20.8 C
Arta
19 Μαΐου 2024

Άρθρο του Παν. Χασκή για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023

Διαβάστε επίσης

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Φέτος το θέμα που αποφάσισε η επιτροπή σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους είναι: «Είναι ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» θέλοντας έτσι να επισημανθεί η σημαντικότητα της προστασίας των Υγροτόπων από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η Σύμβαση για τους Υγροτόπους είναι διεθνούς σημασίας (ΡΑΜΣΑΡ) και υπογράφτηκε το έτος 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράκ ενώ η χώρα μας συμφώνησε στην τήρηση της σύμβασης λίγα χρόνια αργότερα, το έτος 1974.

Οι Υγρότοποι αποτελούν περιοχές με τεράστια οικολογική σημασία, ωστόσο δέχονται παγκοσμίως τεράστιες ανθρωπογενείς πιέσεις. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 300 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 1/3 των υγροτόπων της γης, ενώ τα ενδημικά είδη που ζούνε εκεί μόνιμα ή εξαρτώνται από αυτά τα οικοσυστήματα, απειλούνται με εξαφάνιση με γρηγορότερους ρυθμούς ακόμη και από ότι οι Υγρότοποι.

Οι Υγρότοποι έχουν τεράστια οικολογική σημασία διότι:

  • Συνεισφέρουν στην διατήρηση της ποσότητας και της ποιότητας του πόσιμου νερού.
  • Συνεισφέρουν στην προστασία και αναπαραγωγή της ορνιθοπανίδας.
  • Τροφοδοτούν τους υπόγειους υδροφόρους με νερό βροχής όταν αυτοί το χρειάζονται.
  • Κατακρατούν την ρύπανση που δέχονται, βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού.
  • Αποτελούν φυσικές δεξαμενές αναπαραγωγής ψαριών και οστρακοειδών προσφέροντας εργασία και τροφή.

Η περιοχή της Ηπείρου είναι πλούσια στο υγρό στοιχείο και φυσικά δεν λείπουν από αυτή παγκόσμιας σημασίας Υγρότοποι. Ο Αμβρακικός Κόλπος και το Δέλτα Καλαμά αποτελούν από τα πιο περίπλοκα μωσαϊκά Υγροτόπων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Οι Υγρότοποι μας αποτελούν περιοχές υψηλής σημασίας για την ορνιθοπανίδα και συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας καθώς οι Υγρότοποι τροφοδοτούν την θάλασσα με ψάρια που ήρθαν σε αυτό το οικοσύστημα για να προστατευτούν και να αναπαραχθούν. Το ενδιαφέρον του οικοτουρισμού επίσης βρίσκεται σε σημείο ανάπτυξης στην περιοχή μας, προσελκύοντας τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο.

Ας αναλογιστούμε πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε διπλά σε υγροτοπικά οικοσυστήματα τα οποία μας προσφέρουν μοναδικές εικόνες ομορφιάς και ας σκεφτούμε πως θα  διαχειριστούμε την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος όλων μας.

Χασκής Παναγιώτης

Μηχανικός Περιβάλλοντος M.Sc.

Πρόεδρος Μηχανικών Περιβάλλοντος Π. Ήπείρου

Εικόνα 1: Υγροτοπικά Οικοσυστήματα στο Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού Κόλπου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα