18.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Έφυγε ο Δημήτρης Τρομπούκης, μια εμβληματική μορφή της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Σε ηλικία 85 ετών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, μια εμβληματική μορφή στην πολιτική και την Αυτοδιοίκηση της Άρτας, ο Δημήτρης Τρομπούκης απεβίωσε σήμερα το πρωί στην Άρτα.
Ο Δημήτρης Τρομπούκης, σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αριστεράς, αναδείχθηκε την δεκαετία του 70 και 80 στην Άρτα για την συνδικαλιστική του δράση, μέσα από το Εργατικό Κέντρο της Άρτας, το νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο αμέσως ταυτίστηκε ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά και με την Αυτοδιοίκηση καθώς διετέλεσε ισχυρός αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Χρήστου Παπαγεωργίου.
Ο Δημήτρης Τρομπούκης ήταν το πρόσωπο που έβαλε την Άρτα στον συνδικαλιστικό χάρτη, καθώς ήταν το πρώτο Εργατικό Κέντρο που με τον ίδιο επικεφαλής εξέλεξε Δ.Σ. που υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ, πριν το 1981, το μοναδικό στην χώρα εκείνη την περίοδο. Αυτό έδωσε την δυνατότητα να έχει άμεσες σχέσεις και επικοινωνία με τα ισχυρά πρόσωπα του κόμματος εκείνη την εποχή, ακόμη και με τον Ανδρέα Παπανδρέου και βέβαια ήταν εκείνος που έφερε στην πολιτική, τον σεμνό δικηγόρο Δημήτρη Τσοβόλα, με τον οποίο εκτός από συγχωριανός ήταν οικογενειακός και προσωπικός του φίλος.
Την οκταετία της θητείας του ως αντιδήμαρχος, συνδύασε την πορεία του, με έργα σημαντικά για την Άρτα, όπως η διάνοιξη της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, της οδού Αράχθου και η χάραξη της οδού Τζουμέρκων, έργα που επέλυσαν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Άρτας.
Πέραν των άλλων ασχολήθηκε και επαγγελματικά με το νεοφυή τότε κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και κυρίως των χελιών, δημιουργώντας μια δραστήρια και παραγωγική επιχείρηση, μαζί με την οικογένειά του.

Ο Δημήτρης Τρομπούκης, μας τίμησε με την φιλία του και πάντοτε είχε να λέει καλές κουβέντες για τους νέους ανθρώπους. Η ζωή του σκληρή από την παιδική του ηλικία, καθώς αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, που τον κατέστησε με μόνιμη σωματική βλάβη, είχε την δύναμη και την ευστροφία να μετατρέψει το πρόβλημα σε κίνητρο για να μπορέσει να προκόψει και να προοδεύσει.
Στην οικογένειά του, την σύζυγό του Ουρανία και τα παιδιά του Χαράλαμπο, Παναγιώτη και Πηνελόπη (Πόπη) απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 πμ στον Ι.Ν. Παντοκράτορα Άρτας, στην ενορία του εκλιπόντα.
Σε απρόοπτο χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάϊο του 2021 είχαμε αναφερθεί με άρθρο στην εφημερίδα μας για την συνεισφορά του στα γήπεδα τένις της Άρτας , όπου μεταξύ άλλων αναφέραμε την παρέμβασή του για την ανάπλαση του παραποτάμιου χώρου, έτσι ώστε να γίνουν τα γήπεδα του τένις, που προχθές έγινε και διεθνές τουρνουά:

“… στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχαν προχωρήσει στην δημουργία συλλόγου αντισφαίρισης, όπου είχαν στην αρχή πρόεδρο τον δραστήριο γιατρό – μαιευτήρα Τάκη Έξαρχο και ελλείψει χώρων, αθλούνταν στα μικρά γηπεδάκια που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του ΞΕΝΙΑ. Ενώ στην αρχή είχε ξεκινήσει σαν ένα ελιτίστικο σπορ, αναπτύχθηκε γρήγορα με εγγραφές νέων μελών και ιδίως νεαρών προσώπων που έβλεπαν το τένις ως ένα είδος εναλλακτικού αθλητισμού.
Τα μικρά γήπεδα του τένις στο ΞΕΝΙΑ, ήταν όμως ακατάλληλα ως υποδομές για ένα τέτοιο άθλημα. Όταν έγινε η πρώτη κοπή πίττας του Συλλόγου, παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Αρταίων ο τότε αντιδήμαρχος Δημήτρης Τρομπούκης, ο οποίος σε συζητήσεις που είχε με τα μέλη του Συλλόγου διαπίστωσε το πρόβλημα, διερεύνησε μαζί τους την δυνατότητα να εξευρεθεί ο χώρος εκείνος που θα ήταν κατάλληλος για να κατασκευαστούν γήπεδα. Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, η Άρτα έφθανε μέχρι την Περιφερειακή Οδό και δεν είχαν αναπτυχθεί οι παραποτάμιες εκτάσεις, με την μορφή που έχουν σήμερα.

Η δικαστική περιπέτεια

Επιλέχθηκε λοιπόν το σημείο που είναι σήμερα για να γίνει το πρώτο γήπεδο τένις στην Άρτα. Ο Δημήτρης Τρομπούκης προσωπικά επέβλεπε τις εργασίες εξυγείανσης του εδάφους, με την χρήση μηχανημάτων… Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι το σημείο εκείνο ήταν ανισόπεδο, γεμάτο βράχια και χαλίκια.
Όμως δεν άργησε το Δημόσιο να αντιδράσει. Ασκήθηκε μήνυση κατά των εκπροσώπων του Συλλόγου για καταπάτηση Δημόσιας Έκτασης, καθώς σύμφωνα με την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου, η εν λόγω έκταση ήταν δημόσια. Στο ποινικό Δικαστήριο που ακολούθησε ο Δημήτρης Τρομπούκης ήταν εκείνος, που σύμφωνα με τις διηγήσεις του κ. Παπαχρήστου, πήρε επάνω του όλη την υπόθεση. Με το ιδιαίτερο ύφος του απέναντι στον Δικαστή της έδρας ανέπτυξε όλους τους λόγους σύμφωνα με τους οποίους η εν λόγω έκταση ήταν δημοτική αφενός, αφετέρου την ανάγκη να δοθεί χώρος για ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή εκείνη. Ήταν καθοριστική η έκφραση «εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά μας να πέσουν στα ναρκωτικά, θέλουμε να αθλούνται, να είναι υγιή», αλλά και η αυτοψία που έγινε στον χώρο, έτσι ώστε τελικά να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Ο Σύλλογος Αντισφαίρισης Άρτας ποτέ δεν ξέχασε την συνεισφορά αυτή του Δημήτρη Τρομπούκη. Μάλιστα επί προεδρίας του Χρίστου Γρέβια, τιμήθηκε με απονομή πλακέτας από τον Σύλλογο.

Η αρχή για τα παραποτάμια

Ήταν η αρχή του αθλητικού οικοδομήματος που απέκτησε η Άρτα στην συνέχεια. Ο χώρος αυτός που ο Δήμος Αρταίων παραχώρησε στον Σύλλογο για την άθληση των μελών του, ήταν η πρώτη επένδυση αθλητισμού της πόλης μας στις παραποτάμιες εκτάσεις. Θεωρούμε ότι αυτήν την ιστορία πρέπει να την γνωρίζουμε όλοι μας, προκειμένου να εκτιμήσουμε ότι μερικά πράγματα δεν ήταν αυτονόητα κάποτε.
Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Τρομπούκης, ήταν ένας δυναμικός αντιδήμαρχος, με σημαντικά έργα στο ενεργητικό του, που διαμόρφωσαν την Άρτα, όπως η διάνοιξη της οδού Τζουμέρκων, της οδού Αγ. Κωνσταντίνου και της οδού Αράχθου. Η αναγνώριση από τον Δήμο Αρταίων όμως τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν αντίστοιχη. Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον για τα γήπεδα του τένις, θα μπορούσε να γίνει μια τιμητική αναφορά… Ποτέ δεν είναι αργά.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα