17.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ  ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε  ΤΟΥ   Υ/Η ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ  

Διαβάστε επίσης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΉΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-Δ/ΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ 

     Εδώ και δύο χρόνια ο εφιάλτης της  ολικής  καταστροφής πλανάται πάνω από την Κοιλάδα του Αχελώου Μια απείρου κάλλους  προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤΟΥΡΑ 2000  στην καρδιά της Πίνδου, μοναδικό οικοσύστημα του Πνεύμονα της Ελλάδος, που μερικοί βάλθηκαν να την θυσιάσουν για λίγες  -αβέβαιης ισχύος- MWβατόρες στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων. Επτά φράγματα στον Αχελώο δεν χόρτασαν. ΄Αλλα  δυό  φράγματα  ημιτελή και  παρατημένα σαπίζουν στον Αχελώο. Της Συκιάς και της Μεσοχώρας. Σαράντα χρόνια τώρα, και αντί να τα ολοκληρώσουν να δουλέψουν, πάνε να φτιάξουν καινούργιο  τερατούργημα,το Φράγμα του Αυλακίου δεκαπέντε χιλιόμετρα κάτω από τη Συκιά,τρια χιλιομ.  πάνω απο της  Δαφνοζωνάρας, για να πνίξουν και να ξεσπιτώσουν  πέντε χωριά. Ένα Φαραωνικών διαστάσεων φράγμα ύψους 95 μέτρων που θα κατακλύσει όλη την περιοχή. Σωρεία αποφάσεων του Σ.τΕπου μιλούν  για Περιβαλλοντολογική καταστροφή του Αχελώου και αυτοί συνεχίζουν απτόητοι.Βλακεία  ή  μόνο συμφέροντα και  ΕΓΚΛΗΜΑ ??? 

     Εδώ και δύο χρόνια Φορείς, κάτοικοι και συλλογικότητες της Κοιλάδας του Αχελώου, Αργιθεάτες Καρδίτσας  και Ραδοβιζινοί Άρτας ενωμένοι, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή.  Και ενώ από τους Αυτοδιοικητικούς φορείς Α΄ και Β΄βαθμού καθώς και από Πολιτιστικούς  φορείς της Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος εισέπραξαν ένα βροντερό όχι, (21 τον αριθμό) μόνο δύο λένε ναί.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αργιθέας(Τυχαίο και αυτό ? ). Στο μέτωπο των γνωμοδοτήσεων που δεν λέει να  ΄΄κλείσει΄΄  δυο χρόνια τώρα (μάλλον δεν μπορούν να το κλείσουν λόγω πληθώρας αρνητικών γνωμοδοτήσεων ή αδυναμίας γνωμοδοτήσεων). Πολλοί  δε εξ αυτών, επισημαίνουν ότι η εν λόγω Μ.Π.Ε περιέχει ουσιώδεις ελλείψεις και αδυνατούν να γνωμοδοτήσουν. 

Πάνω σε αυτό  είχαμε μια σημαντική εξέλιξη που δείχνει  συστηματική μεθόδευση κάμψης των αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο.Περιήλθε εις γνώση μας  προσφάτως και εντελώς τυχαία, ότι στο Περιβαλλοντολογικό Μητρώο διαβούλευσης  του ΥΠ.ΕΝ  για το Φράγμα Αυλακίου αναρτήθηκε   ένα σημαντικότατο έγγραφο  που αφορά την  Μ.Π.Ε του έργου.                     

   Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ    κατέθεσε την γνωμοδότησή της,   η οποία τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα την Μελέτη  αυτή. Έτσι  μετά την ακύρωση των Αιολικών στον ΑΕΤΟ Αστροχωρίου  της Κοιλάδας Αχελώου και των Αιολικών   των Αγράφων με το αιτιολογικό ότι διασπάται η συνοχή  περιοχών  NATURA  ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΑΧΕΛΩΟΥ και ΑΓΡΑΦΩΝ έρχεται αυτή η γνωμοδότηση να  την ΄΄θάψει΄΄ κυριολεκτικά. Είναι το δεύτερο ΄΄θάψιμο ΄΄ από την ίδια Περιφέρεια μετά την αρνητική γνωμοδότηση της   Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος πέρυσι για το ίδιο έργο. Στο 16σέλιδο έγγραφό της γνωμοδότησης  που φέρει ημερομηνία 24-6-2022 και που εμείς  τώρα λάβαμε γνώση,   αποδομεί  κάθετα και τεκμηριωμένα  χωρίς περιστροφές ένα προς ένα τα επιχειρήματα για την ωφέλεια και την αναγκαιότητα του έργου ενώ επισημαίνει και τις καταστροφικές συνέπειες του έργου στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά και γενικά στο υδάτινο σύστημα  της Δυτικής Ελλάδος.  Ένα εντελώς επικίνδυνο φράγμα για το  Περιβάλλον ,ένα έγκλημα στο όνομα της  Πράσινης Αειφόρου ανάπτυξης  και  ενέργειας.  Ένα από  τα πολλά που διαπιστώνει  π.χ  είναι η μη ΄΄επαρκής τεκμηρίωση και συμφωνία με την  ισχύουσα μεθοδολογία/νομοθεσία   όπως  απαιτείται, βάσει του άρθρου 4  της Οδηγία 2000/60 ΕΚ (Περιοχές NATURA )Επισημαίνει συμπερασματικά ότι   ΄΄αδυνατεί να γνωμοδοτήσει λόγω ουσιωδών ελλείψεων  της Μ.Π. για το φράγμα Αυλακίου όπως αυτές παρατίθενται στο  σημείο 4 της Γνωμοδότησης΄΄ .Ουσειώδεις ελείψεις σημαίνει ανεπαρκής έως άχρηστη δηλαδή….. Η Μ.Π. Ε είναι όπως είχαμε πει  μια στρογγυλεμένη  ΄΄Εκθεση ιδεών΄΄  περιβαλλοντολογικής  άσκησης μαθητών .   

          Το Καταπληκτικό τώρα. Μετά το παραπάνω έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  έρχεται  ύστερα απο τέσσερις μήνες,  στις  5-10-2022 η εταιρεία του έργου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ   και   με παρέμβασή της προσπαθεί να αντικρούσει την γνωμοδότηση  βήμα προς βήμα  και κάνει το ΄΄μοιραίο λάθος΄΄. Για να καθησυχάσει προφανώς, τις ενστάσεις της  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ/ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ανήρτησε  στο Περιβαλλοντολογικό Μητρώο  διαβούλευσης του ΥΠ.ΕΝ  παραπλεύρως της γνωμοδότησης αυτής, το παραπάνω έγγραφο, με το οποίο δηλώνει επί λέξει ότι  ΄΄Είναι προφανές ότι οι τυχόν αναφορές στο φάκελο της ΜΠΕ σε εκτροπή Αχελώου, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προώθηση της πρότασης αυτής εκ μέρους της Εταιρείας. Γίνονται απλώς για λόγους σύγκρισης, δεδομένης της μειωμένης ενεργειακής απόδοσης του ΥΗΕ Αυλακίου, στην περίπτωση αυτή. ΄΄Ναι έτσι ακριβώς. Στην περίπτωση αυτή δηλ.  παραδέχονται ότι στα σενάρια της Μ.Π.Ε η εκτροπή του Αχελώου θα επηρεάσει αρνητικά την ενεργειακή απόδοση του Φράγματος Αυλακίου οπότε η εταιρία  δεν προωθεί την πρόταση (εκτροπής του Αχελώου). Δηλ. σε απλά Ελληνικά, στην ουσία   η  Εκτροπή του Αχελώου   δεν ΄΄βολεύει΄΄ το ΑΥΛΑΚΙ  ευθυγραμμιζόμενη  προφανώς με την  πολιτική της ΔΕΗ για το έργο.  Όμως στην ιδία αναρτημένη  Μ.Π.Ε υπογραμμίζεται  με έμφαση ότι το Φράγμα Αυλακίου δεν επηρεάζει  τα έργα εκτροπής  του Αχελώου χωρίς  όμως καμία τεκμηρίωση του ισχυρισμού αυτού,  με μόνο λόγο ότι τάχα –είναι  μετά τα έργα εκτροπής. Όμως  τώρα ΄΄ομολογεί΄΄ ότι  η Εκτροπή του Αχελώου επηρεάζει το φράγμα Αυλακίου αφού θα έχει την  απώλεια των εκτρεπομένων υδάτων. Έτσι πανηγυρικά δικαιωνόμαστε όταν λέγαμε  από την αρχή στους ΄΄αφελείς΄΄ Θεσσαλούς ότι  με το Φράγμα Αυλακίου μην περιμένετε στον ΄΄αιώνα τον άπαντα΄΄ να δείτε νερό στη Θεσσαλία. Ότι το Φράγμα Αυλακίου είναι ο ΄΄Δούρειος Ίππος΄΄  για να βάλουν   την ταφόπλακα στην Εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία που τόσα χρόνια τώρα το προσπαθεί, για τον απλούστατο λόγο γιατί θέλει τα υδροηλεκτρικά του Αχελώου χωρίς απώλειες νερού. Σε αυτό λαμβάνονται υπ όψιν και οι   αρνητικές δικαστικές αποφάσεις για το έργο,  άσχετα αν αυτές  ΄΄βολεύουν΄΄ αντίστοιχα  τις επιδιώξεις της ΔΕΗ. Τόσο απλό αλλά ακατανόητο για μερικούς.  Τα έλεγαν οι πολιτικοί  της Θεσσαλίας το 2004 αλλά ποιός τους άκουσε……

      Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ενώ το έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας,  αυτοί εδώ και  έξι μήνες   έπαθαν αφωνία και΄΄ποιούν την νήσσαν ΄΄   Προφανώς όμως όταν έκαναν την  περιβόητη Θεσσαλική  Ημερίδα στις 4 Ιουνίου 2022  στη Γέφυρα Κοράκου  να   γνώριζαν τις παραμέτρους της  παραπάνω  απόφασης της Δυτικής Ελλάδος.  Άρα, σκοπό   είχαν να προλάβουν την εξέλιξη αυτή  που  τους έκαιγε. Δεν είπαν τίποτε, αλλά  έθεσαν θέμα ορίων Λ.ΑΠ Θεσσαλίας-Δυτικής Ελλάδος με τον παραπλανητικό  τίτλο΄΄ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΩΝ ΠΙΝΔΟΥ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Αποδεικνύεται  τώρα  ότι αυτός ήταν  και ο λόγος που έκαναν την ημερίδα. Να θυμίσουμε τις επιστολές μας προς τους Θεσσαλούς υπουργούς και βουλευτές για αυτή την παράμετρο και που  σήμερα επιβεβαιωνόμαστε επίσημα και πανηγυρικά. Διαπίστωση -μπάζει απο παντού και δεν μπορούν να το συμμαζέψουν….

     Θεωρούμε ότι  η Γνωμοδότηση αυτή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος  είναι ικανή από μόνη της να ακυρώσει τηνΜ.Π.Ε και την κατασκευή του καταστροφικού έργου για την Κοιλάδα του Αχελώου.  Περιμένουμε  όμως και την σημαντική Γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α που πλέον δεσμεύεται και από τις γνωμοδοτήσεις για Άγραφα και ΄΄ΑΕΤΟ΄΄ Κοιλάδας Αχελώου αλλά και από τις επισημάνσεις του παραπάνω εγγράφου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει. Στο τέλος περιμένουμε το Αυτονόητο. Την ακύρωση του έργου από τον Υπουργείο  Ενέργειας . Δεν νομίζουμε ότι το αντέχουν να πάρουν  στο λαιμό τους την Θεσσαλία.  

 Θα θέλαμε όμως  τώρα, να δούμε τις αντιδράσεις των Θεσσαλών  πολιτικών και Αυτοδιοικητικών  του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας αλλά και του δημάρχου Αργιθέας. Το είχαμε πει με τον ποιο κατανοητό τρόπο. Δεν ήμασταν προφήτες αλλά το προβλέψαμε. Με αυτή την εξέλιξη τινάζονται  στον αέρα  και τα Έργα Εκτροπής. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι το έγγραφο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  αναρτήθηκε στο Περιβαλλοντολογικό Μητρώο του ΥΠΕΝ δίπλα από την γνωμοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος -πράγμα ασυνήθιστο γιατί εκεί ανεβαίνουν μόνο γνωμοδοτήσεις. Αυτό δείχνει και την σπουδή  να εξασθενήσει την κρισιμότητα αυτού του το εγγράφου. Μια πρακτική που δεν γνωρίζουμε αν είναι  συνήθης ή σύννομη ,να απαντούν δηλ. ιδιώτες ή εταιρείες  σε αναρτημένες γνωμοδοτήσεις   αρμόδιων  φορέων –όταν  αυτές δεν είναι αρεστές-  όπως στην προκειμένη   περίπτωση με προφανή σκοπό να αλλάξουν οι γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Απο ότι διαπιστώσαμε υπάρχουν και σε άλλες γνωμοδοτήσεις παρόμοια απαντητικά έγγραφα και μάλιστα το δασαρχείο Μουζακίου μετα απο παρόμοιο έγγραφο της εταιρείας  άλλαξε το ΄΄αδυναμία γνωμοδότησης΄΄ σε ΄΄θετική΄΄ ……….. Το  ποιό ωραίο είναι ότι αντί να απαντήσει ο Συντάκτης Μελετητής της Μ.Π.Ε ως οφείλει, δηλ. ηENVISTAπου την συνέταξε και που έχει την ευθύνη, απαντάει η ίδια η εταιρεία…(μάλλον χάριν συντομίας θα λέγαμε εμείς, χωρίς προσχήματα ή Γιάννης κερνάει -Γιάννης πίνει…)…….. Τι δουλειά έχει η εταιρεία αφού -΄΄τεκμαίρεται΄΄- οτι η Μ.Π.Ε και  η Ειδική μελέτη λόγω  ΝΑΤΟΥΡΑ, είναι αντικειμενική ΑΝΕΙΠΕΡΈΑΣΤΗ και ανεξάρτητη του φορέα του έργου. Τι δουλειά έχει να απαντάει. Και πως οι  δημόσιες υπηρεσίες δέχονται τις υποδείξεις τους. Από την Εταιρεία ΄΄πείσθηκε΄΄ το Δασαρχείο Μουζακίου και άλλαξε γνώμη?   Αυτή την έφτιαξε την Μ.Π.Ε?  Αν ήταν έτσι τι χρειαζόταν οι ΄΄Ανεξάρτητοι Μελετητές΄΄  της ENVISTA??  Τι χρειαζόταν η δημόσια διαβούλευση.Δηλαδή,τραγέλαφος,ισοπέδωση πάντων. Οι δεύτερες  σκέψεις δικές σας. Αυτά  όμως  είναι και ένας καλός λόγος προσβολής της νομιμότητας της Μελέτης και απόρριψης της. Για το λόγο αυτό καλούμε το ΥΠΕΝ να κατεβάσει άμεσα από το Περιβαλλοντολογικό Μητρώο και να ακυρώσει  την εν λόγω Μ.Π.Ε  που κατέστη διάτρητη λόγω των παραπάνω παράνομων  μεθοδεύσεων, γιατί μετά υπάρχει και το Σ.τ.Ε…..  Για έναν ακόμη σπουδαίο λόγο διότι διασπά και κατακερματίζει την συνοχή της προστατευόμενης περιοχής ΝΑΤΟΥΡΑ2000 ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ υποβαθμίζοντας και καταστρέφοντασς το περιβάλλον. όπως επισημαίνουμε (δείτε τους συνδέσμους στο τέλος του κειμένου)……Γιατί υπάρχει και το Σ.τ.Ε…..  

    Τα παραπάνω  όμως αποτελούν και  ενίσχυση  του αγώνα μας που δίνουμε για να σώσουμε τον τόπο μας την Κοιλάδα του Αχελώου. Αξίζει  όμως  ένα μεγάλο εύγε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στον  Περιφερειάρχη και της Δ/νσης Υδάτων  που με την 16σελιδη γνωμοδότηση και αντίθετα σε ισχυρά ρεύματα παρεμβάσεων έπραξαν το καθήκον τους αρνούμενοι να συναινέσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή του οικοσυστήματος της Κοιλάδας του Αχελώου και κατ επέκταση της Δυτικής Ελλάδος. Μακάρι την ίδια ευαισθησία να είχαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Αργιθέας  που είτε  ΄΄ελαφρά τη καρδία΄΄ είτε χάριν ΄΄συμφέροντος΄΄, γνωμοδότησαν θετικά για το έργο χωρίς καμία τεκμηρίωση της γνώμης τους  ερήμην των δημοτών τους και το κυριότερο, χωρίς  να λάβουν υπ΄ όψιν τις αρνητικές παραμέτρους του έργου για την Κοιλάδα του Αχελώου.      Αρκεί μία απλή ανάγνωση των δύο  παραπάνω   εγγράφων για να διαπιστωθεί αυτό. 

     Περιττεύει να πούμε ότι ακόμη περιμένουμε  τα Πρακτικά  της 1-6-2022 του ΄΄ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΙΝΔΟΣ΄΄  για το θέμα αυτό και τα πλήρη  απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αργιθέας και  της περιβόητης απόφασης της 27-6-2022 μετά και τις   παραιτήσεις-ανεξαρτητοποιήσεις των Αντιδημάρχων του κ. Ηλία Τσιατσιάνη και κ. Ολγας Κορλού αλλά  και τις ΄΄πληροφορίες΄΄ για ΄΄Γαλλικά΄΄ εκ μέρους του δημάρχου σε αυτή τη δημόσια  συνεδρίαση . Από το νόμο  έχουμε το  δικαίωμα στη διαφάνεια και την πληροφόρηση, ώστε να μάθουμε  τι διαμείφθηκε και αν αληθεύουν αυτά, ή είναι  απλά φήμες. 

   Και που να μάθουν οι Αργιθεάτες τα μαντάτα  για  το   ΄΄διακατεχόμενο δάσος΄΄ του δήμου Αργιθέας που δίδεται προίκα-δωρίζεται ουσιαστικά  για το έργο,  αφού ο δήμος δεν πήρε καμία  απόφαση -ενώ  όφειλε εκ του νόμου-(δείτε προηγούμενη   γνωμοδότησης του Δασαρχείου Μουζακίου εδαφ. 4Ζ) πάνω στην πρεμούρα του να πει το  μεγάλο  ΝΑΙ για το Φράγμα χωρίς να προστατέψει την περιουσία του. ΟΙ ευθύνες τεράστιες, αν αναλογιστείτε την αξία γής του διακατεχομένου δάσους  σε  ενδεχόμενη αποζημίωση, που μπροστά της, τα αντισταθμιστικά γίνονται ψίχουλα…..  Θα το χαρίσει? Να το δούμε. Πάντως εμείς δεν παραχωρούμε ούτε πουλάμε  σπιθαμή  γης για το έργο αυτό. Ας το γνωρίζουν καλά.

Το έγγραφο  αναφέρει επίσης και τον εφιάλτη της διακοπής επικοινωνίας των οικισμών Δ.Ε Αχελώου λόγω μη πρόβλεψης νέων οδικών συνδέσεων στη θέση αυτών που κατακλύζονται(εδαφ.4Γ-4Δ). (Το ίδιο συμβαίνει και από πλευράς Άρτας. Επικοινωνία  Πηγών-Μηλιανών Μεσοπύργου-Μεγαλόχαρης  μεσω Αστροχωρίου και βάλε… για Βάλτο… Γενικό πνίξιμο) Ερώτημα απλό: Τα διάβασαν αυτά ή  όχι? και αν ναί, τί έκαναν? Αποδείχτηκε πλέον   ότι αποφάσισαν  χωρίς να ακούσουν τη φωνή των δημοτών του δήμου Αργιθέας που θίγονται από το έργο, αρκούμενοι στα άυλα  ΄΄Τάματα΄΄Θα μείνουν έκθετοι  και υπόλογοι των επιλογών τους απέναντι στους Θεσσαλούς και Ηπειρώτες που δεν τους ρώτησαν τουλάχιστον αν θέλουν να πνιγούν…… 

     Βέβαια από τους Ηπειρώτες δια στόματος Αντιπεριφερειάρχη Αρτας Β.Ψαθά και Δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου στην Διημερίδα του Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ στην Αρτα στις 6-7 Μαίου 2023 ΄΄άκουσαν τον εξάψαλμο΄΄ για τις μονομερείς επιλογές τους ερήμην όλων οι οποίοι  τους είπαν εν ολίγοις  -ξεκάθαρα-  για μία ακόμη φορά, ότι αντιτίθενται στο έργο αυτό με αποφάσεις τους,  να πάψουν να ονειρεύονται λίμνες, να  πιέσουν ώστε να τελειώσουν τα ημιτελή έργα  ΄΄Συκιάς΄΄ και να προσπαθήσουν  όλοι μαζί να αναπτύξουν την περιοχή  με βιώσιμες επιλογές και όχι με  πνίξιμο. 

     Οι δε Θεσσαλοί  ως ΄΄απατημένοι΄΄ πλέον , θα πάψουν να ελπίζουν  στην περίφημη εκτροπή του Αχελώου αφού όπως αποδεικνύεται -εμείς τα λέγαμε όμως- το Φράγμα Αυλακίου  είναι η ταφόπετρα της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία.. Ρωτήστε και τον ΄΄σοφό Θεσσαλό ΄΄ κ. Σουφλιά που γνωρίζει καλά  το θέμα.

  Απλά πράγματα και κατανοητά. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ματαίωση του καταστροφικού αυτού έργου. Κατά τα άλλα,όπως προείπαμε ………. 

                                                                 “scripta manent”  τα γραπτά μένουν”  απλά διαβάστε τα……….

                                 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΥΛΑΚΙΟΥ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ 

                                                            Για την     ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ  

                    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ  ΚΟΙΛΑΔΑΣ  ΑΧΕΛΩΟΥ 

                                                      Χρήστος Καπερώνης

                                  Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

.-                   https://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/management/docs/hydro_final_june_2018_el.pdf

     2.-                   https://ec.europa.eu/environment/nature/info/pubs/docs/brochures/HYD_Summary_EL_PDF_HR_rev_26.pdf

 Αυτά τα έγγραφα-οδηγίες που συντάχθηκαν από την Ευρωπαική Επιτροπή, βασίζονται στην Κοινοτική Νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρ. Δικαστηρίου, αναφέρουν δε  (1ο) ότι εάν ένα έργο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ακεραιότητα μιας περιοχής NATURA τότε δεν μπορεί να εγκριθεί. Για έργα σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ διενεργείται η  ειδική διαδικασία της ‘’Δέουσας Εκτίμησης’’ και της   ‘’Κατάλληλης εκτίμησης επιπτώσεων’’             

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα