15.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Δήμος Αρταίων: Από τη λειψή διαχείριση στο προοδευτικό όραμα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΝΑΣ *

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023, έχουν ζωηρέψει και στην Άρτα οι συζητήσεις και οι διεργασίες καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών. Η αίσθηση που υπάρχει σε πολύ κόσμο, είναι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, μετά από δύο θητείες που συμπληρώνει σε λίγους μήνες, δεν έχει να επιδείξει έργο αντάξιο των αναγκών και δυνατοτήτων της περιοχής αλλά και των διαθέσιμων  χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία ελάχιστα χρησιμοποίησε. Γίνεται λόγος για μια απλή διαχείριση με πολλές αγκυλώσεις και για αποφάσεις που συχνά παίρνονταν ερήμην των δημοτών. Οι πιο μετριοπαθείς αναφέρονται σε στασιμότητα και οι πιο αυστηροί σε παρακμή, το ερώτημα όμως που πλανάται πάνω από την πόλη και τα χωριά του Δήμου είναι πώς μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση.

Απέναντι στον συγκεντρωτισμό, τον συντηρητισμό, την καθεστωτική αντίληψη, την ελιτίστικη συμπεριφορά απέναντι στους αυτοδιοικητικούς αντιπάλους αλλά και τους δημότες, την  τακτική των εξυπηρετήσεων και τη συντήρηση ενός στενού πελατειακού δικτύου, την αναποτελεσματικότητα ενός βραδυκίνητου μηχανισμού, τις πολιτικές σκοπιμότητες, τα σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο έργα, και τελικά την έλλειψη οράματος και στρατηγικής, οι προοδευτικοί πολίτες της Άρτας οφείλουν να αντιπαραθέσουν τη δική τους οπτική και φιλοσοφία για την ανάπτυξη και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Να προτάξουν τον ρόλο της δημοκρατικής λειτουργίας μέσα από την ενεργοποίηση των διαφόρων τρόπων διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά ή τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων για σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα. Να θέσουν σε προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή μέσα από την έμπρακτη και συνεχή στήριξη κοινωνικών ομάδων που τη χρειάζονται. Να εστιάσουν στην καθημερινότητα των πολιτών αποφεύγοντας ημίμετρα και προσωρινές λύσεις, αλλά με ένα ολιστικό σχέδιο που θα αλλάξει όλη την εικόνα του Δήμου στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων αντίστοιχου μεγέθους. Να υπηρετήσουν το όραμα μιας Άρτας που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή κατάσταση, χωρίς διαχωρισμούς και φοβικές συμπεριφορές αλλά οργανωμένα και δυναμικά, προσκαλώντας, εντοπίζοντας και πείθοντας τις αδρανείς δυνάμεις επιστημόνων, επαγγελματιών, καλλιτεχνών, συλλόγων και συλλογικοτήτων να συμπορευτούν για τον κοινό σκοπό. Να στοχεύσουν στην εξωστρέφεια της περιοχής αναζητώντας ή και δημιουργώντας συγκριτικά πλεονεκτήματα έτσι ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης.

Μεταξύ των δημοτών που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του έργου της σημερινής Δημοτικής Αρχής και στην οποία αποδίδουν μεγάλες ευθύνες για τη στασιμότητα των τελευταίων ετών, αναπτύσσεται όλο και πιο έντονα η πεποίθηση ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Για να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες ανατροπής του σκηνικού στο αυτοδιοικητικό πεδίο του Δήμου Αρταίων, χρειάζεται απέναντι στη δημοτική παράταξη του σημερινού δημάρχου να αναπτυχθεί ένα ενιαίο ισχυρό προοδευτικό μέτωπο. Ένα μέτωπο που θα απελευθερώσει δυνάμεις και θα χωρέσει πολίτες από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς έως αυτόν του προοδευτικού κέντρου. Οι άνθρωποι αυτοί θα παραμερίσουν τις όποιες διαφορές τους και θα συνδιαμορφώσουν ένα σύγχρονο προοδευτικό σχέδιο με στόχο τη δυναμική αναστροφή της σημερινής κατάστασης. Διότι μπορεί τα τοπικά προβλήματα να μην έχουν χρώματα, οι λύσεις όμως σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να έχουν σαφή πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό.

Είναι πολλές οι υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αρταίων που περιμένουν μια σοβαρή πρωτοβουλία και ένα ειλικρινές κάλεσμα για να ριχτούν στη μάχη και να δώσουν μορφή στο προοδευτικό όραμα. Άνθρωποι που έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής στην ενασχόλησή τους με τα κοινά, ενεργοί πολίτες, καθώς και άνθρωποι που για διάφορους λόγους δεν έχουν δραστηριοποιηθεί έως τώρα, είναι έτοιμοι να συστρατευθούν. Όλη αυτή η ζύμωση μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου προγράμματος, αλλά και για την επιλογή του προσώπου που θα τεθεί επικεφαλής του όλου εγχειρήματος. Διότι η προσωπικότητα, η πολιτική οξυδέρκεια, η ικανότητα και η εντιμότητα του ατόμου αυτού, ως εν δυνάμει δημάρχου, θα παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο ως η εναλλακτική πρόταση απέναντι στον σημερινό δήμαρχο αλλά κυρίως ως το σημείο αναφοράς που θα συσπειρώσει ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος δημοκρατικών δυνάμεων.

*Ο Νίκος Μπούνας είναι πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, ειδικός επί ευρωπαϊκών θεμάτων.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα