20.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΚΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ ΣΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Διαβάστε επίσης

    Από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Στύλιο, δόθηκαν η υπ’ αριθμ.: 501/107046/ 25-06-2022 και η υπ’ αριθμ.: 575/ 128459/ 25-06-2022 απαντήσεις σε ερωτήσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας.

   Η πρώτη απάντηση αφορά στην  υπ΄ αριθμ.: 4756/18-4-2022 ερώτηση, με την οποία ο κ. Γκόκας είχε επισημάνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά επιθέσεων των λύκων τόσο σε αιγοπρόβατα, όσο και σε βοοειδή, κυρίως στα χωριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Π.Ε. Άρτας. Και τόνιζε ότι τα περιστατικά αυτά αποτελούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, που βλέπουν να συρρικνώνεται το ζωικό τους κεφάλαιο. Επίσης είχε αναφερθεί στις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες επιπλέον δεν επαρκούν για την αναπλήρωση των απωλειών του ζωικού τους κεφαλαίου. 

Απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς είχε ζητήσει απαντήσεις για τις ενέργειές τους, ώστε να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και τις επιθέσεις στα κοπάδια τους και για τα μέτρα, ώστε οι αποζημιώσεις να επαρκούν για την κάλυψη της ζημιάς της απώλειας ζωικού κεφαλαίου από τις επιθέσεις αυτές και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών.  

   Στην απάντησή του ο κ. Υφυπουργός, αναφέρει ότι ο Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο από άγρια σαρκοφάγα ζώα, με τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για τους ελέγχους και τον αριθμό απολεσθέντων ζώων. Επίσης υπογραμμίζει ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 στον ΕΛΓΑ έχουν καταγραφεί 91 αντίστοιχες περιπτώσεις, και έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις με τιμές 70-100 ευρώ για τα αιγοειδή και 80-120 ευρώ για τα προβατοειδή.

   Η δεύτερη απάντηση αφορά στην υπ΄αριθμ. 5140/12-5-2022 ερώτηση του κ. Γκόκα για τις καταστροφές των αγριόχοιρων σε καλλιέργειες, αλλά και στα αρδευτικά δίκτυα, με την οποία είχε τονίσει ότι ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα στους αγρότες, και όχι μόνο, και είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα περιορισμού τους. Επίσης σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί πολλά τροχαία ατυχήματα, ακόμα και σε πεδινές περιοχές, από την εμφάνιση των αγριόχοιρων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα και οι ίδιοι οι πολίτες. Ενώ, είχε αναφερθεί στις προβλέψεις της υπάρχουσας νομοθεσίας και τα προβλήματα στην εφαρμογή της, με αποτέλεσμα αντί για μείωση, να αυξάνεται συνεχώς ο πληθυσμός των αγριόχοιρων και οι ζημιές που προκαλούν.

Από τους αρμόδιους Υπουργούς ο κ. Γκόκας, είχε ζητήσει απαντήσεις για συγκεκριμένα μέτρα που θα περιόριζαν την κυκλοφορία των αγριόχοιρων, τις ζημιές και τα ατυχήματα που προκαλούν. Επίσης είχε ζητήσει στοιχεία για τη συγκρότηση και λειτουργία των προβλεπόμενων από την νομοθεσία συνεργείων δίωξης, όπως και για τα αποτελέσματα που υπήρξαν, καθώς και για την αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και στις καλλιέργειες.

   Κατά την υπ’ αριθμ: 575/ 128459/ 25-06-2022 απάντηση του κ. Υφυπουργού, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι επιθέσεις από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες δεν καλύπτονται, παρά μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR. Επίσης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει γενικά στην αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στο πρόβλημα από τους αγριόχοιρους.

Και στις δύο απαντήσεις του ο κ. Υφυπουργός αναφέρει ότι το Υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα και βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την λήψη των κατάλληλων μέτρων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκόκας, μετά τις απαντήσεις αυτές δηλώνει:

“Η καταγραφή του προβλήματος και η αναφορά στην υπάρχουσα Νομοθεσία, από την πλευρά της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιου, δεν αρκεί.

Αυτά είναι γνωστά. Όπως και τα προβλήματα που προκύπτουν για τους κτηνοτρόφους  της Άρτας από τις επιθέσεις των λύκων και τη γραφειοκρατία κατά τη διαδικασία ελέγχου και καταβολής των ανεπαρκών αποζημιώσεων. 

Επίσης είναι γνωστές, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων, οι μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, στα κτήματα και στους κήπους, στην ΠΕ Άρτας, χωρίς πρόβλεψη αποζημίωσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Επιπλέον είχα επισημάνει τους κινδύνους πρόκλησης τροχαίων συμβάντων, με ήδη πολλά περιστατικά καταγεγραμμένα. Δυστυχώς η επιβεβαίωση ήρθε πριν λίγες μέρες με την τραγωδία στο Κιλκίς, όπου δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους μετά από σύγκρουση οχημάτων με αγριόχοιρους.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποιούν.

Από τις απαντήσεις αυτές δεν προκύπτουν συγκεκριμένα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων, δηλαδή προστασίας των κτηνοτρόφων από την αύξηση του πληθυσμού των λύκων και των επιθέσεων στα ζώα τους, και περιορισμού κυκλοφορίας και μείωσης πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως επίσης δεν δόθηκαν στοιχεία για τη λειτουργία των, προβλεπόμενων από τη Νομοθεσία, συνεργείων δίωξης για τους αγριόχοιρους. Όσα δε αναφέρονται σχετικά με τις αποζημιώσεις, δεν ικανοποιούν όσους υφίστανται αυτές τις ζημιές.

Οι παραγωγοί, οι κτηνοτρόφοι και οι πολίτες της Άρτας γενικότερα, ζητούν άμεσες λύσεις για τα προβλήματα αυτά.

Η Κυβέρνηση καλείται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη αυτών των ζημιών, απωλειών ζώων και καταστροφών στις καλλιέργειες, και να μεριμνήσει για την εφαρμογή τους, με τα κατάλληλα μέσα και το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά και να αποζημιώνει ικανοποιητικά όλους όσους πλήττονται στις περιπτώσεις αυτές.”

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα