21.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ

Διαβάστε επίσης

Εκεί που περπατούσα στη Σκουφά ακούω κάποιον πίσω μου να λέει: «γειά σου δάσκαλε». Γυρίζω και βλέπω τον κ. Ν.Π να χαιρετάει το γνωστό φιλόλογο και παλιό φροντιστή  κ. Χρήστο Νάκο και εκείνον να ανταποδίδει τον χαιρετισμό στον παλιό μαθητή του. Μια άλλη μέρα και συγκεκριμένα τη Μ. Τετάρτη έξω από το γνωστό «Florian cafe», είδα την Αρτινιά Μ.Κ συνοδευόμενη από τον επώνυμο εικαστικό Π.Ζ,  αμφότεροι κάτοικοι   Αθηνών, να αφήνουν την παρέα τους και να σπεύδουν να χαιρετίσουν τον περαστικό κ. Αντώνη Κολιάτσο.  Μάλιστα περνώντας συμπτωματικά δίπλα τους,  άκουσα την κυρία Μ.Κ να συστήνει στον συνοδό της τον παλαιό μαθηματικό- φροντιστή της, μιλώντας για αυτόν και το φροντιστήριο που πριν πολλά χρόνια ήταν μαθήτριά του. με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια.

Όμως τα δύο πιο πάνω περιστατικά δεν είναι τα μόνα που εμπλέκουν τους παλιούς Αρτινούς φροντιστές με πρώην μαθητές/τριές τους.. Αντίθετα από όσα λέγονται και ακούγονται, σχεδόν σε  κάθε Υπουργείο, Στρατιωτικό-Αστυνομικό γραφείο,  Νοσοκομείο, Δημοτικό και Περιφερειακό κατάστημα, ΔΕΚΟ, Τράπεζα, στο δρόμο, κ. ά, όλο και κάποιο κατώτερο, ανώτερο ή και ανώτατο στέλεχος, που διήλθε τα σχολικά του χρόνια στην Άρτα, συναντώντας τον «παλιό δάσκαλο»  σπεύδει να τον χαιρετίσει και πρόθυμα να τον εξυπηρετήσει, εκφράζοντας έτσι τον σεβασμό προς το πρόσωπό του και συνάμα την ευγνωμοσύνη για την πολύτιμη προσφορά του, στις σχολικές και προ-πανεπιστημιακές σπουδές  του. 

Πραγματικά είναι πολλά τα τότε νεαρά αγόρια και κορίτσια που ως μαθητές/τριες είτε ως υποψήφιοι/ες ΑΕΙ, πέρασαν από τα θρανία των εδώ φροντιστηρίων, όπου καταξιωμένοι «δάσκαλοι»  φροντιστές βοήθησαν καθοριστικά στην επιτυχία τους. Μεταξύ αυτών και επώνυμοι Αρτινοί: Πολιτικοί, Αυτό-διοικητικοί, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, Υψηλόβαθμοι Πρόεδροι Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, Ανώτεροι και Ανώτατοι Στρατιωτικοί, Ανώτερα Τραπεζικά στελέχη, Διαπρεπείς Επιστήμονες της Ιατρικής με Διεθνή Αναγνώριση, κ.ά.

Έτσι για παράδειγμα  οι κ.κ Θόδωρος Κολιοπάνος(τ. Νομάρχης, βουλευτής και Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ), Γιώργος Στύλιος( βουλευτής και δις Υφυπουργός), (+) Γιώργος Παπαγεωργίου(βουλευτής και Υφυπουργός), Παύλος Στασινός(Βουλευτής-Ιατρός Χειρούργος), Β. Κολιάτσος( Καθηγητής νευρο-ψυχίατρος, ερευνητής του Παν/μίου Τζων Χόπκινς), Αθηνά Κούρτη (καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα των ΗΠΑ), 

 Μιχάλης Σακκάς(Αντιπρόεδρος ΑΑΔΕ), Κ. Πανέτας(Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ), Κ. Σκούμας(Στρατηγός ε.ά της ΕΛ ΑΣ), Δ. Οικονόμου(Πτέραρχος έ.ά),  Μιχ. Νικολάου(Δικηγόρος-Πρόεδρος Δικ. Συλλόγου Άρτας), είναι μερικοί/ές από τους επώνυμους/ες Αρτινούς/νιές,  τ. μαθητές/τριες των τοπικών παλιών φροντιστών.. 

Από το άλλο μέρος είναι πολλοί νεότεροι/ες καθηγητές/τριες του δημόσιου σχολείου, γνωστοί γιατροί, μηχανικοί, υπάλληλοι του δημοσίου κ.ά, που στις κοινωνικές συναναστροφές τους συχνά αναπολούν με συγκίνηση τα μαθητικά και φροντιστηριακά τους χρόνια, και ειδικότερα όταν μιλούν για  τους  παλιούς φροντιστές… 

Τους: Αλέκο και Κώστα Αγγέλη, (+)Βασ. Γιαννάκη, (+) Κ. Θεοδώρου, Ηλία Ζαφείρη, (+) Ν. Θάνο, Απ. Κόκκινο, Αντώνη Κολιάτσο, (+)Δ. Λιαπάτη, Χρήστο Νάκο, Χρήστο Παπαγεωργίου, (+)Θεοφάνη Πλαστήρα, (+) Θ. Σακκά, (+) Θ. Σταμάτη, Κ. Τσιρώνη, Γιώργο Φωτονιάτα, (+)Ν. Ψαθά,  ίσως ακόμη και άλλους που ο εντοπισμός τους ξεφεύγει των δυνατοτήτων του υπογράφοντος..

Ωστόσο με αφορμή τις πιο πάνω σκέψεις, προέκυψε η ιδέα ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος οι νεότεροι να θυμηθούν και να τιμήσουν αυτούς τους «δασκάλους-παλιούς φροντιστές» για την μεγάλη και πολλαπλή προσφορά τους, στην παράλληλη με το σχολείο, εκπαίδευση στα γράμματα, της τότε Αρτινής νεολαίας.

Ωστόσο με αφορμή την πρόσφατη απονομή των «Αγραφειώτειων» και «Μπαρμπαστάθειων» βραβείων  από τον «Σκουφά», την πρόσφατη εξαιρετική εκδήλωση: «αστροπαρακολούθηση» του γνωστού φροντιστηρίου «Αστρολάβος», αλλά και τις θεσμοθετημένες πλέον ετήσιες εκδηλώσεις των φροντιστηρίων «Κύκλος» προς τιμήν των επιτυχόντων μαθητών/τριών τους  στα ΑΕΙ, έχω να κάνω την πιο κάτω πρόταση.

Με πρωτοβουλία του συλλογικού οργάνου των τοπικών φροντιστηρίων ή με απευθείας συνεννόησή τους, να συνδιοργανωθεί μία εκδήλωση, φόρου τιμής,  στους παλιούς ζώντες και τεθνεώτες Αρτινούς φροντιστές. Η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής και ενδεχομένως θα εξελιχθεί με τη συμμετοχή περισσότερων τοπικών επιστημονικών συλλόγων- και όχι μόνο.

Μάλιστα θα συμπλήρωνα ότι στην προτεινόμενη εκδήλωση, καλό θα είναι, εκτός από την βράβευση των τιμώμενων προσώπων, να λεχθούν από  την πλευρά των βραβευόμενων και κάποιες χαρακτηριστικές θύμισες,  που χάραξαν  την  πορεία στα Αρτινά φροντιστήρια  εκπαιδευόμενων  και εκπαιδευτών. 

Πάντως, εφόσον η πρόταση του υπογράφοντος υιοθετηθεί, η «ΑΠΟΨΗ» δεσμεύεται να είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης..

Γιάννης Καϊντάσης

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα