10.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Συνέντευξη του  Περιφερειάρχη για οδικούς κόμβους και λειτουργία ΣΜΑ

Διαβάστε επίσης

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου έδωσε απαντήσεις για το έργο κατασκευής  κόμβων κ.α.  στο Επισκοπικό επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Άρτης και προέβη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις ως προς τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. 

Ειδικότερα:

Ο Περιφερειάρχης αρχικά ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως και τα έργα των κόμβων σε Βαλανιδοράχη – Λούτσα (επί της Ε.Ο. Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας), Λαψίστα (επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κόνιτσας) και του τμήματος Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας, έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από πρόσκληση που είχε εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ. 

 Ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το έργο: «κατασκευή ασφαλούς και σύγχρονου ισόπεδου κυκλικού οδικού κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας (θέση Επισκοπικό)», για το οποίο η Οικονομική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχό του. «Δεν πρόκειται για έναν απλό κόμβο», τόνισε, εξηγώντας ότι από τη διακλάδωση της Ε.Ο. με Εγνατία μέχρι και τον κόμβο της Ιόνιας Οδού, έχουν οριστεί από το 2007  οι προδιαγραφές, στις οποίες προβλέπονται κόμβοι και πλάτος του οδοστρώματος. 

«Επεμβαίνουμε – ανέφερε ο Περιφερειάρχης- σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου. Έχουμε επίσης 2.5 χλμ παράπλευρο οδικό δίκτυο που καταλήγει στην Εθνική οδό, από το Μουσείο Βρέλλη, τις κοινότητες Επισκοπικού και Μπιζανίου. Προβλέπονται επίσης υπόγεια διάβαση, τοίχοι αντιστήριξης, ηλεκτροφωτισμός κ.α. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο δρόμο, ο οποίος με τις διαστάσεις που έχει, βγάζει και το ποσό της μελέτης».  

Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι και οι κόμβοι σε Βαλανιδοράχη- Λούτσα έχουν μελετηθεί με προδιαγραφές προσαρμοσμένες στη μελλοντική διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού. Τέλος τόνισε ότι έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες, οι Μ.Π.Ε. έχουν βγει σε διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν οι ΑΕΠΟ. 

Η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να λειτουργήσει η δοκιμαστική λειτουργίας τους, όπως συμφωνήθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις. Όπως είπε,  Περιφέρεια, Δήμοι και ΦοΔΣΑ συνεργάζονται για το σκοπό αυτό, όμως καθυστερήσεις φαίνεται να προκύπτουν από την ανάδοχο εταιρεία. Σύμφωνα με τη διακήρυξη- ανέφερε ο κ. Αλεξ, Καχριμάνης-  είναι ευθύνη της προμηθεύτριας εταιρείας ο σταθερός εξοπλισμός να είναι ασφαλισμένος και τακτοποιημένος για έξι μήνες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ.

«Αυτό το πράγμα- συνέχισε- το συζητήσαμε και πριν τα Χριστούγεννα, όταν μας κάλεσαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το συζητήσαμε σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις.  Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η προμηθεύτρια εταιρεία, η οποία συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό με δύσκολους όρους, αρχίζει και μας λέει ότι θα μας επιδείξει τον εξοπλισμό για ένα μήνα».

 Ο  Περιφερειάρχης  ανέφερε  πως τη συντήρηση του κινητού εξοπλισμού (κοντέινερ και φορτηγά) ανέλαβε η Περιφέρεια Ηπείρου,  ενώ έγινε δεκτό το αίτημα της εταιρείας να προχωρήσει η πληρωμή μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας  του κάθε ΣΜΑ. 

«Εμείς εδώ δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτά. Όλη η διαδρομή που είχαμε στο  θέμα των απορριμμάτων ως Περιφέρεια Ηπείρου,   απεδείχθη στην πράξη και από τη συζήτηση που έγινε στο Υπουργείου, ότι ήμασταν πάντα στη σωστή κατεύθυνση,  είτε στη λειτουργία των ΧΥΤΥ, είτε στα θέματα που αφορούσαν  το υπόλειμμα, είτε στα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΣΜΑ. Μέχρι στιγμής φέρνει προσκόμματα η εταιρεία. Εγώ κάνω υπομονή, αλλά αν οι ΣΜΑ δεν αρχίσουνε να λειτουργούν άμεσα, θα πάει ο φάκελος στους αρμόδιους εισαγγελείς»,  κατέληξε

Μετάθεση ημερομηνίας συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, μεταφέρθηκε για την Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα