18.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

20/8/23Παγκόσμια ημέρα Φάρων

Διαβάστε επίσης

Απόστολος Κ. Δήμος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ν. Σκουφά με το συνδυασμό “Μαζί Μπορούμε” και επικεφαλής ο Κώστας Παπασιώζος

Σύμβολα μιας ζωής στην κόψη του πολιτισμού, έγιναν η συντροφιά στην απεραντοσύνη της θάλασσας, η προστασία και η καθοδήγηση του ναυτικού.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν από την εγκατάλειψή του, ο φάρος παραμένει το ανάχωμα στην τρικυμία. Στέκεται εκεί όμορφος και επιβλητικός ανοιγοκλείνοντας το μάτι συνθηματικά σ’όποιον τον κοιτά.
Αναβοσβήνει άκλονητος λες και επιμένει να θυμίζει την αέναη πάλη του ανθρώπου με τα στοιχειά της θάλασσας, σαν υπενθύμιση της αυθεντικότητας των δυσκολιών του ταξιδιού, σαν ορόσημο για όποιον βάλλεται από παντού και τολμά να παραμένει ορθός.

Συναρπαστική η βόλτα στους φάρους της Ελληνικής Γης, ειδικά όταν γίνεται μια εναστρη νύχτα. Γίνεσαι για λίγο τότε, όπως στα παιδικά όνειρα, ο απομονωμένος φαροφύλακας που κοιτάζει μακριά απ το φεγγίτη, τα φινιστρίνια των καράβιων που περνούν. Είσαι εσύ που δίνεις ακτίνα φωτός κι ελπίδα μέσα στη μαύρη θάλασσα.
Η εικόνα του φάρου που αντιστέκεται μόνος και ατάραχος μπροστά στο σιωπηλό ορίζοντα, είναι η παρακαταθήκη του παλαιού κόσμου σε όποιον ακόμα τολμάει να τα βάζει με το κακό . Η ελπίδα , τότε ακριβώς που θαρρείς πως θα βουλιάξεις, ολομόναχος κι απελπισμένος.
Να τους νοιαστούμε τους φάρους μας. Να τους κρατήσουμε φωτισμένους, σύμβολα αιώνια της νίκης του φωτός απέναντι στο σκοτάδι.
Για μας είναι μέρος της παράδοσης και της συλλογικής μνήμης γιαυτό και μετράνε στην ψυχή μας βαθιά και με τρόπο αλλιώτικο απ’οτι για το τουριστικό πλήθος.

Απόστολος Κ. Δήμος
Καρδιολόγος

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα