20.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θεσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ: Το Μέγα Μυστήριο των Α.Δ.Ε.Σ.

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Λύτρας

Οι Αγνώστου Δικαιολογίας Ελληνικοί Σκουπιδότοποι  (Α.Δ.Ε.Σ.) κατατάσσονται από τους ειδικούς στα παραφυσικά φαινόμενα, δίπλα σ’ εκείνο των ΑΤΙΑ…

Τρία επιστημονικά μυστήρια αναμένεται από την πλειοψηφία των επιστημόνων να παραμένουν άλυτα το 2030: η «κρύα» θερμοπυρηνική σύντηξη, η ερμηνεία του ανθρώπινου γονιδιώματος και οι…χωματερές της Ελλάδας. Αλλά και μεταξύ αυτών των τριών μυστηρίων, όλοι συμφωνούν ότι τις λιγότερες πιθανότητες εξακολουθεί να έχει μετά από δεκαετίες εντατικών ερευνών το μυστήριο των χωματερών.

Ας δούμε ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν τους επιστήμονες τόσο απαισιόδοξους απέναντι σ’ αυτό το μεγάλο μυστήριο του Σύμπαντος. Υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας περίπου 1100 επισήμως παραδεδεγμένες χωματερές, ενώ ο ανεπίσημος και μάλλον πιο ρεαλιστικός αριθμός τους φαίνεται ότι υπερβαίνει τις 5000. Όπου χωματερή – σημειώνουμε για τους τεχνολογικώς αδαείς -σημαίνει στην ελληνική ορολογία το χώρο ελεύθερης εκφόρτωσης απορριμάτων.

Την εξευγενιστική λέξη της «χωματερής»,που επικράτησε της σωστότερης «σκουπιδότοπος», χρωστάμε στην αιδημοσύνη μερικών από τους υπεύθυνους της δημιουργίας τους, που με κάποια ντροπή προσπαθούσαν να σκεπάσουν τα απόβλητα με χώμα. Κι επειδή – όπως είναι πασίγνωστο – ο συντομότερος δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με «καλές προθέσεις», το «ευπρεπές» φαινομενικά σκέπασμα ενός σκουπιδότοπου με χώμα οδηγεί μέσω της αναερόβιας πλέον αποσύνθεσης των απορριμμάτων σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής μεθανίου, προσθέτοντας έτσι στις υπόλοιπες ιδιότητες μιας χωματερής κι εκείνη της «εμπρηστικής κι αυτο- αναφλεγόμενης».

Το ότι τα υγρά από μια «ελεύθερη» χωματερή που συσσωρεύονται στο υπέδαφος διαπηδούν τελικά μέσα στους υδροφόρους ορίζοντες είναι κάτι που το γνωρίζουν σήμερα και τα παιδιά του Δημοτικού.

Τα πρόστιμα από την Ε.Ε. για την μη σωστή διαχείριση των σκουπιδιών αρκετά. Εκ μέρους της Ε.Ε. μας διαθέτουν οποιαδήποτε ποσά κι αν θέλουμε να αντλήσουμε από τα ευρωπαϊκά  ταμεία προκειμένου να σταματήσουμε να εγκληματούμε εις βάρος των εαυτών μας, των παιδιών μας, της Ευρώπης και του πλανήτη μας.

Αμήχανοι, έκπληκτοι και μάλλον κατατρομαγμένοι οι πολίτες της Ηπείρου και όχι μόνο παρακολουθούν αυτούς που έλαχε να διαχειρίζονται τα απορρίμματα  « Σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, και δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε το Δ.Σ.έχει απαρτία. (Ελλάδα το μεγαλείο σου !).  Μετά από μια συνεδρίαση φιάσκο με πρωταγωνιστές αυτοδιοικητικούς για να βρεθεί άκρη, αν τελικά βρέθηκε. Έχουν ληφθεί αποφάσεις σε προηγούμενες συνεδριάσεις με παρόντα μόνο το ένα τρίτο των μελών; Αν ναι τι θα γίνει με τις αποφάσεις αυτές;» (Σας μεταφέραμε ακριβώς τι έχει γράψει το epirus post.gr)

Η μη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων από τους υπεύθυνους , θεωρώ ότι είναι ένα διαρκές έγκλημα. Οι επιστήμονες εδώ σηκώνουν τα χέρια με τον τρόπο που προσπαθούν να διαχειριστούν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Βεβαίως, όπως και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, οι επιστημονικές υποθέσεις δεν λείπουν.

Επιμένουν στο παιδικό μας τραύμα της μητέρας που σπρώχνει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, έντρομη στο άγγελμα της αιφνίδιας επίσκεψης της θείας Καλλιόπης, συνεπικουρούμενο από το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα του πατέρα που εκσφενδονίζει  τη σακούλα των σκουπιδιών στον ακάλυπτο / διπλανό οικόπεδο. Μακριά από εμάς κι όπου θέλει ας πάνε, ένα ρητό -έμβλημα που εντοπίζουμε ευκρινώς εγχάρακτο στο κούτελο όλων μας.

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν υπερήφανη για τη συνεισφορά της στις επιστήμες, έστω κι αν τώρα τελευταία συνεισφέρουμε λίγο περισσότερο στην πρόσθεση προβλημάτων προς επίλυση παρά στη συνεισφορά λύσεων, όπως το πάλαι κάποτε.

Θα πρέπει άρα να ομολογήσουμε ότι η ενδόμυχη υπερηφάνεια που αισθανόμαστε όταν αναγκάζουμε κάθε επιστημονικό εγκέφαλο να παραδέχεται ότι το φαινόμενο Α.Δ.Ε.Σ. ίσως και να πρέπει να μεταταχθεί στη σφαίρα της μεταφυσικής, δίπλα σ΄εκείνο δηλαδή της ύπαρξης του θεού, είναι ομαλώς φυσιολογική.

Κι είναι σίγουρο ότι την αυτή υπερηφάνεια θα αισθάνονται και οι Έλληνες το 2031μχ, εάν κι εφόσον το πρόβλημα των Α.Δ.Ε.Σ. παραμένει και τότε άλυτο, όπως όλοι σήμερα υποθέτουν.

Εάν κι εφόσον υπάρχουν το 2031 Έλληνες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα