21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης: «Η νέα απειλή για τα εσπεριδοειδή της Άρτας».

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Σίσκας*

Τι είναι ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης και από προέρχεται;

Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης προέρχεται  από την νοτιανατολική Ασία και έχει εξαπλωθεί ευρέως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας καθώς και σε πολλές περιοχές της Αφρικής και της Ωκεανίας. Στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά το 2008 στην Ιταλία και στη χώρα μας το 2016 στην περιοχή της Κέρκυρας  σε εσπεριδοειδή, αμπέλια και τριανταφυλλιές και άλλα είδη καλλιεργουμένων και καλλωπιστικών φυτών. Αυτή την στιγμή  έχει εξαπλωθεί σε Ηγουμενίτσα , Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα και  στην πόλη μας την Άρτα . 

Πρόκειται για έντομο καραντίνας το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο που προσβάλλει  τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι, τον λωτό και την αχλαδιά .Στα μελιτώματα του Αλευρώδη αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, οι κλάδοι και καρποί μαυρίζουν. Αυτό έχει ως συνέπεια την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών, της εμπορικής τους αξίας, και την εξασθένιση των δένδρων. 

Ποιοι είναι τρόποι μετάδοσης; 

Τα ενήλικα άτομα πετούν σε μικρές αποστάσεις παρασυρόμενα από τον άνεμο ενώ σε μεγάλες αποστάσεις αυτό συμβαίνει με φυτά προς φύτευση, καρπούς με κλαδίσκους και φύλλα, αυτοκίνητα, κλούβες μεταφοράς κ.λπ.Η διασπορά των εντόνων σε μεγαλύτερες αποστάσεις γίνεται µε την διακίνηση προσβεβλημένων δενδρυλλίων  ή προσβεβλημένων τμημάτων φυτών, στα οποία υπάρχουν αυγά ή και προνύμφες των εντόμων.

Ανάλογα µε τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου µπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες .Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης είναι οργανισμός καραντίνας ο οποίος πρέπει να εντοπίζεται εγκαίρως κατά την εμφάνισή του σε άλλες περιοχές.

Ποια πιστεύεται ότι είναι τα μέτρα αντιμετώπισης; 

Τα  άμεσα μέτρα αντιμετώπισης αυτή την στιγμή είναι η επέμβαση με ήπια και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και το χώρο φυτοπροστατευτικά προϊόντα(Φ.Π.) και στη συνέχεια κλάδεμα και καύση των προσβεβλημένων κλάδων στο κήπο ή στην καλλιέργειά μας το χειμώνα πριν την εμφάνιση των πτερωτών μορφών.

Θα πρέπει να υπάρξουν όμως και διαρκή μέτρα αντιμετώπισης όπως η χρήση υγιών δενδρυλλίων προς φύτευση, προμήθεια φυτών εσπεριδοειδών και αμπέλου κυρίως, μόνο εφόσον συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που αποτελεί υποχρέωση από την Κοινοτική Φυτοϋγειονομική νομοθεσία για τη διακίνηση των φυτών προς  φύτευση.

Μήπως ήρθε το τέλος εποχής της καλλιέργειας εσπεριδοειδών στην Άρτα ?

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, οι γενιές που καλλιέργησαν εσπεριδοειδή αύριο μπορούν να δουν την καλλιέργεια τους να εξαφανίζεται, τα προϊόντα να παραμείνουν αδιάθετα και το χειρότερο σενάριο είναι να χάσουν ακόμη και ολόκληρο το φυτικό τους κεφάλαιο. 

Η εξάπλωση του μαύρου ακανθώδους αλευρώδους γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και ατομικά αλλά οργανωμένα και συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον και να θωρακίσουμε το προϊόντα μας ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια και από τις επόμενες γενιές.

Όταν οι πορτοκαλιές στα πεζοδρόμια γέμιζαν με καπνιά και ήταν εστίες μόλυνσης και εξάπλωσης ποιες ενέργειες έγιναν από τον δήμο μας;

Μόνο εμείς οι καλλιεργητές βλέπαμε αυτό τον κίνδυνο; Δεν φτάσαμε αυτόματα στο σημείο μηδέν από την μία μέρα στην άλλη .

Χιλιάδες αυτοκίνητα περνούσαν ή και πάρκαραν κάτω από αυτά δέντρα και έγιναν οι φορείς μετάδοσης της ασθένειας .

Η πολιτεία, η περιφέρεια αλλά και η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει την δέουσα σημασία και να συνδράμει ενημερώνοντας τους αγρότες με ημερίδες το τί είναι ο μαύρος αλευρώδης τον κίνδυνο που διατρέχουμε και πως πρέπει και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε  .

  • Να χρηματοδοτήσει και να συνεργαστεί με αντίστοιχα ινστιτούτα και πανεπιστήμια για την εύρεση μόνιμής θεραπείας .
  • Να προχωρήσει σε αεροψεκασμούς για την μείωση και την εξάπλωση αυτού.
  • Να έρθει σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, να συνεργαστεί μαζί τους και να αντλήσει τεχνογνωσία .
  • Να εισάγει φυσικούς εχθρούς και να τους εναποθέσει στους πορτοκαλεώνες για την μείωση του πληθυσμού .

Υπάρχουν λύσεις στην αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη για τις καλλιέργειες της  Άρτας ?

Αν δράσουμε άμεσα, υπεύθυνα, οργανωμένα και με σωστό σχεδιασμό θα καταφέρουμε να προσπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο πριν είναι αργά και μπούμε σε νέες περιπέτειες (κατάσταση καραντίνας) και όχι μόνο να το προσπεράσουμε αλλά να το δούμε και ως έναυσμα για τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.

Η νέα δημοτική αρχή με επικεφαλή τον κ. Σιάφακα Χριστόφορου «Άρτα Υπεύθυνα Μαζί» θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια αλλά και σε άλλες ενέργειες διότι κατέχουμε την γνώση και τη θέληση ώστε να φέρουμε και πάλι στον κάμπο της Άρτας την Άνοιξη.

Σίσκας Λ. Γεώργιος

Υπεύθυνος Μονάδας Υποπροϊόντων Α.Π.Σ.Α. 

Καλλιεργητής εσπεριδοειδών – ακτινιδίων 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «Άρτα Υπεύθυνα Μαζί»

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα