22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΦΩΤΙΟΣ ΦΩΤΗΣ: Οι Ηπειρώτες θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια

Διαβάστε επίσης

O περιφερειακός σύμβουλος Φώτιος Φώτης είναι ο νέος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα της Ενέργειας και για τον λόγο αυτόν είχαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε για τη νέα του θέση, το αντικείμενο, αλλά και τις προοπτικές που μπορεί να έχει για την Ήπειρο και την Άρτα. Ο Φώτης Φώτης, αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τις μέχρι τώρα δράσεις του, τις επόμενες κινήσεις του και για το Επιμελητήριο, το οποίο όπως ανάφερε «θεωρεί σπίτι του επιχειρηματία».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ έχει ως εξής:

-Πριν από λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σου ανέθεσε την Θεματική Αντιπεριφέρεια της Ενέργειας. Τι αντικείμενο έχει αυτή η θεματική;

    Πραγματικά, πρόκειται για ένα αντικείμενο, το οποίο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και σχετίζεται με μια πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κάθε Πολίτης, οι Επιχειρήσεις και ο Δημόσιος Τομέας και βέβαια ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να λειτουργήσει ως ο συντονιστής της προσπάθειας για την ενεργειακή θωράκιση της Ηπείρου. Η προοπτική μιας τέτοιας θεματικής, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται άμεσα με την οικονομία μας, τόσο αυτήν που αναπτύσσεται σε μικρή κλίμακα, όπως στα πλαίσια της οικογένειας και της μικρής επιχείρησης, όσο και σε μεγαλύτερη κλίματα, όπως τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους φορείς και βέβαια τις δημόσιες δομές και υποδομές.

    Η κλιματική αλλαγή αφενός, αλλά και η ανατροπή των ισορροπιών στον τομέα της παραγωγής και της διακίνησης της ενέργειας, μας έφεραν μπροστά στην ανάγκη να δημιουργήσουμε τις υποδομές εκείνες, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην περίπτωση της απώλειας της ενεργειακής ισχύος, αλλά και να αποκτήσουμε αυτονομία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε καλύτερα το κόστος της ενέργειας που βαίνει αυξανόμενο. Ο πόλεμος της Ουκρανίας, μας απέδειξε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε κατά τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

    – Πως σχετίζεται αυτό με την Ήπειρο. Γιατί η Περιφέρεια δίνει τόση έμφαση.

    Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πραγματικά πρωτοπόρος στα ζητήματα αξιοποίησης των ενεργειακών προγραμμάτων και μάλιστα ζητήσαμε αρμοδίως να μπορέσει να υπάρξει ισόρροπη επένδυση σε τομείς που σχετίζονται με τα νοικοκυριά, την αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή. Γνωρίζουμε δε όλοι και το πρόβλημα που υπάρχει με το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, για το οποίο επιθυμούμε να υπάρξει προτεραιοποίηση από την κυβέρνηση στις αγροτικές επενδύσεις και επιχειρήσεις και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής ρεύματος, που πιθανόν να μην έχουν σχέση με την Ήπειρο. Να είστε βέβαιος ότι δίνουμε έμφαση, για να μπορούν όλοι οι Ηπειρώτες να έχουν την πρόσβαση στα προγράμματα ενέργειας, που τους αξίζει και τους αναλογεί και να σημειωθεί ότι όσον αφορά τις ΑΠΕ, σε μεγάλο βαθμό είναι σύμφωνες και με την προοπτική μας για σεβασμό στο περιβάλλον, αρκεί βέβαια να υφίστανται οι νόμιμοι περιορισμοί στον χώρο εγκατάστασής τους.

    – Τι δράσεις έχετε κάνει εσείς μέχρι σήμερα;

    Είναι ένας απαιτητικός τομέας και πρώτα απ’όλα ταχέως αναπτυσσόμενος και για τον λόγο αυτό συνεχώς ενημερώνομαι. Πέραν των άλλων έχω δημιουργήσει ένα πλάνο προγραμματισμού, στο οποίο έχω δώσει προτεραιότητα στην καταγραφή των κτιρίων δημοσίου χαρακτήρα (δημόσια, δημοτικά κλπ) προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης. Στόχος δεν είναι μόνο η ενεργειακή τους απόδοση, αλλά και η μείωση των εξόδων για την ενέργεια, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο αναγκάζεται να καταβάλλει για την λειτουργία τους. Πρόσφατα δε ήρθα και σε επαφή με φορείς του α’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους άλλων φορέων, προκειμένου να συζητήσουμε για τις προοπτικές που υπάρχουν σε ζητήματα ενεργειακών δράσεων.

    – Να επιστρέψουμε στα καθ΄ημάς και να προβλέψουμε ότι πρόκειται να είστε εκ νέου υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Καχριμάνη.

    Εννοείται ότι είμαι στην διάθεση του Περιφερειάρχη για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Εχουμε εξαιρετική συνεργασία στα θέματα της αρμοδιότητάς μου και πιστεύω ότι μέχρι τέλος του έτους που λήγει η θητεία μου, θα καταφέρω με την στήριξή του και τη βοήθεια των υπηρεσιών της Περιφέρειας, να δρομολογήσω μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα έχουν θετικό πρόσημο τόσο στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία της Ηπείρου.

    – Και μιας και ο λόγος στην οικονομία, είστε και ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου της Άρτας. Θα συνεχίσετε να ασχολείστε ή θα αναστείλετε την δραστηριότητά σας, λόγω της ενασχόλησης με την Περιφέρεια;

    Ευθέως θα σας απαντήσω, ότι το αντικείμενο της θεματικής Αντιπεριφέρειας είναι τόσο ενδιαφέρον, που σίγουρα μπορεί να έχει προεκτάσεις και χρήσιμα αποτελέσματα αν αξιοποιηθεί και από τον φορέα του Επιμελητηρίου. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, και πιστεύω ότι το Επιμελητήριο είναι το σπίτι του επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τόπο του. Έχω την φιλοδοξία, αλλά και την ευθύνη ταυτόχρονα, να συμμετέχω όπως μπορώ και όσο μπορώ για να εμπλουτίζει από ιδέες και δράσεις, που μπορεί να είναι χρήσιμες για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον τόπο μας. Γι’αυτό και ξεκαθαρίζω ότι το Επιμελητήριο της Άρτας, ήταν, είναι και θα είναι το πεδίο του ενδιαφέροντός μου. Και από την θέση που σήμερα έχω θα προσπαθήσω να το υποστηρίξω για το καλύτερο όλων μας.

    – Σας ευχαριστώ πολύ. Θα θέλατε κάτι να συμπληρώσετε;

    Εύχομαι στους συμπολίτες μου της Π.Ε Αρτας, Χρόνια Πολλά και Καλή Ανάσταση. Οπως καλά γνωρίζουν,

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα