16.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Χαιρετισμός του Χρήστου Γκόκα στην Ημερίδα για την Ενδοοικογενειακή βία – Νεανική Παραβατικότητα

Διαβάστε επίσης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, παραβρέθηκε στην Επιστημονική Ημερίδα με θέμα την Ενδοοικογενειακή βία – Νεανική Παραβατικότητα, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, όπου και απηύθυνε τον παρακάτω σύντομο χαιρετισμό:

«Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ το Δικηγορικό Σύλλογο Άρτας και τον Πρόεδρο του ΔΣ, κ. Μιχάλη Νικολάου, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης μιας ακόμα Επιστημονικής Ημερίδας, επίκαιρης και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας, με θέμα “ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ- ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”.

Τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας, όποια μορφή κι αν έχουν, σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση εντός της οικογένειας, στη συνέχεια δημιουργούν προϋποθέσεις για την ενίσχυση της νεανικής παραβατικότητας. Αποτελούν σημαντικό παράγοντα που θα οδηγήσει έναν ανήλικο σ’ ένα βίαιο ξέσπασμα ή στην υιοθέτηση συστηματικά βίαιης ή και εγκληματικής συμπεριφοράς.

Η έκρηξη των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία στη χώρα μας, που ασφαλώς συνδέεται με την υγειονομική κρίση, και την καραντίνα, ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία μας, και τις συγκρούσεις εντός της οικογένειας που αντανακλούν στο χαμηλό επίπεδο επικοινωνίας και την έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των μελών της. Με όλες τις υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όπως συνεχείς γυναικοκτονίες και τα σοκαριστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας από την Γραμμή SOS 15900, όπου μόλις τον Απρίλιο του 2020 δέχθηκε 1.769 κλήσεις, 4 φορές περισσότερες καταγγελίες από τον Μάρτιο.

Τα φαινόμενα αυτά ενισχύονται και από τη γενικότερα οικονομική κρίση και τα κοινωνικά αδιέξοδα που δημιουργούνται. Επίσης οι ανήλικοι σήμερα, είναι εκτεθειμένοι σε πολύ περισσότερους κινδύνους απ’ ότι στο παρελθόν, μέσα από την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και την εικονική πραγματικότητα που ζουν, μέσα από τις οθόνες τους όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η βία.

Από την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για τον περιορισμό αυτών των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την δημιουργία ενός κοινωνικού – πολιτικού μετώπου απέναντι στη βία προασπίζοντας και την ασφάλεια των παιδιών.

Όπως:

Μέτρα προληπτικά, ειδική κατάρτιση των εκπαιδευτικών και των γονέων, δημιουργία ειδικών μονάδων κοινωνικών υπηρεσιών και διεπιστημονικών κέντρων, συμβουλευτικούς σταθμούς για παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, αλλά και ενίσχυση του προληπτικού και εγγυητικού ρόλου των εισαγγελέων ανηλίκων και στελέχωση των εισαγγελιών με κοινωνικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά μας ως ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά είμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βιώνει οποιαδήποτε μορφή βίας, στο εργασιακό, οικογενειακό ή και στο κοινωνικό περιβάλλον.

Χρειάζονται περισσότερα μέτρα και δράσεις, για την πρόληψη, το κατάλληλο θεσμικό και προστατευτικό πλαίσιο, (το υπάρχον δεν είναι ολοκληρωμένο), αλλά και οι δομές που θα στηρίζουν θύματα, αλλά και θύτες, όπως είναι οι ανήλικοι, για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας. Για να διασφαλίζεται η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου και η αρμονική συμβίωση όλων στο πλαίσιο της οικογένειας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ.»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα