20.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Χρήστος Γκόκας: μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών

Διαβάστε επίσης

Ο  Βουλευτής Ν. Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, στην Ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ακόμα συγκλονισμένη από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, η πληγή είναι μεγάλη και τα μέτρα δεν μπορούν να κλείσουν αυτή την πληγή. Όμως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι θετικό σε αυτά, αφού το Κοινοβούλιο, δείχνει μ΄αυτό τον τρόπο, συμβολικά, ότι είναι δίπλα στους συμπολίτες μας που βιώνουν την οδύνη που προκάλεσε αυτό το τραγικό δυστύχημα.

Επίσης τόνισε ότι η μεγάλη υποχρέωση και το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, αφορά στην αποκάλυψη της αλήθειας με ανεξάρτητη διερεύνηση από τους πραγματογνώμονες και τη δικαιοσύνη, την απόδοση δικαίου και των ευθυνών σε κάθε επίπεδο και τη διασφάλιση της ασφάλειας έτσι ώστε στο εξής να μη συμβεί ξανά ποτέ τίποτα. Θα πρέπει σημείωσε η Κυβέρνηση να σεβαστεί  τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ως προς επιρροές και παρεμβάσεις.

Ως προς το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπογράμμισε  ότι η  Κυβέρνηση διόρισε την Επιτροπή, την απαλλάσσει παράλληλα από κάθε ευθύνη, ενώ εξαρχής υπάρχουν ερωτηματικά για τις προθέσεις της, να προκαταλάβει αποτελέσματα με δικά της πορίσματα και για αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής είναι αρνητικό επί της Τροπολογίας με την οποία εισάγεται αυτή η πρόβλεψη.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή, που η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στο άρθρο 126 για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των γεωτεχνικών τμημάτων πενταετούς φοίτησης.

Χαρακτηριστικά  σημείωσε «…Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν φοιτητές με καταλήψεις και οι καθηγητές με παραιτήσεις, όπως στο Γεωπονικό Τμήμα της Άρτας. Από την πλευρά μας καταθέσαμε ερώτηση, μιλήσαμε στο νομοσχέδιο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καταθέσαμε χθες τροπολογία που έλυνε με καθαρό τρόπο και ονομαστικά για τα τμήματα την εκκρεμότητα αυτή, δίνοντας τέλος στην αγωνία των φοιτητών. Όλες αυτές τις ημέρες σταθήκαμε δίπλα στους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους φοιτητών και σχολών και διαμορφώσαμε το σωστό πλαίσιο για τη λύση του προβλήματος, μέσα από την τροπολογία μας, που δημιούργησε αφενός η πρόχειρη θεσμοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και 2019 γι’ αυτά τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,  αφετέρου η αδράνεια και η έλλειψη βούλησης από την πλευρά της Κυβέρνησης επί τέσσερα χρόνια. Φθάσαμε παραμονές εκλογών και ενάμιση χρόνο μετά την απόσυρση προηγούμενης τροπολογίας που έγινε τον Νοέμβριο του 2021. 

Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες η στάση πολλών ήταν απαξιωτική απέναντι σε φοιτητές και σπουδαστές των γεωτεχνικών τμημάτων και μάλιστα από άτομα που είχαν και την αρμοδιότητα και την ευθύνη γι’ αυτό. Πιέσαμε από την πλευρά μας για να έρθει η σωστή λύση. Δεν περιμέναμε, έτσι κι αλλιώς, να το παραδεχτείτε. Αλλά όλη η λογική της τροπολογίας μας ενσωματώθηκε τελικά στις διατάξεις που αναγκαστήκατε να φέρετε. Αυτό για εμάς αποτελεί δικαίωση, κυρίως όμως ικανοποίηση, γιατί οι απόφοιτοι των πενταετούς φοίτησης τμημάτων γεωπονίας, ιχθυολογίας και δασοπονίας παίρνουν αυτό που τους αντιστοιχεί και τους αναλογεί και ο κάθε φορέας έχει, έτσι κι αλλιώς, τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση…» 

Και κατέληξε αναφέροντας ότι: «Με την ονομαστική αναφορά στα τμήματα που έχουν αυτό το Πρόγραμμα Σπουδών από το 2019 και με συγκεκριμένο χρονικό περιορισμό για τυχόν νέα αντίστοιχα τμήματα, είναι δύο βασικά ζητήματα που λύνονται. Πλέον ανοίγει και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για τα επαγγελματικά δικαιώματα και όλων των άλλων αποφοίτων, όπου υπάρχουν αντίστοιχες εκκρεμότητες. Θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα, μαζί με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, για την επιβίωση και το μέλλον των περιφερειακών τμημάτων που πολλά έχουν να προσφέρουν στην αποκέντρωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.» 

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διατάξεις που αφορούν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σημειώνοντας ότι οι διατάξεις δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις σε θέματα ασφάλειας και μεταφορών, αλλά ούτε και στο ζήτημα της στελέχωσης κρίσιμων κρατικών υπηρεσιών ή φορέων και οργανισμών, που λειτουργούν για τον τομέα αυτό. 

Και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις διατάξεις για την ασφάλεια στις αερομεταφορές, ιδιαίτερα για την άσκηση ελέγχου και εποπτείας στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, στις ελλείψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και της Αρχής της Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ). Αλλά και στα αντίστοιχα προβλήματα, ασφάλειας και προσωπικού, για τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα εκφραστεί διά της ψήφου του επί των άρθρων, λαμβάνοντας υπόψη όσα ειπώθηκαν από τους φορείς.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα