μεγάλο ΟΧΙ, η πολιτική του πορεία θα ήταν διαφορετική, τόσο στην Άρτα, όσο και σε όλη την Ελλάδα. Με αναφορές στο παλιό και σύγχρονο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να δημιουργήσει τον μηχανισμό εκείνο ώστε να μπορεί ακόμη και σήμερα να είναι βουλευτής της Άρτας, όπως έκαναν τις δύσκολες εκείνες ημέρες οι υπόλοιποι βουλευτές της Άρτας από τα άλλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ)…
Κάποιοι ανέφεραν ότι ο Γιάννης Παπαλέξης δεν δέχθηκε να είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ψηφίσει τις δανειακές συμβάσεις του μνημονίου, καθώς επικρατούσε την περίοδο εκείνη μεγάλη αναταραχή και πολλοί ακόμη βουλευτές είδαν την έξοδο ως ιδανική λύση από την σκληρή απόφαση, που ήταν αντίθετη με τα πιστεύω τους.
Όμως η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Παπαλέξης πίστεψε σε ένα Δήμο με ισχυρές αναφορές στην κοινωνία και άφησε την θέση για τους τελευταίους επιλαχόντες Χρήστο Γκόκα και Αναστασία Κατσαντούλα, εκ των οποίων με την σειρά την αποδέχθηκε ο πρώτος και διέγραψε την πορεία που σήμερα όλοι γνωρίζουμε.
Ο Παύλος Στασινός όμως ήταν και πάλι το πρόσωπο, το οποίο καθόρισε και το πολιτικό μέλλον του Γιάννη Παπαλέξη και την πορεία του Δήμου Αρταίων. Θέτοντας εαυτόν ως υποψήφιο δήμαρχο, δημιούργησε ρήγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο τότε φέρελπις Χρήστος Τσιρογιάννης και εξελίχθηκε στον Δήμαρχο των δυο συνεχόμενων θητειών και με προοπτική στην επόμενη.
Σήμερα μετά από μια μακρόχρονη θητεία στην αντιπολίτευση του Δήμου, ο Γιάννης Παπαλέξης, είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στις κινήσεις του.
Στην υπόθεση των εσωκομματικών εκλογών, κινήθηκε περισσότερο ως παραινετικός παράγοντας, παρά ως «πολιτικό γραφείο», ζητώντας από τους υποψηφίους να συμμετέχουν ανεξάρτητα και αδέσμευτα. Με αυτόν τον τρόπο, μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα, αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό μεταξύ όλων των υποψηφίων, που διαπίστωσαν ότι δεν έκανε κανένα παιχνίδι σε βάρος τους.
Δεν θέλουμε βέβαια να προστρέξουμε σε συμπεράσματα, θεωρούμε όμως ότι η εξέλιξη όπως εκ του αποτελέσματος προκαθορίζεται είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον πρώην δήμαρχο.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα