17.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Η μόνη μου δέσμευση…

Διαβάστε επίσης

Η Τζένη Ταπραντζή- Κοίλια σε ανάρτησή της περιγράφει τον λόγο της προσχώρηση στο συνδυασμό ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Το 2019 συμμετείχα σε μια αυτοδιοικητική προσπάθεια, στην οποία είχαμε θέσει πρωτίστως αξίες, όραμα και πρόγραμμα για έναν καλύτερο Δήμο Αρταίων.
Δημιουργήθηκε έτσι με εμένα ως επικεφαλής ο συνδυασμός ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, τον οποίο πλαισίωσαν πρόσωπα κυρίως από την κεντροαριστερά, αλλά με πλατιά κοινωνική υποστήριξη από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Η εκλογική της πορεία δεν ήταν επιτυχής, καθώς δεν κατορθώσαμε τελικά να είμαστε η Δημοτική αρχή, παρόλα αυτά κατέλαβε την θέση της μείζονος αντιπολίτευσης.
Από τις πρώτες ημέρες της εκλογής μας, ο συνδυασμός μας, για τους γνωστούς σε όλους λόγους, ουσιαστικά λειτούργησε ανεξάρτητα, αυτόνομα και πάνω απ’όλα δυναμικά.
Από την θεσμική μας θέση, υπηρετήσαμε τον Αρτινό λαό, υπεύθυνα, με σοβαρότητα και σηκώνοντας το βάρος της αντιπολίτευσης στην Δημοτική αρχή, στην οποία συμμετείχαν για όλα τα χρόνια ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και ο κ. Χριστόφορος Σιαφάκας.
Η αντιπολίτευσή μας όμως δεν ήταν στείρα και αντιπαραγωγική, αλλά ουσιαστική και χρήσιμη. Καταψηφίσαμε όσα διαφωνούσαν με τις απόψεις μας, αλλά υπερψηφίσαμε όσα θεωρούσαμε ως αναγκαία ή χρήσιμα για τον τόπο.
Το διάστημα αυτό, όλοι γίναμε μάρτυρες, μιας εξέλιξης στον χώρο της Αυτοδιοίκησης: Οι ηγέτες των κομμάτων της κεντροαριστεράς, έθεσαν σε δεύτερη προτεραιότητα την τοπική αυτοδιοίκηση, το κύτταρο της αστικής δημοκρατίας, και έδωσαν βαρύτητα στην ενίσχυση της προσωπικής θέσης τους, σε κεντρικό, αλλά και εσωκομματικό πεδίο. Η απαξίωση της Αυτοδιοίκησης, ως χώρος πολιτικής έκφρασης και ουσιαστικά εγκατάλειψής της στην επικρατούσα κυβερνώσα Δεξιά, ήταν προ των Πυλών…
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να αντιληφθώ την ιστορική και πολιτική μας ευθύνη ως συνδυασμός και να επιχειρήσουμε, μαζί με άλλους δημοτικούς συνδυασμούς, να δημιουργήσουμε μια κίνηση κεντροαριστεράς συνεργασίας, με στόχο την δημιουργία εγρήγορσης για μια ιστορική συνέχεια στον Δήμο Αρταίων. Δυστυχώς, η προσπάθεια μας, δεν μπόρεσε να ευοδωθεί, καθώς μετά τις Εθνικές εκλογές, την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του μέχρι τότε ισχυρού πολιτικού φορέα του χώρου, η εγκατάλειψη κορυφώθηκε, η κεντροαριστερά λειτούργησε με όρους ανταγωνιστικής νοοτροπίας, η οποία εκδηλώθηκε τόσο στις δεύτερες εκλογές, όσο βέβαια και στην αδυναμία στην συνέχεια να δημιουργήσει πολιτικούς συνδυασμούς στον α’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε τοπικό επίπεδο ήδη όμως από τον προηγούμενο χρόνο, πρόσωπα που ανήκαν στον στενό κορμό της διοίκησης της δημοτικής αρχής, αντιλαμβανόμενη τα νέα δεδομένα είχαν αρχίσει σιωπηρά να δημιουργούν την υποδομή ενός αποσχιστικού φορέα, προχωρώντας παράλληλα σε επαφές και «στρατολογήσεις» στελεχών, ακόμη και από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και ιδίως από την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Ήθελαν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας «καλής» και μια «κακής» τράπεζας αυτοδιοικητικών στελεχών, έτσι ώστε να ρίξουν όλη την φθορά των παρατάξεων στην «κακή» τράπεζα και στους υφιστάμενους συνδυασμούς, αποδομώντας τους, και οι ίδιοι να εμφανιστούν ως «νέο, άφθαρτο και άμοιρο ευθυνών» πολιτικό προϊόν, δημιουργώντας ένα νέο συνδυασμό. Οι συναλλαγές που έλαβαν χώρα, γίνονται σιγά – σιγά γνωστές, όπως επίσης και τα κέντρα που υποστήριξαν και υποστηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.
Τα κόμματα της κεντροαριστεράς όψιμα, προσπάθησαν σε τοπικό επίπεδο να προχωρήσουν σε αυτοδιοικητικές διερευνήσεις και βέβαια η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ήταν ο πρώτος τους στόχος. Άλλοτε με αμυντική-κλειστή στάση, άλλοτε με επικριτική διάθεση, οι διερευνήσεις διαφάνηκε ότι μόνο στόχο είχαν να αποτύχουν.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και έπειτα από προσεγγίσεις -χωρίς συνέχεια-που δέχτηκα, αλλά και αρνήσεις σε προτάσεις συνεργασίας που απευθύναμε σε δημοτικές ομάδες, που ήθελαν να διατηρήσουν την αυτονομία τους στις εκλογές, έστω κι αν έκαναν οικογενειακά ψηφοδέλτια, γνωρίζοντας δε ότι πολλά από τα μέχρι τότε μέλη του συνδυασμού, είχαν προχωρήσει σε συμφωνίες με άλλους συνδυασμούς, και ανέμεναν την τυπική αναστολή της λειτουργίας μας… έπειτα, λοιπόν από όλα αυτά, και μετά από συλλογική απόφαση, ανακοίνωσα την αποχώρηση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ευχόμενη καλή επιτυχία σε κάθε υποψήφιο.
Ο κύκλος λοιπόν της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ έκλεισε με τον τρόπο αυτόν. Ήταν ο συνδυασμός που πολλά κόμματα είχαν στηρίξει τις ελπίδες του, αλλά μόνον αυτές, τουλάχιστον στα λόγια, χωρίς καμία περαιτέρω διάθεση ουσιαστικής και ειλικρινούς συνεργασίας. Είναι μοιραίο ότι δεν μπορώ εγώ να αναλάβω πολιτικές και προσωπικές ευθύνες των κομματικών στελεχών της Άρτας. Πρέπει κάποτε οι ίδιοι να βγουν από τις σκιές και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Αφού εξάντλησα όλες τις προσπάθειες μου για την διάσωση του συνδυασμού, την δημιουργία συνεργασιών, τις διερευνητικές με τα κόμματα και τους άλλους συνδυασμούς, έπρεπε να αποφασίσω σχετικά με την δική μου πορεία στην Αυτοδιοίκηση.
Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε άμεση προσέγγιση στο πρόσωπό μου, από τους συνδυασμούς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους ευχαριστώ όλους για την τιμητική πρόταση που μου έκαναν, και μάλιστα κάποιοι αντίθετα με τις «κομματικές» γραμμές, αλλά η ίδια θεώρησα ότι περισσότερο χρήσιμη μπορώ να είμαι στον Α’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης.
Να υπενθυμίσω ότι η πολιτική μου ζωή δεν ξεκινάει το 2019… Ήμουν Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος, ήμουν τρεις θητείες δημοτικός σύμβουλος Τετραφυλίας, υπηρετώντας τον θεσμό από τις θέσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του αντιδημάρχου και του Δημάρχου για σύντομο διάστημα αντικαθιστώντας τον εκλιπόντα δήμαρχο σαν πλειοψηφούσα σύμβουλος, υπήρξα εκλεγμένη πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Άρτας και διετέλεσα γραμματέας στην Πανελλήνια ομοσπονδίας βενζινοπωλών… Σαν φοιτήτρια διετέλεσα μέλος της διοίκησης του συλλόγου Αρτινών φοιτητών στην Αθήνα, υπήρξα πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Άρτας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
Η ζωή μου όλη είναι μια συμμετοχή στην Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στις κοινωνικές δράσεις. Δεν τελειώνει λοιπόν η προσπάθειά μου το 2023, επειδή το ήθελαν κάποιοι. Το να πάω σπίτι μου, δεν αποτελεί επιλογή για εμένα.
Έπρεπε λοιπόν να πάρω την απόφασή μου και μάλιστα άμεσα.
Όλο αυτό το διάστημα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση, σε όλη την χώρα ήταν καταλυτικές. Την προηγούμενη τετραετία το 2019 η Πολιτεία ήθελε συμπράξεις συνδυασμών στα πλαίσια της Απλής Αναλογικής, κάτι που στην συνέχεια καταργήθηκε. Στην Δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι κοινωνίες πιο ευέλικτες από τους νόμους προέκριναν ότι πλέον οι συνεργασίες μπορούν να λάβουν χώρα μέσα στους ίδιους τους συνδυασμούς, με πρόσωπα, θέσεις και απόψεις από όλους τους πολιτικούς χώρους, με την δημιουργία κοινού οράματος, με την θέσπιση προγραμματικών σημείων.
Οι συνεργασίες αυτές, δεν είναι μια πολυτέλεια, είναι μια ανάγκη εν όψει του γεγονότος, ότι οι Δήμοι καλούνται το επόμενο διάστημα, να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων, σε σχεδιασμό και υλοποίηση έργων, σε ανάληψη αποψάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα και την διαμόρφωση της Αυτοδιοίκησης των επομένων πενήντα χρόνων. Είναι μια ευθύνη, την οποία προσωπικά διαισθάνθηκα, ότι πρέπει να συμμετέχω, προκειμένου να υλοποιήσω αυτό που ήταν ο σκοπός μου: όχι να γίνω δήμαρχος, αλλά να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας για την Άρτα που ονειρευόμαστε και αγαπάμε.
Οι αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό χάρτη της Άρτας είναι τεράστιες, σε τέτοια κλίμακα, ώστε ακόμη και εμείς που ασχολούμαστε καθημερινά με τα κοινά να μην μπορούμε να αντιληφθούμε επακριβώς τη νέα κατάσταση. Ο συνδυασμός της Αρτινών Συνεργασία, έχει αλλάξει σε ποσοστό 75% σε ανθρώπινο δυναμικό, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και σε αυτόν συμμετέχουν πρόσωπα, τα οποία γνώρισα και εκτίμησα και προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους και ειδικότερα του Δημοκρατικού χώρου. Αστική δεξιά, κεντρώους, σοσιαλιστές και αριστερούς. Μπορεί βέβαια να κατανοήσει κανείς ότι δεν θα ανήκα ποτέ σε έναν χώρο με ακροδεξιά πολιτικά στοιχεία, όπως π.χ. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, όσο κι αν κάποιοι «φίλοι» μου προσπάθησαν να χρυσώσουν το χάπι.
Η ειλικρινής συζήτηση που είχα με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, αναφορικά με την ανάγκη να προτεραιοποιηθούν κάποιες από τις καίριες θέσεις που είχε και έχει η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, αλλά και η αίσθηση της υπερκομματικής διεύρυνσης του συνδυασμού και της διάθεσης για συνεργασία με συγκερασμό απόψεων, αλλά και οι εξασφαλίσεις για την ποιότητα των πολιτικών δράσεων, ήταν αυτά που με οδήγησαν να δεχθώ την πρόσκληση και την πρόκληση της επόμενης ημέρας, ουσιαστικά και ως η μοναδική επιλογή ανάμεσα στις υφιστάμενες.
Πλέον δεν είμαι επικεφαλής, είμαι ένα πρόσωπο, ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος…
Είμαι απαλλαγμένη από προσωπικές δεσμεύσεις. Η μόνη μου δέσμευση είναι να αγωνιστώ να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που κάποιοι οραματιστήκαμε για την Άρτα.
Δεν διαφέρω από κανέναν άλλο υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, θα δώσω τον προσωπικό μου αγώνα με ήθος.
Για όσους διαφωνούν με την απόφασή μου, επειδή θεωρούν ότι θα έπρεπε να στηρίξω κάποιον άλλο, λυπάμαι πολύ.
Για όσους διαφωνούν με την απόφασή μου, επειδή θεωρούν ότι θα έπρεπε να πάω σπίτι μου, αυτό είναι κάτι που επιθυμούν πολλοί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά είναι κάτι που θα αποφασίσω εγώ και όχι τρίτοι. Όσοι δεν ασχολούνται με τα κοινά, αποτελούν την μοναδική αιτία, που οι επιτήδειοι επικρατούν στην πολιτική καλύπτοντας το κενό.
Για όσους διαφωνούν με την απόφασή μου θεωρώντας ότι εκείνοι πλέον εκπροσωπούν την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και τον κόσμο της, να γνωρίζουν ότι ο συνδυασμός πλέον ανήκει στην ιστορία και τον απλό ψηφοφόρο της.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, με ελπίδα, αλλά το κυριότερο με αίσθημα ευθύνης.
Και θα επαναλάβω :
Γιατί, στο σταυροδρόμι της απόφασης(όσο και αν πονάει), οφείλεις να επιλέγεις το δρόμο της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού, γιατί τηρώντας τις προσωπικές σου αξίες επιβεβαιώνεις και τις αρχές σου για τους άλλους!!
Αυτό έκανα στην πορεία της ζωής μου αυτό θα συνεχίσω και για την υπόλοιπη!!
Σας ευχαριστώ όλους, σας προσκαλώ να συμβάλλουμε στην δημιουργία της Άρτας που ονειρευόμαστε
Τζένη Ταπραντζή-Κοίλια

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα