19.8 C
Arta
28 Μαρτίου 2024

Οι παθογένειες της διαδικασίας των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Διαβάστε επίσης

Παρά τον ενθουσιασμό της συμμετοχής έμειναν πολλές πικρίες

Mε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να μεταφέρεται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχουμε και την δυνατότητα, να κάνουμε μια πιο ψύχραιμη απεικόνιση της διαδικασίας, προκειμένου να καταγραφούν ορισμένες παθογένειες, που πρέπει να απασχολήσουν και την Ειδική Εκλογική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής στα κεντρικά, αλλά και να δώσουν το μήνυμα, ότι προκειμένου να υπάρξει εσωκομματική δημοκρατία, θα πρέπει να εξασφαλίζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερα εχέγγυα στην τήρηση των εκλογικών διατυπώσεων.

Να επισημάνουμε ότι στο προηγούμενο φύλλο μας, λόγω έλλειψης χώρου, δεν είχαμε την δυνατότητα να αναδείξουμε τις σχετικές παθογένειες, παρόλα αυτά, διαπιστώσαμε ότι πολλές αναφορές έγιναν στον τοπικό και τον περιφερειακό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, αναφορικά με συγκεκριμένα περιστατικά, όχι όμως προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα, αλλά προκειμένου να υπάρξει «στοχοποίηση» προσώπων.

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι η προεργασία για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, ήταν από μηδαμινή έως και ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πρωτότυπες πατέντες ως λύση ανάγκης. Ειδικότερα στην Ανέζα, υπήρξε υποψήφια, η οποία ήταν και το μοναδικό μέλος της εφορευτικής επιτροπής, ενώ αντίστοιχα στην Καλεντίνη και την Άγναντα υπήρξαν υποψήφιοι, οι οποίοι ήταν και ψηφοελεγκτές… Να σημειωθεί περαιτέρω ότι ακόμη και στην Άρτα υποψήφιοι, λόγω φόρτου «αναγκάστηκαν» και έκαναν μέλη εφορευτικής, ενώ λόγω έλλειψης ψηφοδελτίων, πολλοί ψηφοφόροι προκειμένου να μην περιμένουν στην ουρά, έτσι ώστε να έρθουν τα νέα ψηφοδέλτια, έλαβαν από υποψηφίους «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια, προκειμένου να προηγηθούν στην σειρά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Να υπογραμμίσουμε εδώ το εξής: δεν υποστηρίζουμε ότι αλλοιώθηκαν τα αποτελέσματα. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι μεγάλοι αριθμοί των ψήφων που έλαβαν στα συγκεκριμένα τμήματα, σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της εντοπιότητας των υποψηφίων – μελών εφορευτικών επιτροπών και ψηφοελεγκτών. Επισημαίνουμε όμως ότι αυτή η συμμετοχή, ήταν ακριβώς αντίθετη από κάθε αρχή εκλογικής διαφάνειας.

Όλη αυτή η πραγματικότητα, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη δυσαρέσκεια σε μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, όλων των διαδικασιών, οι οποίοι είδαν ξαφνικά ότι … οι εφορευτικές ήταν «πιασμένες» από συνυποψηφίους, αλλά και από «εκπροσώπους πολιτικών γραφείων» (κάτι που κρίθηκε ως αναγκαίο κακό, καθώς αυτοί μόνον δραστηριοποίηθηκαν προκειμένου να επανδρώσουν τις επιτροπές). Σε προσωπικό επίπεδο, άρχισαν τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες, παρόλα αυτά δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί ενστάσεις αναφορικά με την διαδικασία.

Βέβαια στην διαδικασία αυτή ξεχωρίζει η περίπτωση της κάλπης του Κομποτίου: ο υποψήφιος για το συνέδριο του κόμματος και υποψήφιος για την υποψηφιότητα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στην Π.Ε. κ. Ηλίας Καρίνος, σύμφωνα με καταγγελία του, πριν να αρχίσει η διαδικασία των εκλογών εντόπισε μέλος της εφορευτικής επιτροπής να έχει ρίξει ψηφοδέλτια στην κάλπη  και να έχει έτοιμα ψηφοδέλτια με σταυρό συγκεκριμένου υποψηφίου για το συνέδριο (αναφέρει τον Σωτήρη Χριστούλη). Φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε με το κινητό του την διαδικασία και κάλεσε την αστυνομία και τον Γραμματέα της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ Άρτας Αλέξη Σερέτη. Ο Γραμματέας στις 7.30 το πρωί έφθασε στο Κομπότι και επικοινώνησε με τον Συντονιστή της Τοπικής Οργάνωσης του Δήμου Νικολάου Σκουφά, Γιάννη Μαυρίκη, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν υπήρχε εφορευτική επιτροπή.

Να σημειωθεί το εξής: στα δελτία τύπου τόσο του Ηλία Καρίνου όσο και του Αλέξη Σερέτη, που δημοσιεύονται σε διπλανή σελίδα, υπάρχει διαφορά στα αναφερόμενα ψηφοδέλτια, που είχαν πέσει στην κάλπη: ο Ηλίας Καρίνος αναφέρει τουλάχιστον δέκα φάκελλοι, ενώ ο Αλέξης Σερέτης αναφέρει τρεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Σερέτης επικοινώνησε με την Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ε.ΔΕ.ΚΑ.Π.) για το συμβάν και την εξέλιξή του, αλλά και με το κ. Σωτήριο Χρηστούλη ο οποίος δήλωσε πλήρη άγνοια, ότι βρίσκεται στο σπίτι του και ότι αποσύρεται από την υποψηφιότητα του για αντιπρόσωπος στο συνέδριο εάν αυτό πρόκειται να εκτονώσει την κατάσταση και να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στο εκλογικό τμήμα του Κομποτίου. Ο δε καταγγέλλων Ηλίας Καρίνος είχε θέσει όρο να εκδοθούν νέα ψηφοδέλτια για να προχωρήσει η διαδικασία, αλλά και την υπεύθυνη δήλωση του Σωτηρίου Χριστούλη, με το γνήσιο της υπογραφής ότι παραιτείται της διαδικασίας, πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

Κατά τις 12 μ. και ενώ είχαν εκδοθεί τα νέα ψηφοδέλτια, επειδή η διαδικασία είχε προχωρήσει στα επόμενα τμήματα, έπειτα από επικοινωνία του Γραμματέα της Ν.Ε. και της Ε.ΔΕ.ΚΑ.Π.ακυρώθηκε το εκλογικό τμήμα στο Κομπότι, ως μη γενόμενο εξ αρχής.

Αναφέρουμε ως πιο σημαντικό το γεγονός του Κομποτίου, όχι τόσο λόγω της καταγγελίας (καθώς αντίστοιχα προβλήματα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα, με την διαφορά ότι εκεί η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά και κάθε ένσταση θα μπορούσε να υποβληθεί αρμοδίως), αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι το εκλογικό τμήμα καταργήθηκε ως μη γενόμενο, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι της περιοχής, να μην έχουν την δυνατότητα να εκλεγούν, γεγονός το οποίο και προκάλεσε ιδιαίτερη πικρία.

Ο Ηλίας Καρίνος εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο έκανε λόγο για πληροφορίες που είχε την προηγούμενη ημέρα από το Κομπότι για το στήσιμο της διαδικασίας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όπως έλαβαν χώρα οι εκλογές, θα μπορούσε με αντίστοιχες καταγγελίες να έχει τιναχθεί η διαδικασία σε όλα τα τμήματα, καθώς η χαλαρότητα ήταν σε αναντιστοιχία με την σοβαρότητα των εκλογών αυτών.

Η Ε.ΔΕ.ΚΑ.Π., μόνη αρμόδια, αλλά και υπεύθυνη για την συγκεκριμένη διαδικασία, πρέπει να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις και να αποφανθεί σχετικά με αυτές, προκειμένου να δοθεί μια έγκυρη απάντηση σε όλα εκείνα τα μέλη που συμμετείχαν σε διαδικασία, που θα έπρεπε να είναι διαφανέστερη και από το νερό, αλλά αντί αυτών δημιούργησε άσχημους συνειρμούς και πικρία σε κάποιους που πίστεψαν στην επανεκκίνηση με σύγχρονους όρους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα