11.8 C
Arta
29 Μαρτίου 2024

Είμαι καλά, πολύ καλά, για σας το ίδιο επιθυμώ. Σ’ όσους ρωτούν, δώστε φιλιά, δώστε θερμό χαιρετισμό.

Διαβάστε επίσης

Σε κάποιο ορεινό χωριό των Τζουμέρκων κατοικούσε εν ζωή τα καλοκαίρια ο μπαρμπα Κώστας (τυχαίο όνομα), ένας ιδιαίτερα γλαφυρός και ενδιαφέρον τύπος, που έχει χόμπι να στέλνει επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Δημοκρατίας της χώρας μας. Οι επιστολές είναι παντός περιεχομένου: από οικονομικά θέματα, μέχρι και εθνικά ζητήματα.
Ο μπαρμπα Κώστας από το συνήθειο του αυτό, απέκτησε και ένα άλλο χόμπι: να συγκεντρώνει κάρτες και επιστολές από τα πρωθυπουργικά και τα προεδρικά γραφεία.
Το πρωτόκολλο είναι τέτοιο, ώστε όποιος πολίτης στέλνει μια επιστολή, μια κάρτα, ένα μπιλιέτο, οι γραμματείς του Μαξίμου να πρέπει να απαντάνε:

“Ο πρωθυπουργός σας ευχαριστεί για την επιστολή σας, και έχει λάβει υπόψη το περιεχόμενό της” είναι ο τύπος της απάντησης που λάμβανε ο αγαπητός μπαρμπα Κώστας, ο οποίος στην αρχή ένιωθε ιδιαίτερη τιμή, επειδή ο πρωθυπουργός έκατσε το βράδυ πριν να κοιμηθεί και διάβασε την επιστολή του, ίσως εκεί που βουτούσε την φρυγανιά στο ξινόγαλο, να το συζήτησε με την συμβία του και να το σημείωσαν για να ενημερώσουν τον ανάλογο υπουργό… Ζούμε με την φαντασίωση ο μπαμπά Κώστας και η φαντασίωση αυτή ήταν και όλη του η ζωή.

Έτσι σιγά σιγά, μπόρεσε να έχει κάρτες από όλους τους πρωθυπουργούς της τελευταίας τριακονταετίας και με καμάρι τις επιδείκνυε σε όσους τον επισκέπτονταν… Μάλιστα την τελευταία φορά, μου έδειξε κρυφά μια επιστολή του Σημίτη, λίγο πριν φύγει από πρωθυπουργός… Μάλιστα συνέχισε και μετά την αλληλογραφία μαζί του (με τις ίδιες τυπικές απαντήσεις).
Ο μπαρμπα Κώστας έμαθε ακόμη ότι κανένας πρωθυπουργός εν τέλει δεν έκανε τίποτε από αυτά που ζήτησε στις επιστολές του. Όταν οι βουλευτές πήγαιναν στα ορεινά περιοδεία τους έδειχνε τις κάρτες των αρχηγών και την επιστολή (που συνήθως την είχε αντιγράψει με εκείνο το παλιό καρμπόν το μπλε). Ο μπαρμπα Κώστας μέχρι που πήγε στην Αθήνα το έτος 2005 και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή, δεν είδε καμιά επιστολή του να έχει αποτέλεσμα.
Γιατί η αναφορά στις επιστολές του μπαρμπα Κώστα; Επειδή είδα μια ενδιαφέρουσα ίδια επιστολή του δημάρχου Αρταίων κ. Τσιρογιάννη να αποστέλλεται στον πρωθυπουργό και αφορούσε τα αντισταθμιστικά οφέλη του Πουρναρίου. Θα μου πείτε ίσα κι όμοια; Ο ένας ήταν πολίτης, ο άλλος θεσμικός… Ίσως, αλλά και ο πολίτης στην Δημοκρατία θεσμικός είναι. Το βέβαιο είναι επίσης ότι και ο Χρήστος Τσιρογιάννης, αν την έστειλε την επιστολή με το ταχυδρομείο, σίγουρο θα πάρει και την απάντηση του, καθώς είπαμε είναι θέμα πρωτοκόλλου να απαντάνε τα γραφεία αυτά, δια των γραμματέων τους.
Το ζήτημα είναι αν θα απαντήσουν όπως στον μπαρμπα Κώστα δηλαδή “το μήνυμα παρελήφθη, ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία” ή θα υπάρξει επίσημη απάντηση και παρέμβαση…
Από την άλλη αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε: γιατί άραγε δεν συνυπέγραψαν την επιστολή αυτή η δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση και ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος; Και αυτοί έχουν να κάνουν με το φράγμα Πουρναρίου, ο δε Δήμος Νικολάου Σκουφά με 70% κάλυψη, και οι άλλοι το υπόλοιπο. Αυτοί δεν θέλουν να έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος; δεν θέλουν να πληρώνουν λιγότερα οι φτωχοί δημότες τους;
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης δεν τους κάλεσε να συνυπογράψουν; Ή αυτοί δεν πήγαν;;;
Αυτά είναι ερωτήματα, που πραγματικά ακόμη κι αν γράψουμε μια επιστολή, δεν πρόκειται πιστεύω να μας απαντήσει κανείς…

Απλώς να κλείσουμε για τα εξής: αν η επιστολή γράφηκε για να γραφεί, αν είναι ένα επικοινωνιακό άλλοθι, μόνο και μόνο για να πάρουμε την ετοιματζίδικη απάντηση του πρωτοκόλλου της Γραμματείας του πρωθυπουργού, τότε ας καταμετρηθεί και αυτό ως ένα ακόμη έργο των αμέτρητων επιστολόπουλων της δημόσιας ζωής, οι οποίοι στρίβουν δια της… επιστολογραφίας.
Αν όμως η επιστολή έχει νόημα και ουσία, αμέσως να συγκληθούν όλες οι τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει καταγραφή των αποτελεσμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δράση, έλεγχος, αποτίμηση… επανεκτίμηση. Συνήθως στην δημόσια διοίκηση, δεν φτάνουμε στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, πόσο μάλλον στο τέταρτο. Γιατί είναι ευκολότερο να αποδράμε με μια επιστολή… Κάνε το χαρτάκι σου και μείνε ήσυχος που λένε.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα