15.5 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Οι αρουραίοι στην οδό Σκουφά προβληματίζουν έμπορους και επισκέπτες

Διαβάστε επίσης

Μας προξένησε έκπληξη, η συχνή αναφορά από τους εμπόρους κυρίως της οδού Σκουφά, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάρτυρες εμφάνισης πολλών αρουραίων στα πλακάκια της πολυσύχναστης οδού. Το πρόβλημα, όπως μας το μετέφεραν δεν είναι μόνο αισθητικό, καθώς δεν είναι και ό,τι καλύτερο να αντικρύζει κανείς τεράστια τρωκτικά στην εμπορική οδό της πόλης μας, αλλά και υγειονομικό, καθώς σύμφωνα με τις ισχύουσες αντιλήψεις οι αρουραίοι μεταφέρουν μεταδοτικές στον άνθρωπο και στα οικόσιτα ζώα ασθένειες… και μάλιστα σε μια δύσκολη για την εποχή περίοδο.
Βέβαια μιλήσαμε με επιστήμονες της υγείας και της δημόσιας υγιεινής και μας επισήμαναν ότι είναι εντελώς φυσιολογικό να βλέπουμε αρουραίους, καθώς συνηθίζουν να κάνουν τις φωλιές τους εντός του οικιστικού ιστού σε σωληνώσεις του δικτύου αποχέτευσης ή να το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους.
Το θέμα είναι ότι δεν συνίσταται να γίνονται μυοκτονίες, καθώς τα χημικά που χρησιμοποιούνται είναι επικίνδυνα και μπορεί να μεταφερθούν στον βιολογικό καθαρισμό και απο κει να εκχυθούν στον Άραχθο και τον Αμβρακικό κόλπο, με δυσάρεστα αποτελέσματα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Από την άλλη η πρόταση που υπάρχει προκειμένου η ΔΕΥΑ Άρτας να προχωρήσει σε κάποιον καθαρισμό των σωληνώσεων (σε περίπτωση που υπάρχει κάποια φωλιά) δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι αρουραίοι τρέφονται από τα λύματα στους αγωγούς, στους οποίους υπάρχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία, που επιλέγουν τα συγκεκριμένα τρωκτικά. Εξίσου αναποτελεσματική είναι και η λύση του καθαρισμού των σωληνώσεων και των σχαρών των ομβρίων υδάτων, καθώς τίποτε δεν εμποδίζει τους αρουραίους να επανέρθουν. Οι αρουραίοι ζουν μέσα στα αποχετευτικά δίκτυα, ακόμη και στις πιο προηγμένες πόλεις του κόσμου, όπως Λονδίνο και Παρίσι. Όσο πιο… πλούσια είναι μια χώρα, τόσο περισσότερες τροφές καταλήγουν στους αγωγούς και αυξάνονται οι πληθυσμοί των αρουραίων, ό,τι και να κάνει κάνεις, οι αρουραίοι θα καταλήγουν εκεί.Κατά την περίοδο της καραντίνας παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση των αρουραίων: Λόγω του κλεισίματος της εστίασης, παρατήρησαν μια αύξηση συσκευασιών σε δρόμους, πλατείες και χώρους πρασίνου. Τα κουτιά από πίτσα προσελκύουν αρουραίους…
Η μόνη λύση είναι … στα χέρια των επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μυοκτονίες στον χώρο τους, σε περίπτωση, που διαπιστώσουν ότι τα «συμπαθή» τρωκτικά επιλέξουν να τους επισκεφθούν. Ίσως να είναι και μια καλή λύση για την επίλυση του προβλήματος τοπικά. Επίσης καλό θα ήταν οι πολίτες να μην πετάνε τα υπολείμματα φαγητού στην τουαλέτα ή σε παιδικές χαρές και πάρκα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα