20.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

Άρτα…όμορφη πόλη

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Μαίρη Καραμπίκα*

Πραγματικά όμορφη πόλη είναι μία πόλη όπου όλοι οι κάτοικοί της είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί. Απολαμβάνουν σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, έχουν ελεύθερο ποιοτικό χρόνο  για να παρακολουθήσουν δωρεάν μία θεατρική παράσταση, μία προβολή ταινίας, μία συναυλία, μία παρουσίαση βιβλίου, να διασκεδάσουν και να χαρούν την οικογένειά τους, να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές. 

Πραγματικά όμορφη πόλη είναι μία πόλη όπου όλα τα παιδιά της είναι χαρούμενα και χαμογελαστά. Δεν φοβούνται να πάνε στο σχολείο μην τυχόν και κοπεί το ρεύμα εν ώρα λειτουργίας γιατί ο Δήμος το άφησε απλήρωτο, ή  πέσει το ταβάνι στο κεφάλι τους, ή σκάσει ο λέβητας ή πλημμυρίσει το σχολείο ή καεί, γιατί το σχολικό κτίριο είναι κατασκευασμένο με βάση όλες  τις απαραίτητες  τεχνικές  προδιαγραφές και τα κατάλληλα δομικά υλικά  ώστε να προστατεύεται από σεισμούς, πλημμύρες,  πυρκαγιές. Ένα σχολείο όπου κάθε χρόνο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνονται έλεγχοι για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία και προστασία από τις πυρκαγιές. 

Όλα τα παιδιά της και οι έφηβοι  είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί γιατί τους παρέχεται ελεύθερη και δωρεάν  πρόσβαση σε  αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους άθλησης και δραστηριοτήτων. Συμμετέχουν σε αθλητικές ακαδημίες μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, χάντμπολ, κολύμβησης κτλ, ελεύθερα και εντελώς δωρεάν. 

Πραγματικά όμορφη πόλη είναι μία πόλη όπου όλες οι γυναίκες της είναι χαμογελαστές και χαρούμενες. Γιατί όπως και οι άντρες, δουλεύουν σταθερά και μόνιμα με πλήρη δικαιώματα. Δεν έχουν  τον φόβο της απόλυσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Υπάρχουν θέσεις για τα παιδιά τους σε όλους τους δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς χωρίς εισοδηματικά και άλλα «κοινωνικά» κριτήρια.

 Είναι χαρούμενες και χαμογελαστές  γιατί  η σταθερή δουλειά τους εξασφαλίζει οικονομική ανεξαρτησία και χειραφέτηση, και  γιατί η τοπική κοινωνία έχει δομηθεί έτσι ώστε να τις θεωρεί ίσες προς τους άντρες και όχι ατομική ιδιοκτησία τους, με αποτέλεσμα να  έχουν απαγκιστρωθεί πλήρως από κάθε μορφής βίας απέναντί τους είτε ενδοοικογενειακής, είτε παρενόχλησης που φτάνει ακόμη και στον βιασμό στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο.  Στην περίπτωση όμως που αυτό δεν συμβαίνει, «η όμορφη πόλη» με την δημοτική της αρχή είναι εδώ για να τις στηρίξει. Με οργανωμένες δομές φιλοξενίας για αυτές και τα παιδιά τους, στελεχωμένες με άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό: γιατρούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχολόγους για τα παιδιά τους.  Με συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης  που βρίσκονται όμως μακριά από το κέντρο και τα φώτα της πόλης, σε σημεία  της πόλης που δεν είναι ευρέως γνωστά, ώστε να μην ντρέπονται από τα αδιάκριτα και επικριτικά βλέμματα των περαστικών και να μπορούν να τα προσεγγίσουν, να μπουν μέσα δίχως φόβο και ντροπή να μοιραστούν το πρόβλημά τους, να καταγγείλουν την βία που υπόκεινται και να δεχθούν βοήθεια. 

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί σε μία τέτοια όμορφη πόλη, καθώς απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας, φροντίδας αλλά και δημιουργικής απασχόλησης σε δημόσιες και δωρεάν δομές απασχόλησης στελεχωμένες με το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό αλλά και προσωπικό ειδικευμένο στις αυξημένες ανάγκες της φροντίδας τους.

Σε αυτή την πραγματικά όμορφη πόλη, οι άνθρωποί της  είναι υγιείς γιατί  είναι στην διάθεσή τους  ένα δημόσιο σύστημα υγείας που  απαρτίζεται από δημοτικά ιατρεία και οδοντιατρεία καλύπτοντας έτσι πλήρως  τις ανάγκες  πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης  χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα όπως ισχύει σήμερα.

Σε μία τέτοια  όμορφη πόλη, οι κόμβοι, τα σιντριβάνια στις πλατείες, τα εμπορικά κέντρα και οι λευκές, εκπτωτικές νύχτες περισσεύουν και δίνουν την θέση τους  στην πλήρη και δωρεάν ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με γνώμονα την ισότητα, την προστασία της ποιότητας ζωής , την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία  της παιδείας και της υγείας. 

Μία τέτοια πραγματικά όμορφη πόλη  είναι η Πάτρα, με τον Κώστα Πελετίδη Δήμαρχο, οδηγό στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.  

Μπορεί και η Άρτα να γίνει μία τέτοια όμορφη πόλη με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Αρταίων. Ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από ανθρώπους του μόχθου, της εργατικής τάξης: εργάτες, αγρότες, οικοδόμοι, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, νέοι και γυναίκες. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις σύγχρονες ανθρώπινες λαϊκές ανάγκες, είναι δίπλα στον λαό της Άρτας  και έτοιμοι να παλέψουν μαζί του για την κατάκτηση των δικαιωμάτων του. Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα μέσα από την καθημερινή τους δράση και συμπαράσταση στον Αρτινό λαό για κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και μέσα από την καθημερινότητα των μελών της  και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, έχει αποδείξει πως ξέρει και μπορεί να δημιουργήσει όμορφες πόλεις, χωρίς φτώχεια, ανεργία , ναρκωτικά, βία, με χαμογελαστούς και χαρούμενους ανθρώπους.

*Η Μαίρη Καραμπίκα είναι Λογίστρια, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναίκων Άρτας της ΟΓΕ, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αρταίων

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα