22.8 C
Arta
23 Απριλίου 2024

Επιτυχημένη η εκδήλωση του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τα προβλήματά τους

Διαβάστε επίσης

Κυβερνητική Ενημέρωση για τα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα

 

Έφερε ειδήσεις για τον αγροτικό κόσμο και για τους συνεταιριστές, η εκκδήλωση που διοργάνωσε ο  Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 στο Ξενοδοχείο Βυζαντινό (Φιλοθέη Άρτας) εκδήλωση με θέμα: Αγροτικοί Συνεταιρισμοί . Σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, προβλήματα και προοπτικές.Αγροτικοί Συνεταιρισμοί . Σημασία των συνεργατικών σχημάτων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, προβλήματα και προοπτικές.

Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα όπως το παρόν και το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι κυρίως και η πρωτογενής παραγωγή εν γένει, όπως επίσης και μια σειρά από μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, όπως επιστροφή του 2% του τζίρου, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η απαλλαγή του 50% από τα φορολογούμενα κέρδη…

Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι και ανέλυσαν τις θέσεις και τις ενέργειες της Κυβέρνησης  ο Υφυπουργός Οικονομικών , Φορολογικής Πολιτικής και Λημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο  Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ΕΘ.Ε.Α.Σ., την οποία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ», η τοποθέτηση του οποίου δημοσιεύεται αυτούσια στην διπλανή σελίδα.

Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης, είχαν άτυπη συζήτηση ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας κ. Δημήτρης Πετανίτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «ΠΙΝΔΟΣ» και Αντιπρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ. κ. Ανδρέας Δημητρίου, με τον Υφυπουργό Οικονομικών , Φορολογικής Πολιτικής και Λημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, στον οποίο επεσήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, την ανάγκη να επεκταθεί το μέτρο της απαλλαγής του 50% και στις εταιρίες (οι συνεταιρισμοί συμπεριλαμβάνονται), αλλά και η επέκταση της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου και στο φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιούν για να θερμαίνουν τους θαλάμους.
Κατά την εκδήλωση, τα θέματα για τα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές αφορούσαν:

  • αίτηση επιστροφής ΦΠΑ σε αυτοματοποιημένη επιστροφή 2 εκ. ευρώ
  • Μετά από  7 χρόνια από την κατάργηση του ΕΦΚ, σύντομα θα τύχει και επιστροφής στο πετρέλαιο, ιδιαιτερότητα για το υγραέριο.
  • Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, 335 χιλ θα φορολογήθούν με απαλλαγή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση της αγροτικής επαγγελματικής δραστηριότητας.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6 %

Σε αυτά αναφέρθηκε κυρίως ο Υφυπουργός Οικονομικών , Φορολογικής Πολιτικής και Λημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δεκτικός και επικοινωνιακός και δέχθηκε να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις, που είχαν σχέση με το αντικείμενό του.

Ειδικότερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Στύλιος αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του.

  • Τελευταία θεσμοθέτηση της κυβέρνησης για την φορολογία των αγροτών
  • 70 εκ ευρώ για την στήριξη των παραγωγών λόγω του πολέμου: Ουκρανόμετρο
  • Το 2% του τζίρου για την στήριξη της κτηνοτροφίας.
  • Δίνουμε την δυνατότητα στους αγρότες μπορούν να γραφτούν στο μητρώο αγροτών έως 30-6-2022.
  • Ρητή υποχρέωση της ΑΑΔΕ για τα νομικά πρόσωπα.

Ουσιώδης ήταν ο  χαιρετισμός του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας κ. Δημήτρη Πετανίτη, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε στην δυναμική που έχει η Άρτα και τα Ιωάννινα στην παραγωγή κρέατος πτηνοτροφίας, η οποία αγγίζει το 70% στην Ελλάδα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας αυτός της οικονομίας, μετά την μακροχρόνια υγειονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εκτίναξε τις τιμές των ζωοτροφών και του κόστους λειτουργίας των πτηνοτροφείων.

Ο κ. Πετανίτης ζήτησε να υπάρξει στήριξη της πτηνοτροφίας, ως πυλώνα της οικονομίας μας και ακόμη να αναδειχθεί ο ρόλος και η δυναμική των Συνεταιρισμών.

Χαρακτήρισε περαιτέρω την εκδήλωση ως ενημερωτική, από την οποία με την έγκριτη παρουσία των αρμοδίων υπουργών θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούν όλους τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής και ιδίως τα μέλη των Συνεταιρισμών.

Εισήγηση, στην οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα των παραγωγών έκανε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  κ. Χρήστος Γκόκας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η περιφερειακή σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης αγροτικών θεμάτων κ. Αναστασία Σίμου- Τάσιου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα