17.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Αρταίων, για θέματα της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Χρ. Τσιρογιάννης: «Δεν υπάρχει ευκαιρία που να μην έχουμε αρπάξει για να αναδείξουμε τις δυνατότητες μας, για να έχει η Άρτα ακόμη περισσότερες ευκαιρίες».

Σειρά επαφών για σημαντικά θέματα της Άρτας είχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος, αμέσως μετά την συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά στην Άρτα, πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, Γιώργο Παπαδημητρίου, για τον Αμβρακικό Κόλπο και την σύνταξη της μελέτης που απαιτείται για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη των περιοχών πέριξ του Αμβρακικού, ώστε στην συνέχεια να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις από την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης. Στην συνάντηση που ακολούθησε με το Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο, ο  Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να συζητήσει σημαντικά ζητήματα της Άρτας, με σκοπό την προώθηση τους και συγκεκριμένα για την οριοθέτηση και αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, για θέματα αγροτικής οδοποιίας, για εγγειοβελτιωτικά έργα, την υδροδότηση της πόλης της Άρτας από το Πουρνάρι, την ανάγκη συντήρησης των ομβροδεξαμενών για το πότισμα των ζώων, την χρηματοδότηση για τις συντηρήσεις οδοποιίας, την επιστροφή του 3% στις τοπικές Κοινωνίες από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και την οριοθέτηση του οικισμού του Γλυκορίζου. Ακολούθησε συνάντηση του κ.Τσιρογιάννη, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Ελλάδας Γιώργο Στασινό, για θέματα που αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο, τις Υπηρεσίες δόμησης, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με σκοπό την συνάντησή του με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα.

Με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, Γιώργο Παπαδημητρίου 


«Η προστασία και η ανάδειξη του Αμβρακικού Κόλπου είναι ένα πάγιο αίτημα όλων. Και θα είμαι ειλικρινής. Δεν πιστεύω ότι έχει υπάρξει Δήμαρχος στην Άρτα που θα του έλεγαν “Θέλεις ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό; Θέλεις ένα Ψηφιακό Μουσείο; Θέλεις οριοθέτηση του Αράχθου; “και θα έλεγε όχι. Γιατί όμως πολλά από αυτά που όλοι θέλουμε δε έχουν γίνει ακόμη; Γιατί για να γίνει ένα έργο, τα διοικητικά στάδια που πρέπει να περάσεις είναι αρκετά, τόσα που τα χρόνια περνούν και μαζί δυστυχώς και η “φλόγα” για να γίνει κάτι. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι αυτή η εξήγηση δεν με αφορά ή τουλάχιστον δεν με αφορά σε ικανό βαθμό. Γιατί δεν υπάρχει έργο που να μην έχουμε κυνηγήσει χρηματοδότηση, ακόμη και αν θα έπρεπε άλλοι να το κυνηγούν περισσότερο από τον Δήμαρχο. Δεν υπάρχει Υπουργείο που να μην έχουμε χτυπήσει την πόρτα για να προωθήσουμε αυτό που είναι δίκαιο για τον τόπο μας, χωρίς να κοιτάμε με ποιο κόμμα είναι ο εκάστοτε Υπουργός. Δεν υπάρχει ευκαιρία που να μην έχουμε αρπάξει για να αναδείξουμε τις δυνατότητες μας, ακόμη και αν θα έπρεπε άλλοι να κόπτονται ακόμη περισσότερο για να έχει ευκαιρίες η Άρτα. Σε ένα  από τα πολλά ταξίδια αυθημερόν στην Αθήνα, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της ΜΟΔ, Γιώργο Παπαδημητρίου, και συμφώνησε η ΜΟΔ να αναλάβει την σύνταξη της μελέτης που απαιτείται για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη των περιοχών πέριξ του Αμβρακικού, ώστε στην συνέχεια να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις από την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης. Έτσι το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΜΟΔ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και των 5 Δήμων που “περικλείουμε” τον Αμβρακικό κόλπο. 

Είναι ένα ακόμη βήμα, από αυτά που συντηρούν την “φλόγα” και από αυτά που μας δίνουν δύναμη να προχωρούμε. Γιατί η Άρτα προχωρά μπροστά» δήλωσε ο κ. Τσιρογιάννης.

Με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο

Στο τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος σημείωσε πως η προώθηση των θεμάτων της Άρτας απαιτεί σωστή ενημέρωση και συνεργασία, από κάθε βαθμό διοίκησης. «Η παρουσία μου στο Υπουργείο αυτό τον στόχο έχει: να ενημερώσω τον Υφυπουργό μας κ. Στύλιο και να του ζητήσω να συνδράμει και αυτός όχι μόνο σε θέματα της αρμοδιότητάς του, αλλά γενικότερα ως κυβερνητικό στέλεχος».  

Με τον  Πρόεδρο του ΤΕΕ Ελλάδας, Γιώργο Στασινό

Παράλληλα, ο κ. Τσιρογιάννης, συναντήθηκε και με τον  Πρόεδρο του ΤΕΕ Ελλάδας Γιώργο Στασινό για θέματα που αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο, τις Υπηρεσίες Δόμησης,  αλλά και την επίβλεψη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και των έργων των αναπλάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε «Συζητήσαμε, λοιπόν, για τα θέματα που αφορούν το Εθνικό Κτηματολόγιο αλλά και για τη ρύθμιση που προβλέπει πως για την έκδοση οικοδομικών αδειών όλων των κατηγοριών και τον υπολογισμό της δόμησης σε κάθε κτίριο θα χρειάζεται μόνο η βεβαίωση του μηχανικού. Και οι δύο συμφωνήσαμε πως η ρύθμιση αυτή συνιστά μεγάλη εξέλιξη αλλά θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε οι άδειες να είναι νόμιμες και να μην κινδυνεύουμε να έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Αυτό θα βοηθήσει την λειτουργία των υπό στελεχωμένων Υπηρεσιών Δόμησης, αφού θα κάνουν μόνο έλεγχο του τοπογραφικού διαγράμματος. Έτσι οι ιδιώτες μηχανικοί και οι ιδιώτες θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας, αφού σύντομα θα ξαναβρεθούμε, μιας και το ΤΕΕ θα είναι υπεύθυνο και για τους διαγωνισμούς και την επίβλεψη των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και των έργων των αναπλάσεων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

Με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα

Τέλος ο κ. Τσιρογιάννης επισκέφτηκε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του.

«Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνος Σκούμας είναι ένας ακριβοθώρητος -αναγκαστικά- άνθρωπος, εργατικός, σοβαρός και λιγομίλητος. Πάντα όμως διαθέσιμος όταν έχεις να του απευθύνεις σοβαρά αιτήματα. Στη συνάντησή μας στο Αρχηγείο, ζήτησα την συνδρομή του αλλά και τις συμβουλές του, ώστε να υπάρξει ακόμη καλύτερη αστυνόμευση και ασφάλεια στην Άρτα, με την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας σε προσωπικό και εξοπλισμό .Και επειδή ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είναι Αρτινός, έχουμε λόγο να τον καμαρώνουμε» δήλωσε ο κ. Τσιρογιάννης.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα