30.4 C
Arta
27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη του Χρήστου Μέγα στην “Α”: Να ΜΕΓΑ-λώσουμε την Άρτα

Διαβάστε επίσης

Τον Χρήστο Μέγα τον γνωρίζουμε για τις διεισδυτικές και εις βάθος αναλύσεις, για την ευχέρεια να συνδυάζει τις πολιτικές εξελίξεις με τα οικονομικά μεγέθη, για τη δυνατότητα που τον διακρίνει στο να λύνει με άνεση τα ασφαλιστικά προβλήματα. Να κάνει προσιτούς στους απλούς πολίτες δύσκολους οικονομικούς γρίφους…

Και όταν παρεμβαίνει, έχει προηγουμένως μελετήσει. Όταν μιλάει, το κάνει έξω από τα δόντια. Δεν ακούς μισόλογα και διστακτικές προτάσεις παραλυτικής ισορροπίας…

Για την Άρτα έχει μια πλήρη σειρά κοστολογημένων προτάσεων. Από τον ορεινό όγκο μέχρι τον κάμπο. Τον Αμβρακικό, τη διευθέτηση του Αράχθου, την τουριστική και εμπορική ώθηση της πόλης.

 Α! Ποτέ δεν του λείπει και ο δημοσιογραφικός τίτλος…

Πώς άλλωστε; Μετά από 35 χρόνια μιας μεστής δημοσιογραφικής καριέρας όπου διακρίθηκε, στην Ελευθεροτυπία, την ΕΡΤ, το MEGA κ.α., φιλοδοξεί τώρα να τρέξει λύσεις για τα προβλήματα του τόπου του. 

Ακολουθεί μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον υποψήφιο βουλευτή Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Χρήστο Μέγα η οποία σίγουρα θα συζητηθεί.

Άποψη: Είστε εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Άρτα. Γιατί επιμένετε ενόσω έχει χαθεί η τρίτη έδρα;

Χρ.Μέγας: Το ότι χάθηκε η τρίτη έδρα από την Άρτα δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Κάποιοι ευθύνονται. Αφενός για την συρρίκνωση του Νομού, την οικονομική καχεξία, την απουσία υποδομών και μέτρων στήριξης της παραγωγής ή ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

 Αφετέρου δε, οι υπεύθυνοι αδιαφόρησαν ως προς τις διαδικασίες απογραφής. Η έδρα χάθηκε στην πόλη και όχι στην περιφέρεια ή τα χωριά. Το δημοτικό διαμέρισμα Άρτας του Δήμου Αρταίων, η Σκουφά και η Β. Πύρου δηλαδή, έχασε το 12% του πληθυσμού λόγω πλημμελούς απογραφής. Σε αυτό ευθύνες υπάρχουν στην Περιφέρεια, τον Δήμο τους βουλευτές και σε όλους όσοι έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

Ωστόσο, όπως προείπα, η έδρα, μια λιγότερη φωνή για τους συμπολίτες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, χάθηκε από το Νομό. Η στέρηση αφορά τους επαγγελματίες, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τους νέους, δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ.

 Ως Κίνημα θα δώσουμε τη μάχη μας, με το πρόγραμμα, τις ιδέες μας και τις αρχές μας και, είμαι σίγουρος, ότι η Ανατροπή θα έρθει…

Απ.: Αυτό για την «Ανατροπή» το είδα στο πανό στο γραφείο σας. Τι εννοείτε; Θα κάνει την ανατροπή το ΠΑΣΟΚ;

Χρ.Μ.: Ναι, απέναντι στην αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένας βολικός σύμμαχος που θα κάνει πρωθυπουργό τον ένα αποτυχόντα ή τον άλλο. Απέναντι στην νοοτροπία ότι το Κίνημά μας θα μείνει στο πολιτικό περιθώριο με μονοψήφια ποσοστά…

 Το ΠΑΣΟΚ είναι κυβερνητικό κόμμα, οι σύνθετες κοινωνικές ανάγκες και οι οικονομικές δυσπραγίες έχουν αναδείξει τα αδιέξοδα του σημερινού… αναιμικού δικομματισμού.

 Κύριε Καϊντάση, τους δοκιμάσαμε και τους δύο. Απήλθε (Τσίπρας) και απέρχεται (Μητσοτάκης) μέσα στην κατακραυγή για την υπερφορολόγηση, το χάσμα μεταξύ πολύ πλουσίων και αδύναμων στρωμάτων, τη φτωχοποίηση της  μεσαίας τάξης.

Ο fake  δικομματισμός έχει ηττηθεί, η αυτοδύναμη… αδυναμία έχει καταρρεύσει. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη του Τόπου. Και επ’ αυτού παρατηρείται πρωτοφανής δυσπραγία στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απ.: Ελλείψει αυτοδυναμίας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα;

Χρ.Μ.: Όλες οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει δέκα ποσοστιαίες μονάδες και ο «αντιπολιτευόμενος» κ. Τσίπρας χάνει άλλες πέντε, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο σκορ του 2019, ε! τότε δεν θα έρθουμε εμείς και θα πούμε στον Ελληνικό Λαό ότι δεν κατάλαβες τι ψήφισες και να έρθουμε να υποστυλώσουμε τους ηττηθέντες πρωθυπουργούς (πρώην και τέως…)

Η κρίση επανέρχεται

 Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα συνεκτικό και δεσμευτικό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα υπέρ των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών, των μικρών επαγγελματιών. Κυρίως έχουμε ένα Σχέδιο για τους Νέους μας. Πώς θα εργαστούν στον Τόπο τους σε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με προοπτική.

Ένα τέτοιο Σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί στον Τόπο μας ώστε να βγούμε από την πολυετή κρίση με τις αλλεπάλληλες εκφάνσεις της: Οικονομική, παραγωγική, υγειονομική, ενεργειακή, δημογραφική.

Ουσιαστικά η κρούση επανέρχεται με διαφορετική μορφή και ένταση.

 Κύριε Καϊντάση, τι βελτιώθηκε από τις κακοδαιμονίες της περιόδου 2004-2008  που μας έφερε σε αυτό το σημείο; Το 2022 αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών στα επίπεδα του 2008. Το χρέος αυξήθηκε λόγω των οριζόντιων και χωρίς παραγωγικά κριτήρια διασπάθιση δημοσίων πόρων. Και από την άλλη, η ΝΔ φορολόγησε με έμμεσους φόρους τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να συγκεντρώσει υπερέσοδα σπεκουλάροντας με την ακρίβεια. Και όλα αυτά για να μοιράσει προεκλογικά «καθρεφτάκια»…

Κατά συνέπεια με τον κ. Μητσοτακη των υποκλοπών, της κατάρρευσης των υποδομών που με τραγικό τρόπο αποκαλύφθηκε στα Τέμπη, του μοιράσματος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε 5-6 οικογένειες, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης ή συνεργασίας. 

Κρατήστε το αυτό για την επομένη των εκλογών!

…Μονοεδρική Άρτα

Απ.: Σε τοπικό επίπεδο  ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Χρ.Μ.: Ένα είναι σίγουρο. Αν ψηφιστούν οι ίδιοι και οι ίδιοι, στην απογραφή του 2031 η Άρτα θα γίνει μονοεδρική…

Ο Νομός συρρικνώνεται παραγωγικά, υποφέρει οικονομικά, δεν προσφέρει θέσεις εργασίας με σοβαρές απαιτήσεις γιατί δεν έχει μεγάλες επιχειρήσεις, δεν γίνονται επενδύσεις, δεν έχει καν ένα εμπορικό-βιοτεχνικό πάρκο.

Να σας απαριθμήσω μερικά ζητήματα: 

Τα παιδιά μας γίνονται φοιτητές, φεύγουν και δεν επιστρέφουν σε μια πόλη που δεν προσφέρει ευκαιρίες. Από την άλλη, δεν έρχονται νέοι από άλλες περιοχές. Τα τμήματα του Πανεπιστήμιου παρακολουθεί μόλις το 25% των σπουδαστών γιατί ακόμη δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή γιατί δεν έχουν υποδομές όπως αμφιθέατρα, σύγχρονα εργαστήρια κ.α.

Τα ακτινίδια τα πήραν πέρυσι με ανοικτές τιμές, τα μανταρίνια έμειναν άκοπα και δεν μιλάω για τα πορτοκάλια.

 Η ελιά έπεσε από τις βροχοπτώσεις και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι αγρότες, ενώ το λάδι κινδυνεύει να μείνει στο ράφι με τα… επιβαρυντικά για την υγεία μας προϊόντα λόγω της προωθούμενης εφαρμογής ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως είναι το Nutri-Score. Και επ’ αυτού δεν βλέπω κανέναν να αντιδρά σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Ειδικά για μας στην Άρτα και την Ήπειρο που έχουμε τις ελιές, το λάδι, το τυρί κ.α.. Προϊόντα που θεωρούνται επιβαρυντικά για το αλάτι και τα λιπαρά… 

Επίσης, από το Πέτα και Ανατολικά και από τον Αμμότοπο και Βόρεια ο Τόπος μας μαραζώνει. Επειδή έχουμε τους δύο πιο γερασμένους Δήμους της Ελλάδας, άρα και της Ευρώπης, τον Κεντρικών Τζουμέρκων και του Γεωργίου Καραϊσκάκη, να σας αναφέρω μερικές ιδέες για την αναζωογόνηση του ορεινού όγκου χωρίς πολλά κονδύλια:

Χωριά-Ζωντανά κύτταρα

1.Ενίσχυση του δικτύου της μέσης και χαμηλής τάσης ώστε οι κάτοικοι να βάλουν μικρά φωτοβολταϊκά (σπίτια, στάβλους, επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, μη καλλιεργήσιμα εδάφη). 

2.Από τα τεράστια υπερκέρδη μπορεί να κινητοποιηθεί ο ΟΤΕ για παροχή δικτύου 5G. Κάτι τέτοιο θα προσέλκυε όχι μόνο περισσότερους επισκέπτες-παραθεριστές-τουρίστες, αλλά και ψηφιακούς νομάδες που εργάζονται από απόσταση (τηλεργασία) απ’ όλο τον κόσμο.

3.Ένα πρόγραμμα ανακαίνισης των παραδοσιακών πέτρινων κατοικιών με άτοκο δανεισμό θα επέτρεπε την αύξηση του Airbnb (όπου θα διέμεναν και οι ψηφιακοί νομάδες).

4. Η διάσωση του Τσίπουρου και η ανάπτυξη του ορεινού αμπελώνα των Τζουμέρκων. 

5.Μηνιαία επιδότηση για κάθε γυναίκα που θα κάνει παιδί και θα ζήσει στα χωριά μας. Αυτή η ενίσχυση μπορεί να ανέλθει σε 500 ευρώ ανά τέκνο. Το Πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό, αυστηρά για τους δύο Δήμους (Κ.Τζουμέρκων και Γ.Καραϊσκάκη) που εισήλθαν σε μεγάλη δημογραφική κρίση!

6.Χρηματοδότηση εξειδικευμένων παραγωγικών μονάδων με ομάδες παραγωγών ή ιδιώτες στην περιοχή σε ορεινά κτηνοτροφικά πάρκα μοναδικότητας (π.χ. ορεινό μικροτυροκομείο, κτηνοτροφική μονάδα, αγροτουριστική εκμετάλλευση, αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια, αειφορικοί βοσκότοποι, μικροτυποποιητήριο κρέατος, πρατήρια πώλησης μοναδικών τροφίμων ορεινού όγκου με ταυτότητα αυθεντικότητας και ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά). 

7.Κόμβος Αμμοτόπου. Η πρόσβαση είναι όρος επιβίωσης. 

Είναι 7 σωτήριες παρεμβάσεις για την Άρτα και μόνο οι τρεις εξ αυτών συνεπάγονται ένα μικρό κόστος. Θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα, υπερτοπικά έργα. Ιδίως η βελτίωση του οδικού άξονα Πέτα προς Βουλγαρέλι, Κοιλάδα του Αχελώου και Σκουλικαριά. Όπως επίσης η αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου, το Χιονοδρομικό στα Θεωδώριανα, την ανάπτυξη του Αχελώου ή τοπικά έργα (που έχουν σχέση με την άρδευση ή την ύδρευση)…

Αλλά, τώρα ας βάλλουμε κάποιες προτεραιότητες με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ας ξεκινήσουμε από κάπου!

Ο Άραχθος και η κοίτη

 Απ.: Και με την πόλη της Άρτας τι θα γίνει;

Η πόλη είναι όμηρος της οικονομικής δυσανεξίας του νομού και της αμέλειας ΟΛΩΝ των προηγούμενων που δεν την ανάδειξαν σε τουριστικό προορισμό λόγω της ιστορικής συνέχειας. Εδώ που τέμνεται η αρχαία Αμβρακία με το Βυζαντινό Δεσποτάτο.

 Αν αυτόν τον ιστορικό και μορφολογικό πλούτο τον συνδυάσεις με τον Αμβρακικό και τα καλούδια του Τόπου μας, η Άρτα θα γίνει τουριστικός προορισμός, θα σφύζει από ζωή.

 Έτσι θα ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα και μαζί η κίνηση στην αγορά. Όλα μαζί θα καθιστούσαν την Άρτα μια αξιοβίωτη πόλη για να ζεις και να μεγαλώνεις παιδιά.

 Αλλά, όταν είσαι πάνω στην Ιόνια οδό και δεν έχεις καν ένα βιοτεχνικό πάρκο, αν ποτίζεις ακόμη τον κάμπο, αυτή τη Γη της Επαγγελίας, με το κοστοβόρο ρεύμα και το ακριβό πετρέλαιο, αντί για τη φυσική ροή από τον Άραχθο και το Λούρο, δεν μπορεί παρά να οδηγηθείς σε μαρασμό.

 Να σας αναφέρω μόνο το θέμα της διευθέτησης της κοίτης του Αράχθου. Είναι συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ για λόγους ασφάλειας και θα έπρεπε να είναι πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα της Πολιτείας. Ούτε το ένα γίνεται ούτε το άλλο συμβαίνει.

 Από το Ταμείο Ανάκαμψης η Άρτα δεν πήρε κονδύλια. Θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να ανοίξει η πόλη στο παρόχθιο μέτωπο.

 Δεν πρόκειται για μία ακόμη απλή αβελτηρία. Αυτό δημιουργεί κινδύνους, όπως είδαμε το 2015 με τις πλημμύρες όταν άνοιξαν το φράγμα, δεν επιτρέπει την οικιστική, αθλητική, τουριστική εκμετάλλευση πολλών εκτάσεων, μποτιλιάρει την κίνηση στην Άρτα λόγω της απουσίας εναλλακτικών διαδρομών και άλλων γεφυρών…

Το ποτάμι, αντί για ευκαιρία, αποτελεί απειλή!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα