20.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Βίλυ Παπαχρήστου: Η φυσικοθεραπεία ως παράγοντας βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην τρίτη ηλικία

Διαβάστε επίσης

Ο αστικός τρόπος ζωής έχει από μόνος του αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία πόσο μάλλον εάν αυτές συνδυαστούν με τη φυσιολογική εκφυλιστική διαδικασία του οργανισμού λόγω αύξησης της ηλικίας!!!
Η μείωση της λειτουργικής ικανότητας και η επιβάρυνση της γενικής υγείας των ηλικιωμένων έχει ως αποτέλεσμα αρνητική δράση στην ποιότητα ζωής τους.
Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της φυσικοθεραπείας έχει εξελιχθεί και αναβαθμιστεί παγκοσμίως τόσο στο επίπεδο αποκατάστασης –επανένταξης όσο και στο επίπεδο πρόληψης που είναι και το ΄΄ κλειδί’ για τη βελτίωση ποιότητας ζωής των ανθρώπων .
Πλήθος ανασκοπήσεων καταγράφουν τη σημαντική συμβολή της φυσικοθεραπείας μέσω της θεραπευτικής άσκησης σε άτομα που πάσχουν από
-μυοσκελετικές
-καρδιοαγγειακές
-μεταβολικές
-αναπνευστικές
-νευρολογικές
-ψυχιατρικές ασθένειες ακόμα και καρκίνο,
Και την θετική της επίδραση
-ως πρός το επίπεδο του πόνου
-τη λειτουργικότητα του ασθενή
-βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους
-αύξηση της αντοχής και μείωση της αίσθησης κόπωσης
-έλεγχος του στρές και αγχώδους διαταραχής –κατάθλιψης και αίσθημα φόβου(συνήθως μετά από πτώση )
-πρόληψη πτώσεων
-επανένταξη στην κοινότητα
-και φυσικά βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών.
Σύμφωνα και με τα παραπάνω, πρέπει να αναγνωριστεί ο σημαντικός και επιβεβλημένος ρόλος της φυσικοθεραπείας και να ενισχυθούν δομές ηλικιωμένων, όπως τα ΚΑΠΗ και ιδίως εδώ στην Άρτα που υπάρχουν ελλείψεις. Τα ΚΑΠΗ και οι Δήμοι που τα στηρίζουν, στόχο πρέπει να έχουν να ελαφρύνουν τις ανάγκες των νοικοκυριών των ηλικιωμένων μέσα από δωρεάν υπηρεσίες και ,σε αυτές πρέπει να ενταχθεί και η φυσικοθεραπεία μιας και γνωρίζουν πως είναι κάτι που το έχουν ανάγκη οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας.
Ειδικά μετά την περίοδο πανδημίας που ζήσαμε, αυτή είναι μια προτεραιότητα που πρέπει ο Δήμος μας να σεβαστεί και να υλοποιήσει.

*Η ΒΙΛΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ είναι υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό “ΑΡΤΑ υπεύθυνα ΜΑΖΙ”

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα