22.8 C
Arta
12 Μαΐου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΡΚΑ:Οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, αναφέρεται στο διακύβευμα των επικείμενων εθνικών εκλογών, τους λόγους για τους οποίους αξιολογεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, οι πολιτικές που θα ακολουθήσει για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στην χώρα, αλλά δίνει και έμφαση στα προβλήματα της Άρτας και της Ηπείρου, τα οποία πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν…

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δίλημμα των εκλογών της 21η Μαΐου;

Όπως έχουμε βιώσει τα τέσσερα αυτά σχεδόν χρόνια τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν είναι εκείνο της δημοκρατίας, της έλλειψης σεβασμού και ανεξαρτησίας των θεσμών, της κακοποίησης του Κράτους Δικαίου, της απαξίωσης των δημόσιων υποδομών και της υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη παράγει μόνο ανασφάλεια και αδικία και παίρνει άριστα στις απευθείας αναθέσεις και στη λεηλασία των εισοδημάτων των πολιτών.

Το σύνθημα «Δικαιοσύνη Παντού» με το οποίο πορευόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τις εθνικές εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι ως πολίτες με μία κυβέρνηση, με ένα κόμμα και μία πολιτική που δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δημοκρατική νομιμότητα, δεν σέβεται τους πολίτες και τις ανάγκες τους και στοχεύει μόνο στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το αίτημα για δικαιοσύνη είναι πλατύ στους κόλπους της κοινωνίας, ειδικά μετά το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τις σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις, την τραγωδία των Τεμπών.

Το δίλημμα, επομένως, των εκλογών του Μαΐου είναι καθαρό: Προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική συμφωνία σταθερότητας για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική ανασυγκρότηση ή καθεστώς Μητσοτάκη, με περιπέτειες, αστάθεια και ανασφάλεια, για τη συνέχιση της κοινωνικής καταστροφής, του παρακράτους, της συγκάλυψης και τις μπίζνες με τους ισχυρούς. Για τις λαϊκές τάξεις, τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία, που δοκιμάζονται πολλαπλώς και θα δοκιμαστούν περισσότερο στο μέλλον, είναι ζωτική ανάγκη να υπάρχει μια κυβέρνηση δίπλα τους και όχι απέναντί τους.

Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν ακόμα στη δεύτερη θέση. Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση;

Η αίσθησή μου από τις επαφές μου με τους συμπολίτες μας είναι ότι ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας εναποθέτει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάρρευση επιτελικού κράτους, ακρίβεια, αδιαφάνεια, θεσμική εκτροπή, προσβολή του κράτους δικαίου και όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτή είναι η κατάσταση επί ΝΔ. Τέμπη και ανάληψη ευθύνης έγινε υποκριτική συγγνώμη, διάχυση ευθυνών και συγκάλυψη. Είχαν προηγηθεί η δραματική διαχείριση με τις ΜΕΘ κατά την πανδημία, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και η αποκάλυψη του σκοτεινού παρακράτους των παρακολουθήσεων.

Η ελληνική κοινωνία νιώθει οργή, απογοήτευση, ανασφάλεια. Η φθορά της ΝΔ είναι γρήγορη κι εμείς από την πλευρά μας πείθουμε με την πολιτική μας πρόταση. Στόχος είναι την επομένη των εκλογών να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Μια κυβέρνηση στην οποία θα καλέσουμε να συμμετάσχουν οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, σε μία προγραμματική βάση αμοιβαία αποδεκτή. Το αποτέλεσμα των εκλογών βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων. Η συμμετοχή των ζωντανών κομματιών της κοινωνίας θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη λύση, ώστε την Δευτέρα 22 Μαΐου η χώρα να έχει προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, μια δημοκρατική κυβέρνηση εκλεγμένη από την κάλπη της απλής αναλογικής, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που εξασφαλίζει σταθερότητα και ορίζοντα τετραετίας. Μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η ακρίβεια καλπάζει. Θεωρείτε ότι μέτρα, όπως κάποια επιδόματα, είναι αρκετά; Τι θα κάνετε εσείς για να αντιμετωπίσετε την επερχόμενη οικονομική κρίση;

Η χώρα εξακολουθεί να είναι πρωταθλήτρια στο κόστος ενέργειας, οι ανατιμήσεις των προϊόντων εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις και η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων γίνεται δυσβάσταχτη. Το καλάθι του νοικοκυριού και τα προεκλογικά φιλοδωρήματα δεν φέρνουν αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην ενεργειακή κρίση με επιδόματα τα οποία συντηρούν την αισχροκέρδεια. Δαπανήθηκε, δηλαδή, δημόσιο χρήμα όχι για να ανακουφιστούν οι πολίτες ή να θωρακιστεί η οικονομία, αλλά για να μην διαταραχθεί η ακραία κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας. Αυτή, όμως είναι η στρατηγική επιλογής της κυβέρνησης: Απροκάλυπτη στήριξη της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας σε βάρος του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και καθημερινό εμπαιγμό τους με ψέματα και θεατρινισμούς.

Βλέπουμε την επανάληψη ενός μοντέλου που μας οδήγησε στην δημοσιονομική κρίση του 2010. Αντί η κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα, ώστε να μην μπει η χώρα ξανά σε περιπέτειες, κυβέρνησε όπως παλιά και ακόμη χειρότερα, υπέρ των ολίγων, με πελατειακές εξυπηρετήσεις και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα, κινδυνεύουμε να έρθουμε αντιμέτωποι ξανά με μια βαθιά οικονομική κρίση.

Δεσμευόμαστε σε πολιτικές που απαντούν σε αυτές τις κρίσεις. Με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προστασία της πρώτης κατοικίας, προστασία από την αισχροκέρδεια, αύξηση του εισοδήματος και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με ανακατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Στο πεδίο της ενίσχυσης των εισοδημάτων, στοχεύουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην άμεση μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ και στην επαναφορά της 13ης σύνταξης και την καταβολή των αναδρομικών.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την Άρτα;

Μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία και για τον νομό μας. Για να βγει από το περιθώριο η Άρτα και να σταματήσει ο κατήφορος. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σημαντικά έργα υποδομών, τα οποία αποτελούσαν εκκρεμότητες και αιτήματα δεκαετιών. Πολλά από αυτά τα έργα καθυστερούν ακόμα μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα. Την ίδια στιγμή δεν προγραμματίζονται νέα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ δεν υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση του νομού μας.

Αυτά, όμως, απαιτούν σχέδιο, όραμα και προσήλωση στις ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτά αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τα διαθέτει. Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια τα περισσότερα από όσα θετικά άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησαν, υπονομεύτηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Παράλληλα, θα πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Οι αγρότες της Άρτας βιώνουν στο πετσί τους την αποτυχημένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Με το κόστος παραγωγής αλλά και διαβίωσης να έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση αρνείται να λάβει δραστικά μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να υπάρξει μια ασπίδα προστασίας για τον κόσμο της παραγωγής, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες και βεβαίως διαρθρωτικές αλλαγές με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Από τα Τζουμέρκα μέχρι τον Αμβρακικό, η περιοχή μας έχει ανάγκη από έργα υποδομών και έργα με έμφαση στην πράσινη πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα των νέων, στην ενίσχυση του Νοσοκομείου και των δομών Υγείας.

Η Άρτα έχει δυνατότητες. Χρειάζεται, όμως, σχέδιο, όραμα, διεκδίκηση. Τι συμβαίνει σήμερα; Μείωση των κοινοβουλευτικών εδρών που αποτυπώνει την παρακμή δεκαετιών, νέοι που δεν επιστρέφουν στον τόπο τους να δημιουργήσουν, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, τα μνημεία μας που δεν τα επισκέπτονται όπως τους αναλογούν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δεν αντέχουν το κόστος παραγωγής, τα χωριά μας που βιώνουν την εγκατάλειψη, η νεολαία που δεν της προσφέρει εργασία, πολιτισμό, μέλλον, ο τόπος τους. Αλήθεια είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που, όσοι μας εκπροσωπούν και επηρεάζουν τις ζωές μας, σχεδιάζουν, διεκδικούν, βγαίνουν μπροστά για να διεκδικήσουν για την Άρτα αυτό που της αναλογεί και της αξίζει; Η απάντηση στην κάλπη.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο

Επί ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε η Γεωπονική Σχολή. Ποιο είναι το μέλλον της; Τι θα κάνετε εσείς για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή μας;

Με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και τη Γεωπονική Σχολή, ένα δίκαιο αίτημα δεκαετιών που έγινε πράξη επί ΣΥΡΙΖΑ, σε μαρασμό και περιθωριοποίηση. Οφείλουμε να διεκδικούμε συνεχώς την αναβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής και των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Άρτα και την πλαισίωσή τους και με άλλα τμήματα, ώστε να ισχυροποιήσουμε τον πανεπιστημιακό πυλώνα που ιδρύθηκε το 2018.

Προς τούτο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Η περιοχή μας είναι μια κατεξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, ενώ οι υποδομές του Πανεπιστημιακού campus δεν υπολείπονται σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κάνοντας την αρχή με την επανίδρυση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και τη λειτουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου, να αρχίσουμε να συζητάμε, στη βάση πάντα ακαδημαϊκών κριτηρίων, και να διεκδικούμε την ίδρυση και άλλης Σχολής με επίκεντρο τις γεωτεχνικές επιστήμες, όπως για παράδειγμα Κτηνιατρική Σχολή.

Επιπλέον, άμεση προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ένα τμήμα με μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό και τις μουσικές επιστήμες, για το οποίο πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να στεριώσει και να συνεχίσει να προσφέρει στο ακαδημαϊκό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.

            Οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο. Η ίδρυση των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων δεν ήταν μια συγκυριακή επιλογή αλλά αίτημα δεκαετιών βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των πολιτών που κατέστη αναγκαιότητα με την πάροδο του χρόνου και την καταξιωμένη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ στην Άρτα τα προηγούμενα χρόνια. Και γι’ αυτό νιώθουμε περήφανοι όσοι το πιστέψαμε και εργαστήκαμε για να γίνει πράξη.

Τι είναι αυτό κατά τη γνώμη σας που κάνει τη διαφορά για να σας ψηφίσουν οι πολίτες του νομού Άρτας;

Οι πολίτες της Άρτας δικαιούνται καλύτερα. Καμία προσπάθεια στήριξης των Δήμων της Άρτας δεν έγινε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και γνωρίζουν καλά τι θα κάνουν με την ψήφο τους. Θα ρίξουν τίτλους τέλους στην πιο επικίνδυνη για τον τόπο κυβέρνηση.

Σταθερά παρών από την αρχή στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, στις μικρές και μεγάλες τοπικές διεκδικήσεις, δέσμευσή μου αποτελεί ο διαρκής αγώνας για να διεκδικήσουμε μαζί ό, τι μας αξίζει. Να κινητοποιηθούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τον νομό Άρτας.

Οι πολίτες της Άρτας γνωρίζουν ότι θα με βρουν δίπλα τους στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Με κριτήριο πάντα το κοινωνικό συμφέρον, μακριά από παραγοντισμούς και μικροπολιτικές λογικές, πάντα απέναντι στο πελατειακό κράτος και τις ανταποδοτικές λογικές, με οδηγό τα κοινωνικά αιτήματα και τα κοινά μας συμφέροντα για να βγει η Άρτα από το περιθώριο.

Καλώ τους πολίτες της Άρτας να βρεθούμε μαζί στην κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά να βρεθούμε μαζί και την επόμενη μέρα στους αγώνες για να δώσουμε δύναμη στον τόπο μας και στην προσπάθεια της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης να επικρατήσει Δικαιοσύνη παντού από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα