12.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Στην τελική ευθεία η λειτουργία του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε επίσης

Γ. Στύλιος, ΥφΑΑΤ: «Προσφέρουμε μία ακόμα λύση στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός κλάδος»

Το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησής του. Στις 27 Οκτωβρίου 2022, υπεγράφη η σύμβαση χρηματοδότησής του μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με πόρους ύψους 21,5 εκατ. € από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο.

Οι επιλεγέντες Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000€ έως 25.000€, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Οι δανειολήπτες θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δύο πρώτα έτη, ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο μισό. 

Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.

Αξίζει να επισημανθεί πως τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο αναμένεται να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι Έλληνες παραγωγοί και μεταποιητές.Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος: «το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου στήριξης των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των επιχειρηματιών της υπαίθρου που υλοποιούμε στο Υπουργείο μας. Ένα εργαλείο που προσφέρει ρευστότητα σε όσους δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο στην σημερινή δύσκολη συγκυρία, αφού επιτρέπει το δανεισμό με μειωμένο επιτόκιο και χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα