21.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Λύθηκε το θέμα του Πανεπιστήμιου Άρτας;

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μέγας*

 Το Πανεπιστήμιο είναι το σύγχρονο Γεφύρι μας…

Προεκλογικά το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε εν μια νυκτί τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Χωρίς μελέτη, σχέδιο και, κυρίως, χωρίς υποδομές και καθηγητές.

Μετά οι Σχολές της Άρτας κινδύνευσαν από το σχέδιο μεταφοράς-μετεγκατάστασης στα Γιάννενα (έδρα του Πανεπιστημίου), όπως την έπαθε η Πρέβεζα.

 Έκτοτε οι νεαροί επιστήμονες πήραν το πτυχίο τους και, γεμάτοι όνειρα και ελπίδες, γύρισαν στον Τόπο τους και κοίταξαν να κάνουν καμία δουλειά. Μάταια όμως!
Οι απόφοιτοι του Γεωπονικού Άρτας δεν μπορούσαν να ανοίξουν ούτε μαγαζί να πωλούν σπόρους…

 Τι νομίζατε; Επειδή η Σχολή βρίσκεται στο κέντρο του κάμπου (Κωστακιοί) θα πέφτανε όλοι πάνω να την στηρίξουν, να την διευκολύνουν, να προσφέρουν τις αναγκαίες υποδομές να λειτουργήσει ως πρότυπο το εκεί «Πράσινο Αγρόκτημα»; Οι φοιτητές και καθηγητές να είναι μέσα στα κτήματά μας, στα ακτινίδια, στα εσπεριδοειδή, στις ελιές, το καλαμπόκι, το τριφύλλι (μηδική). Να κάνουν έρευνα για τις ζωοτροφές προκειμένου να αναπτύξουμε την παραγωγή, να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να αυξήσουμε τη διατροφική αξία του σανού και των καρπών, θα βελτιώσουμε την απόδοση των ζώων;

Αίθουσα συναυλιών

 Όπως εξάλλου πολιτεία, πανεπιστήμιο, Περιφέρεια και Δήμος, δεν φρόντισαν  οι φοιτητές του Μουσικού Τμήματος να έχουν μια αίθουσα συναυλιών. Να κάνουν τις πρόβες τους. Και μια Κυριακή το μήνα, μια Γιορτή και μια Σχόλη να δίνουν μια συναυλία με κοινό! Γιατί το Πανεπιστήμιο εκτός από οικονομική ενίσχυση, σημαίνει και πολιτιστική αναβάθμιση σε έναν φιλόξενο Τόπο!

Κι έρχεται, πάλι προεκλογικά, η ΝΔ να επικυρώσει τη… δεύτερη ταχύτητα των πτυχίων του Γεωπονικού Άρτας.

Κινδύνευσαν να πάνε τζάμπα οι κόποι των Νέων που ήρθαν στην Άρτα από κάθε γωνία της πατρίδας να σπουδάσουν. Τρόμαξαν οι 16 αλλοδαποί φοιτητές που κάνουν μεταπτυχιακό, ναι Μεταπτυχιακό, στην Άρτα!

Όμως η κοινωνία έχει αντιστάσεις. Καθηγητές και φοιτητές, μαζί με την τοπική κοινωνία, ξεσηκώθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ έφερε τροπολογία και το θέμα διευθετήθηκε.

 Σε 60 ημέρες πρέπει οι επιστημονικοί φορείς (ΓΕΩΤΕΕ κ.α.) να απαντήσουν και στη συνέχεια οι απόφοιτοι, με τα ισότιμα και αναγνωρισμένα –όπως πρέπει!- πτυχία να έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

 Αλλά λύθηκε το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών της Άρτας;

 Έπαψε η… συγκεντρωτική βουλιμία της Πρυτανείας που επιθυμεί τη πύκνωση των Σχολών στην έδρα;

Και δικαιολογούν αυτή τη στάση στην έλλειψη υποδομών. Που είναι πραγματικό πρόβλημα. Για το οποίο όμως ευθύνεται και το Πανεπιστήμιο…

 Αλλά όχι μόνο. Η απερχόμενη (ΝΔ) και η προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ) κυβέρνηση άφησαν στην τύχη τους τις Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Μουσικών Σπουδών και Γεωπονίας.

 Τα εργαστήρια αναπτύσσονται στους χώρους που προοριζόταν για τουαλέτες, τα αμφιθέατρα είναι των 80 θέσεων!

Πανεπιστημιακή αύρα

 Με τις κατάλληλες υποδομές, με τους εξοπλισμούς και τους εκσυγχρονισμούς, με την ποιοτική ενίσχυση των εργαστηρίων, με την ανάδειξη του ερευνητικού έργου, με διάχυση των πολιτιστικών δρώμενων σε ολόκληρη την Περιφέρεια, η Άρτα θα αποκτούσε «πανεπιστημιακή αύρα».

α/Έτσι ώστε να μην αποτελεί «έσχατη» επιλογή στο Μηχανογραφικό για τους αποφοίτους του Λυκείου. 

β/Να μην μένουν κενές θέσεις λόγω της «βάσης εισαγωγής». Ούτε οι μισές θέσεις δεν καλύπτονται.

γ/Να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Άρτας στην Ελλάδα και, γιατί όχι, στο εξωτερικό. 

Γιατί είναι ζήτημα εάν φοιτούν 100 νέοι φοιτητές κάθε χρόνο στην Άρτα, έναντι 250 εισαχθέντων και περίπου 500 προκηρυχθεισών θέσεων. 

 Για όλα αυτά χρειάζεται να τους υποδεχόμαστε σαν παιδιά μας και να τους συνδράμουμε σαν αυριανούς συμπολίτες μας. Με φοιτητικές Εστίες, με χώρους άθλησης, με ποιοτικές σπουδές! 

Άρα δεν λύθηκε το (ουσιαστικό) πρόβλημα του Πανεπιστήμιου. Και δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν όσοι με πράξεις και παραλείψεις συρρίκνωσαν οικονομικά και παραγωγικά την Άρτα. Οι ίδιοι που εξοβέλισαν κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Όσοι, εκόντες άκοντες, συνέργησαν στην μετατροπή την Άρτας από τριεδρική Περιφέρεια σε διεδρική.

 Αν τους αφήσουμε να συνεχίζουν κινδυνεύει να καταρρεύσει και το Πανεπιστήμιο, θα υποβαθμιστεί κι άλλο ο Νομός, θα γίνουν οι άβουλοι, μοιραίοι για τον Τόπο…  

 *Ο Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα