12.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Το 2023 να είναι η χρονιά της πολιτικής αλλαγής για ένα καλύτερο μέλλον

Διαβάστε επίσης

Του Βασίλη Τσίρκα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πολιτικές της. Μια ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια που αφανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Αυξανόμενες ανισότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και τους ισχυρούς. Αφήνει πίσω της τις πρακτικές που πληγώνουν τη δημοκρατία, δημιουργούν κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς και υπονομεύουν τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου για τους πολίτες. 

Η κοινωνία μοιάζει να βρίσκεται υπό την επήρεια του σοκ, καθώς η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Ο συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης και της διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό τοπίο για την ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τη στήριξη των ολιγοπωλίων και την εξυπηρέτηση των τραπεζιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει ένα συνολικά αντιπαραθετικό πρόγραμμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας. Με δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, τερματισμό της αισχροκέρδειας και δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Με αύξηση του κατώτατου μισθού. Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. 

Χρειάζονται μέτρα που θα έχουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση ακρίβειας. Διαφορετικά, οι πολίτες θα συνεχίσουν να φτωχαίνουν και να περικόπτουν τα προϊόντα που αγοράζουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο, ενώ οι ισχυροί φίλοι της κυβέρνησης θα γίνονται πλουσιότεροι. 

Η πολιτική αλλαγή τον επόμενο χρόνο, στις εκλογές του 2023, είναι αδήριτη ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και το μέλλον του τόπου. Για να μην ζήσουμε άλλη μια χρονιά κοινωνικής και οικονομικής ξηρασίας, απαξίωσης των θεσμών και ακύρωσης των βασικών αρχών του κράτους δικαίου. 

Βασική μας ευθύνη είναι να δώσουμε ξανά προοπτική και αυτοπεποίθηση σε μια κοινωνία που έχει χάσει την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Η Ελλάδα της δημιουργίας και της δικαιοσύνης είναι το μέλλον μας, μακριά από την απληστία των ελίτ και την ασυδοσία των πολιτικών της εκπροσώπων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, που θα έχει ως προτεραιότητα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα φορολογήσει δίκαια και θα επιστρέψει στους πολίτες τα υπερκέρδη που έχουν παραχθεί στις πλάτες τους, θα ακυρώσει τους αντικοινωνικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα αγωνιστεί για να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη παντού. 

Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ συγκεκριμένο: είτε θα συνεχίσουμε στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι της θεσμικής αποσύνθεσης και των οικονομικών ανισοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είτε θα προχωρήσουμε με μία εναλλακτική, προοδευτική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Και η μόνη ισχυρή εναλλακτική απέναντι στον θεσμικό και οικονομικό κατήφορο είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές για να οικοδομηθεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια προοδευτική κυβέρνηση που στο πρόγραμμά της θα έχει κυρίαρχη θέση η κοινωνική δικαιοσύνη. Η προστασία των πιο ευάλωτων. Η δημόσια υγεία και παιδεία. Η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. 

Είναι ευθύνη των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, με ένα πρόγραμμα συνολικής ανασυγκρότησης της δημοκρατίας, της οικονομίας και της κοινωνίας, να ξαναφέρουμε την ελπίδα στη χώρα. Είναι ευθύνη όλων μας να αλλάξουμε πορεία και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. 

Εύχομαι σε όλους και σε όλες χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία. Το 2023 να είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για ένα καλύτερο μέλλον και δικαιοσύνη παντού.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα