21.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Ομάδα πολιτών ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: Παρωδία η ενημέρωση

Διαβάστε επίσης

Ημερίδα Ενημέρωσης – παρωδία, αυτή τη φορά από το ΤΕΕ Ηπείρου στον Du Lac, στα Ιωάννινα. Το πάνελ της εκδήλωσης πλαισίωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.), ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου και παρουσίαζαν ο Αντιπρόεδρος της Energean και ο συντάκτης της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών επιπτώσεων από την LKD. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ζίτσας, μίλησαν επίσης και ζήτησαν ελεημοσύνη από την εταιρία και την κυβέρνηση, ως αντισταθμιστικά σε περίπτωση εξεύρεσης υδρογονανθράκων.

Δεκάδες ενημερωμένοι πολίτες από την άλλη πλευρά είδαμε την εταιρία εξόρυξης, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και την τοπική αυτοδιοίκηση , να προσπαθούν να μας πείσουν πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή αστοχία, θα επικοινωνήσουν τότε μεταξύ τους και θα μας σώσουν. Τους είδαμε όλους πανικόβλητους να μην μπορούν να μας αντικρίσουν. Τους είδαμε να υπεκφεύγουν και να προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο.

Γίναμε μάρτυρες της κατάπτυστης δήλωσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου πως «όταν είπαν για εξορύξεις στο Ζαγόρι (σ.σ. οι εταιρείες εξόρυξης) τους είπαμε όχι, έχουμε αρχές» και της αμήχανης αντίδρασης του Δημάρχου Ζίτσας που δεν είπε προφανώς τίποτα. Οι άνθρωποι και η φύση του Δήμου Ζίτσας φαίνεται πως έχουν τεράστια διαφορά από το Ζαγόρι στην αντίληψη του Περιφερειάρχη. Οι κάτοικοι αυτοί, φαίνεται να είναι τρίτης κατηγορίας και μικρού ρίσκου επιπτώσεις θα συμβούν σε αυτούς, όπως αναφέρει και η ΜΠΕ.

Ως ενεργοί πολίτης της Ηπείρου, ανεχτήκαμε για τρεις ώρες να μας παρουσιάζουν το μαύρο – άσπρο και όταν έφτασε η ώρα των ερωτήσεων από φορείς και πολίτες, η περιβαλλοντική οργάνωση, ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο Περιφερειάρχης, οι κομματικοί και αντιπολιτευτικοί συνοδοί τους μαζί με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, ΟΛΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ.

Δυστυχώς όλες οι ερωτήσεις που έκαναν τον αντιπρόεδρο της ENERGEAN και τον συντάκτη της LDK  να χάνουν τα λόγια τους από ντροπή και αμηχανία, έμειναν μεταξύ των συμμετεχόντων αυτής της αίθουσας.

Ως ομάδα πολιτών ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ καλούμε όλους τους φορείς της Ηπείρου να απαιτήσουν μαζί μας από το Δήμο Ζίτσας και την Περιφέρεια Ηπείρου ουσιαστική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σε ανοιχτό χώρο των Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας και των χωριών που θα επηρεάσει άμεσα η σχεδιαζόμενη εξόρυξη στα χωριά μας. Παρότι η ηλεκτρονική διαβούλευση λήγει στις 27/03/2023, δεν έχει ανακοινωθεί καμία πρόθεση από τους εκλεγμένους φορείς, ούτε τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις για ουσιώδη ενημέρωση των μόνιμων κατοίκων, των αγροτών και κτηνοτρόφων, των εργατριών και ηλικιωμένων της Δ.Ε. Μολοσσών.

Το πιο απλό συμπέρασμα είναι πως για να αποτρέπουν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες διαβούλευσης, τρέμουν την οργή των πολιτών και καλύπτουν τις δυσμενείς επιπτώσεις σε περίπτωση που το πρότζεκτ τους προχωρήσει.

 Καταδικάζουμε επίσης τα τοπικά ΜΜΕ που έσπευσαν να δημοσιεύσουν για ακόμη μια φορά, ανυπόγραφα άρθρα σχετικά με την ημερίδα, μία ώρα πριν τη λήξη της και συγκεκριμένα, αποσιωπώντας τη συμμετοχή και τις ερωτήσεις πολιτών και φορέων.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την καταστροφή της Ηπείρου, των χωριών μας, του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, των νερών και της απαράμιλλης φύσης! Οι άνθρωποι της Ηπείρου είμαστε περισσότεροι από τους πολιτευτές και τις εταιρείες υπερεκμετάλλευσης και καταστροφής της φύσης και του πολιτισμού μας για το κέρδος λίγων.

 Με τη νίκη!

 Ομάδα πολιτών

ΣΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

1/3/2023

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα