17.8 C
Arta
20 Απριλίου 2024

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ: Έξυπνη μεταποίηση με χρηματοδότηση 73 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Με στοχευμένα μέτρα, όπως το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων για την μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο υποέργο «Εξυπνη Μεταποίηση» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025. Η δημόσια ενίσχυση ξεπερνάει τα 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% θα διατεθεί σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 30% θα διατεθεί στις μεσαίες επιλέξιμες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, από το σύνολο του προϋπολογισμού που θα διατεθεί στις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης, το 80% θα διατεθεί στις υφιστάμενες και το 20% στις νέες επιχειρήσεις.

Οπως αναφέρεται στη δημοσιευμένη πρόσκληση, στόχος της δράσης είναι η επιτάχυνση της βιομηχανικής μετάβασης μέσω της ψηφιοποίησης των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής βιομηχανίας. Η δράση στοχεύει στην αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης, με οικονομική ενίσχυση επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και στην ενίσχυση ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Το κάθε επενδυτικό σχέδιο αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους στόχους αυτούς. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, οι τομείς τεχνολογίας τους οποίους μπορούν να επιλέξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ενδεικτικά είναι οι ακόλουθοι:

– Τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) και ανάλυση/διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας (Artificial intelligence – AI and Big Data Analysis).

– Τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης (Smart Manufacturing Technologies), όπως Machine to Machine (M2M) learning, Manufacturing Execution Systems (MES), Εποπτικά Συστήματα Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων (SCADA) κ.λπ.

– Ρομποτική, για την αναβάθμιση και αυτοματοποίηση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, όπως αισθητήρες, αυτοματισμοί, ρομποτική εφαρμογή και απομακρυσμένη χρήση εξοπλισμού παραγωγής.

Δικαιούχοι, που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, ορίζονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ενισχύονται επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού. Οι επενδύσεις έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ. Η ένταση της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει έως 75% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, την περιοχή επένδυσης και το είδος της δαπάνης.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε είκοσι τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης. Υπάρχει η δυνατότητα παράτασης έως έξι μήνες, με την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος έως έναν μήνα πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Αιτήσεις υποβάλλονται από 23/11/2022 έως και 23/1/2023.

O υπ. βουλευτής της ΝΔ κ. ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σχολιάζοντας το νέο πρόγραμμα ανέφερε τα εξής: Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση να στηρίζει ενεργητικά τη χώρα και να ενδυναμώνει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας μας, που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι αυτή που θα βάλει τα θεμέλια και θα ενεργοποιήσει τα εθνικά αντανακλαστικά της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Με στοχευμένα μέτρα, όπως η ενίσχυση με 73 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων για την μετάβασή τους στη νέα ψηφιακή εποχή.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα