14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Τι ψηφίζει το Σούπερ Μάρκετ;

Διαβάστε επίσης

Χρήστος Μέγας*

 Δείτε ορισμένα «σκαστά» (προεκλογικά) ψέματα:

-«Ο πληθωρισμός πέφτει-Οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμες» (Κ.Μητσοτάκης). Πέραν του ότι για να πέσουν –στατιστικά- οι τιμές χρειάζεται… αποπληθωρισμός, ενώ έχουμε άνοδο τιμών, έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2022, τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές όμως αυξάνονται με ρυθμούς 11% και 12%. 

Δεν φτάνουν πια τα χρήματα για να στρωθεί το τραπέζι…

-«Η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) παρεμβαίνει στο στεγαστικό με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”” (Κ.Χατζηδάκης). Πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό με 3.300 δάνεια για αγορά κατοικίας άνω των 15 ετών…

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες δεν ανοίγουν τις περιστρεφόμενες πόρτες τους για τα νέα ζευγάρια…

 Μέσα από την μονομερή-τηλεοπτική προεκλογική παραζάλη ορισμένα προβλήματα που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια μοιάζουν παράταιρα.

Όπως ότι εγκαθιδρύεται και πάλι στην πατρίδα μας, μεθοδικά και εντελώς… αρπαχτικά, η πεπατημένη του παρελθόντος που μας έφερε στη χρεοκοπία το 2008. Κυρίως μέσω της αύξησης του δημοσίου χρέους (συν 45 δις την απελθούσα 4ετία) και την επάνοδο στα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και εμπορικού ισοζυγίου). 

Αλλά ας περιοριστούμε στα δύο αρχικά προβλήματα:

Α/Η ακρίβεια στα Σούπερ Μάρκετ, κυρίως λόγω εισαγωγών τροφίμων και ζωοτρόφων, αλλά και λόγω υψηλής φορολογίας.

 Δύο παραδείγματα: 

1/Για ένα αγαθό που έκανε 100 ευρώ το 2021, ο καταναλωτής εισέφερε στα δημόσια έσοδα 24 ευρώ (ΦΠΑ). Τώρα για το ίδιο προϊόν, λόγω ανόδου της αρχικής τιμής κατά 50%, ο καταναλωτής πληρώνει 186 ευρώ, δίνοντας από το εξαντλημένο βαλάντιό του 12 ευρώ παραπάνω προς τα δημόσια ταμεία (συνολικό ΦΠΑ 36 ευρώ).

2/Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν το σιτηρέσιο με 6% ΦΠΑ, αλλά πωλούν με 13%. Ακριβά τρώει τα προϊόντα ο καταναλωτής. Απλώς κατά την προμήθεια ο κτηνοτρόφος ξεγελιέται ότι δήθεν αγοράζει σε κάπως προσιτή τιμή την πρώτη ύλη. Στη συνέχεια όμως αποδίδει το επιπλέον 7% του (εισπραχθέντος από τον καταναλωτή) ΦΠΑ στο δημόσιο ταμείο…

Β/Τα απλησίαστα ενοίκια θα στερήσουν φέτος περισσότερους νέους μας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ λιγότερα εργατικά χέρια θα μετακινηθούν προς αναζήτηση εργασίας (γεωγραφική κινητικότητα). Την ίδια στιγμή στα αστικά κέντρα οι οικογένειες θέλουν ένα πλήρη βασικό μισθό για ένα δωμάτιο σπίτι!

 Η εργατική οικογένεια χρειάζεται δύο καλά αμειβομένους ενήλικες (γονείς) μόνο για ενοίκιο και σούπερ μάρκετ. Το αδιέξοδο είναι προφανές.

-Η κρίση τροφίμων θα ενταθεί. Ειδικά εάν υπολογιστεί ότι η αγροτική παραγωγή συνεχώς μειώνεται (κόστος παραγωγής, απουσία υποδομών, κλιματική κρίση, Δημογραφικό, αρνητικό κοινωνικό πρότυπο). 

*Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Θα ήταν μια ανάσα για τα νοικοκυριά!

-Η έλλειψη στέγης θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα εντείνοντας και το Δημογραφικό

*Επ’ αυτού το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αγορά και ανέγερση, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, 150.000 κατοικιών που θα παραχωρηθούν με χαμηλό ενοίκιο στις νέες οικογένειες των εργαζομένων. Είναι κάτι που θα ανακουφίσει ο Δημογραφικό πρόβλημα, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στο κατασκευαστικό κύκλωμα.

Οι κοστολογημένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, η ισχυρή παρουσία του στη Βουλή μέσα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και η καθημερινή δράση του στην Κοινωνία, είναι η απάντηση στα καυτά προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας.

 Επανακάμπτουμε δυναμικά για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Για να δώσουμε προοπτική στην πατρίδα μας!

Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, υπ.Βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα