14.7 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Ένας Δήμαρχος ακατάλληλος για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΡΑΝΙΑ ΓΚΙΖΑ

Αυτό το κείμενο το γράφω με αφορμή ποστ του Δημάρχου, ο οποίος, μη αντέχοντας την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς, με 5-0 ψήφους, κατά της δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή τους, προχώρησε στην απαξίωσή των κατοίκων, που συμμετείχαν στη λαϊκή συνέλευση, που ο ίδιος συγκάλεσε, κατηγορώντας τους ότι είναι αδαείς, αδιάβαστοι και δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να μην τρελαθούμε εντελώς με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο Δήμο μας, δεν υπάρχει κανείς, φαντάζομαι, που να αμφισβητεί ότι η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, είναι ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, που όφειλε να είχε ήδη γίνει. Και ότι τα 15 χρόνια που έχουν περάσει με παλινωδίες, πισωγυρίσματα, εμμονές, σπατάλη χρόνου και χρήματος αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Άρτας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το 2008 τεχνικοί της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία στη θέση «Κρεκούκια» Αμμοτόπου Δήμου Ξηροβουνίου, που ήταν υποψήφια για τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου.

Το 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμιάς, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να διαθέσει δημοτική έκταση στη θέση «Λιβάδια» της Καλαμιάς και, εφόσον αυτή η έκταση εξεταστεί και κριθεί κατάλληλη, το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει εκ νέου, για να εξετάσει το θέμα της παραχώρησής της οριστικά ή μη για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Το 2013, με απόφαση της Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, η θέση «Λιβάδια» στην Καλαμιά χαρακτηρίστηκε ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Αυτή η απόφαση της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά τελείωσαν το κεφάλαιο «Λιβάδια» στην Καλαμιά, με αποτέλεσμα το 2014, το Επιμελητήριο Άρτας να καταθέσει πρόταση για τη θέση «Κρεκούκια» στον Αμμότοπο.

Το 2016, σε λαϊκή συνέλευση στον Αμμότοπο, το Τοπικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι συμφώνησαν να παραχωρηθεί η εκεί έκταση και έτσι, ένα μήνα αργότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, με συντριπτική πλειοψηφία (26 «ναι», 0 «όχι» και 1 «παρών»), αποφάσισε να παραχωρηθεί η έκταση στα «Κρεκούκια» για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.

Επί δημαρχίας Χρήστου Τσιρογιάννη, λοιπόν, η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία ΕΠΙΧΠΑ στα Κρεκούκια Αμμοτόπου.

Το 2017, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Αρταίων και του Επιμελητηρίου Άρτας, προκειμένου να ετοιμαστεί ο φάκελος και να προωθηθεί προς ένταξη το έργο. Η προγραμματική σύμβαση αφορούσε το σύνολο των εργασιών, δράσεων, μελετών και εγκρίσεων που απαιτούνται να γίνουν και να εκπονηθούν, ώστε να καταδεχτεί η σκοπιμότητα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου, η βιωσιμότητά του καθώς και η καταλληλότητα της δημοτικής έκτασης που έχει υποδειχθεί, από το Δήμο Αρταίων, στη θέση «Κρεκούκια» Αμμότοπου.

Όμως, ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2018, ο Δήμαρχος έστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Ηπείρου, με την οποία ζητούσε την ενοποίηση τριών μελετών σε μία συνολική προκαταρκτική μελέτη. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στην αρνητική απάντηση που έλαβε από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη: «Το αίτημα που υποβάλλεται – σχεδόν ένα χρόνο μετά – για ενοποίηση των τριών μελετών σε µια προκαταρκτική μελέτη, ουσιαστικά απαιτεί την έναρξη των διαδικασιών (εγκρίσεις πιστώσεων, σύναψη προγραμματικής σύμβασης) από μηδενική βάση, που θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του φακέλου.»

Έτσι, μέσα στο 2018 και στο 2019, προχώρησαν όλες εκείνες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία –επιτέλους- Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα.

Ώσπου, ξαφνικά, απροειδοποίητα, στα τέλη του 2021, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης σε τοπικό σταθμό, ο Δήμαρχος αποφάσισε ότι είναι ακατάλληλα τα Κρεκούκια και πρέπει το ΕΠΙΧΠΑ να γίνει στην Καλαμιά.

Και έτσι διαγράφοντας με μια μονοκοντυλιά μελέτες, φακέλους σκοπιμότητας / βιωσιμότητας, χιλιάδες εργατοώρες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημόσιο χρήμα, ο Δήμαρχος μας γύρισε 10 χρόνια πίσω. Αδιαφορώντας για την απόφαση της Περιφέρειας αλλά και για τις αντιδράσεις των κατοίκων εκείνης της περιοχής.

Ο Δήμαρχος εκλέχτηκε αυτοπαρουσιαζόμενος ως τεχνοκράτης και γνώστης, αλλά κανένα σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα, από τα τόσα που έχει ανάγκη η περιοχή μας, δεν κατάφερε να προχωρήσει (οι χαλικοστρώσεις και οι αλλαγές λαμπτήρων με selfies στο facebook δεν συμπεριλαμβάνονται). Και, επίσης, μάλλον δεν άκουσε ποτέ ότι καμιά επενδυτική προσπάθεια δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια περιοχή, όταν έχει την τοπική κοινωνία απέναντι.

Πιθανώς η θέση «Λιβάδεια» στην Καλαμιά να είναι η τέλεια θέση για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, δεν είμαι ειδική για να γνωρίζω.

Αυτό, όμως, που ξέρω σίγουρα είναι ότι όταν θέλεις να προχωρήσεις και συναντάς αντιδράσεις, για οποιονδήποτε λόγο, προσπαθείς να βρεις κοινό τόπο, να κάνεις ζυμώσεις, να βρεις πεδίο συναίνεσης. Όχι, με αλαζονικό λόγο, με ποσταρίσματα απαξίωσης, με ευτελιστικές εκφράσεις για τους συμπολίτες σου.

Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «Αρχή άνδρα δείκνυσι.» “Η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα”…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα