16.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες εξετάσεις 2022

Διαβάστε επίσης

Ο Μαθηματικός και Φροντιστής Παναγιώτης Λύτρας γράφει

Άλλη μια σχολική χρονιά έφθασε στο τέλος της. Μια χρονιά που είχε και προβλήματα μιας και σχεδόν στο σύνολό τους μαθητές και καθηγητές ταλαιπωρήθηκαν από τον ιό που μαστίζει όλο τον πλανήτη μας. Τέλος σχολικής χρονιάς λοιπόν και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου πάνε να εξεταστούν για μια θέση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Μια θέση που πολλοί την πιάνουν αλλά στο τέλος δεν βλέπουν ΄΄φως΄΄ και την παρατάνε λόγω δυσκολιών ή δεν την ακολουθούν επαγγελματικά. Ειδικά τα παιδιά αυτής της τελειόφοιτης τάξης που στα τρία χρόνια, τα δύο ήταν κλεισμάρα και μαθήματα από το σπίτι κανείς δεν εγγυάται   τι θα βρουν μπροστά τους και πόσο θα δυσκολευτούν στα ΑΕΙ που θα περάσουν.  Βλέπετε οι καθηγητάδες στα ΑΕΙ δύσκολα μπορούν να προσαρμόσουν την ύλη σε φοιτητές που χαθήκανε μέσα στην δυσκολία που δημιούργησε Παγκόσμια ο κορονοιός. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι κενά τους φόρτωσε. Αυτοί μπαλαλάνε τα  ίδια.

” ΄Υστερα από δύο χρόνια καραντίνας βλέπουμε «χαμηλές πτήσεις» σε πολλούς μαθητές και ένα μικρό ποσοστό αρίστων’’

λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης, προβλέποντας ότι το αποτύπωμα των δύο αυτών χρόνων, που επηρέασε την εκπαιδευτική διαδικασία με απουσίες μαθητών και καθηγητών, θα φανεί στα αποτελέσματα, ειδικά στην περίπτωση που τα θέματα είναι δύσκολα.

Η σχολική χρονιά φέτος πέρασε με πολλά προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες της. Προβλήματα βίας προβλήματα που δείχνουν ότι πολλοί μαθητές ξεχνούν τον ρόλο του σχολείου. Μας οδηγεί στο συμπέρασμα πρέπει να σταματήσουν λίγο τα ανούσια μαθήματα και να εμπλουτιστεί η εκπαίδευση με θέματα καθημερινότητας . Να μπουν σίγουρα οι ψυχολόγοι στο πρόγραμμα αλλά και οι υπάρχοντες καθηγητές που είναι άριστοι να αρχίσουν να μιλάνε και να αναπτύσσουν ειδικά θέματα καθημερινότητας στις τάξεις που εργάζονται. ΟΧΙ βαριέμαι τι λες μωρέ τώρα. ΧΑΝΕΤΕ το παιχνίδι παιδιά.  Τελείωσε λοιπόν και σχολική χρονιά και τώρα στο τελείωμα μαθητής έκανε την μαγκιά του με το σώβρακο να κινείται μέσα στον σχολικό χώρο. ΝΑΙ αλλά την καθηγήτρια τραβολογάνε αντί τους γονείς του για έλλειψη διαπεδαγώγισης.  Τα ΜΜΕ για να καλύψουν με υψηλά νούμερα τηλεθέασης στα κανάλια τους προσέφυγαν σε γνωστές φανφάρες, όλοι μιλούσαν και μιλάνε για το παιδί μόνο που έφερνε γκρατσουνιές.

 Στην Άρτα είχαμε φέτος διάφορα γεγονότα δύσκολα. Αλλού έπεσε ανθρωποφαγία αλλού κάνουν την πάπια. Ολόκληρα σχολεία και δικαιοσύνη στην μούγκα. Όλη η κοινωνία στην μούγκα.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα πάμε και για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Πας να γράψεις δυο κουβέντες σου πέφτει ειδοποίηση στον υπολογιστή για νέο γεγονός στα σχολεία και σου γυρίζει πίσω η σκέψη αμέσως.  

΄΄Νέο περιστατικό bullying στην Κρήτη: Του κατέβασαν το παντελόνι στην μέση της αυλής του σχολείου΄΄

Ο μαθητής όταν επέστρεψε στο σπίτι του αυτοτραυματίστηκε με δέκα μαχαιριές και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Είναι ένα θέμα πολύ κακό αυτό που συμβαίνει στα σχολεία αυτό τον καιρό. Είναι θέμα και σχολείων και οικογενειών. Τα αποτελέσματα γνωστά οι θάνατοι δεν μας καλυτερεύουν μιας και δεν υπάρχουν δυνατές αλλαγές στην εκπαίδευση και στις οικογένειες. Ενδο-οικογενειακή βία στο φουλ. Μπορεί να είναι επακόλουθο του ιού το φαινόμενο αυτό. 

Τώρα που γράφω δεν ξεκίνησαν οι εξετάσεις. Ζούμε στην τελευταία προετοιμασία. Οι ενδοσχολικές φυσικά ξεκινήσαν με χρήση για φέτος και θέματα από την Τράπεζα θεμάτων.

Όλοι μας μαγκωμένοι και φέτος μιας και τα κενά σε πολλούς μαθητές φωνάζουν. Πας να καλύψεις κάποιο ξεπηδά άλλο μπροστά σου. Οι περσινές εξετάσεις δεν μας δείξανε ότι κάτι θα αλλάξει και όλοι μας τρέχουμε να δούμε τι μπορούμε να καλυτερεύσουμε έστω την τελευταία στιγμή. Οι δύσκολοι οικονομικοί καιροί, μας έχουν φέρει δίπλα μας και μαθητές που δεν πήγαν ποτέ φροντιστήριο παρά μόνο στο τελευταίο έτος και πολλές φορές ακόμη και τώρα τρέχουμε σε θεωρίες και τύπους που αναφέρθηκαν στις προηγούμενες τάξεις. Πολλοί ακόμη και αυτή την στιγμή δεν θυμούνται πως λειτουργούν βασικοί τύποι Α΄ Λ υκείου.

Δεν πειράζει ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν κάνουμε βήμα πίσω.  

Βγάζεις άγχος σε αυτά που γράφεις τώρα μου λέει φίλος μου που με επισκέπτεται συχνά διαβάζοντάς του  τις σκέψεις μου. Βρε του λέω εμείς τέτοιες μέρες δεν βγαίναμε από το σπίτι ούτε για τσιγάρο. Μα και πιο παλαιά οι μαθητές μας δεν βγαίνανε καθόλου μέχρι να τελειώσουν οι Πανελλήνιες. Τώρα μετά το φροντιστήριο θα βολτάρουν θα ασχοληθούν με το κινητό πολλές ώρες και μετά με ένα κεφάλι γεμάτο διάφορες σκέψεις θα προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν για την τελευταία επανάληψη. Κάπως δύσκολα το βλέπω. Έτσι γεμίζουμε εμείς άγχος. Θέλουμε το καλύτερο και τους βλέπεις στις ζητήσεις να αρκούνται με την επιτυχία μόνο. Α το μόνο που τους κόβει να είναι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, άντε και καμμιά Πάτρα να πάνε να σπουδάσουν. Έχουν και προτιμήσεις για να κάνουν φοιτητική ζωή.

Μέσα στα σχολικά δύσκολα αυτών των ημερών βγήκαν και οι φανφαρίστες στα ΜΜΕ και με ανακοινώσεις φωνάζαν κόβονται άλλες 10000 θέσεις από τις φετινές εξετάσεις. Να το άγχος των γονιών και των μαθητών. Καμμιά λογική σκέψη, απλά να κάνουμε φασαρία.

Ο πρόεδρος λοιπόν της ΟΕΦΕ απάντησε και σε αυτή την βλακεία όπως και πολλοί καθηγητές. Σε ό,τι αφορά στη μείωση των θέσεων κατά 9.000 ο κ. Βαφειαδάκης τονίζει ότι δεν έχει καμία σημασία, καθώς οι μειώσεις έγιναν κυρίως σε σχολές που δεν είχαν εισακτέους και δεν καλύφθηκαν ήδη από πέρυσι οι προσφερόμενες θέσεις. Σε ό,τι αφορά στην πορεία των βάσεων επισημαίνει ότι αν τα θέματα είναι δύσκολα, ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός και θα πέσει η βάση εισαγωγής στο 7-8″.

Με τέτοιες σκέψεις να πλανούνται λίγες μέρες πριν τις Πανελλήνιες το μόνο που μένει να πω είναι παιδιά δώστε τον καλύτερο σας εαυτό από εδώ και πέρα. Η ζωή σας ανήκει και από εδώ και πέρα ξεκινά ο προσωπικός σας αγώνας. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα