13.8 C
Arta
15 Μαΐου 2024

Σαν χώρα περνάμε την χειρότερη περίοδο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Πρώτα οι φωτιές γεγονός που κατά την γνώμη την δική μου ήταν ακόμη και η έκταση της αναμενόμενη. Είχαν γίνει πριν οι εκλογές, είχαν παρθεί μηνύματα εντός και εκτός της χώρας μας και όλα ήταν στο μυαλό αυτών που τις προκαλούσαν. Στόχος πολιτικός τίποτε άλλο.

Έτσι χάθηκε ο δασικός πλούτος της χώρας μας. Χάθηκαν άτομα ζώα και πτηνά. Δεν έμειναν περιουσίες σε κάποιες περιοχές. Στην Ρόδο ο τουρισμός καλοκαιριάτικα έπαθε καταστροφή. Σπίτια και επαγγελματικοί χώροι αφανίστηκαν. Γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Πολλά τα ρίχνουμε στους γείτονες Τούρκους. Σε άλλες περιοχές είχαμε την εκδίκηση των γύφτων. Αλλού λέγεται  και γράφεται  η εκδίκηση για την επανεκλογή του Μητσοτάκη. Στην Θράκη μιλάνε ότι η καταστροφή ήρθε από τους μετανάστες. Όλα ωραία λόγια. Αρκετοί συνελήφθησαν και φυσικά έπεσαν κάποιες μικρές ποινές και κάτι πρόστιμα για γέλια.  Αυτό που έγινε φέτος ήταν πρωτόγνωρο.  Η καταστροφή δεν αποτιμάτε μιας και δεν είναι δυνατή η λογική της εκτίμησης. Κάηκαν δάση που σε εκατοντάδες χρόνια η επαναφορά τους δεν θα γίνει. Περιουσίες το ίδιο  δεν θα ξαναγίνουν. Τι να πούμε για τον αγώνα 20 μέρες τώρα των ανθρώπων της περιοχής. Βρώμικοι από την καπνιά, υποσιτισμένοι  αλλά εκεί στην προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούν.

20 κάτοικοι από το Σιδηροχώρι και τον Πετρόλοφο, δύο από τα Πομακοχώρια του Έβρου, βρέθηκαν και αυτοί στην πρώτη γραμμή της μάχης με τη φωτιά την προηγούμενη βδομάδα, κατορθώνοντας με την τεχνογνωσία τους να περιορίσουν το μέτωπο και να σώσουν έτσι παραγωγικό δάσος τουλάχιστον 100.000 στρεμμάτων. ΠΗΓΗ: E-EVROS

Χθες αλλού ο κόσμος βουτούσε στις λάσπες αλλού έπιανε φωτιά.

Μόλις λίγες μέρες μετά την πύρινη κόλαση στον Έβρο, ξέσπασε νέα φωτιά σε δασική έκταση στα Λάβαρα Σουφλίου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 36 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Αυτά δεν είναι παρά μόνο καταστροφές ‘’ με το έτσι θέλω ‘’ Οφείλει το κράτος να πάρει μέτρα. Ναι μόλις επανέρθει η κανονικότητα.

Τώρα στις πλημμύρες. Εδώ δεν υπάρχει χέρι καταστροφικό. Παντού τα ίδια. Σε άλλες χώρες όλος ο κρατικός μηχανισμός στο πόδι.

Χονγκ Κονγκ: Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι. Εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων (600mm βροχής ημερισίως), έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, προτού καν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από το πέρασμα τυφώνα που είχε μετατρέψει σε ποτάμια πολλές περιοχές. Τόσο μακριά αλλά παντού τα ίδια. Στις γειτονικές χώρες  παλεύουν με τα νερά όλος ο κρατικός μηχανισμός τους. Παντού υπάρχουν νεκροί. Ζώα εξαφανίστηκαν. Σπίτια θα κάνουν χρόνο να τα επαναφέρουν εκεί που ήταν. Οι περιουσίες πολύ περισσότερο.

Πλημμύρες στην Καρδίτσα πριν 30 χρόνια. Τον Οκτώβριο του 1994 ο κάμπος της Καρδίτσας είχε ξαναπλημμυρίσει και το χωριό της Μεταμόρφωσης – που από χθες έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί κάτω από τα νερά της θεομηνίας Daniel – είχε μετατραπεί σε λίμνη. Αν δείτε τις φωτογραφίες δεν καταλαβαίνετε την τότε να αλλάζει σε κάτι με την τώρα. Ο καθηγητής κ. Λέκκας επισημαίνει: Ως προς το κόστος αλλά και τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί το 1 δισ. ευρώ. Επίσης ότι αρκετά από τα σπίτια που επλήγησαν δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα ενώ συμπλήρωσε ότι έχουμε «προέλαση» του πλημμυρικού μετώπου όπου εκτός από το νερό παρασύρονται όγκοι εδαφική μάζας από κατολισθήσεις. Παράλληλα, εκτίμησε πως το έδαφος θα αργήσει πολύ για να επανέλθει και έκανε λόγο ότι χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια 5ετία για να είναι και πάλι γόνιμος ο Θεσσαλικός Κάμπος.

Αυτή την στιγμή που γράφω πέφτει η είδηση : Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα 112 για εκκένωση χωριών στον Τύρναβο και τα περίχωρα της Λάρισας – Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού. Καλά λέω δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Ήδη 8 τα θύματα της κακοκαιρίας, ενώ αγνοούνται κάποιοι. Η φωτο που έβαλα τα λέει όλα.

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και ένα φονικό που πιστέψτε με, με πόνεσε περισσότερο από τις φωτιές και τις πλημμύρες.  Ανείπωτη η θλίψη για τον φόνο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο καράβι στον Πειραιά. Καθημερινά βγαίνουν στον τύπο και νέα δεδομένα. Πνιγμένος πια ο Αντώνης και 4-5 άτομα κάθονται και τον κοιτάνε στην προβλήτα. Ρε απάνθρωποι…

Δεν θέλω να σας μεταφέρω και άλλη θλίψη. Ναι μας κάνει την ψυχολογία μας να πέφτει ότι διαβάζουμε αυτές τις μέρες. Θέλουμε ένα πράγμα να αλλάξει στην Πατρίδα μας. Οι νόμοι της δικαιοσύνης. Μπας και κάποιοι καταλάβουν τι τους περιμένει πριν κάνουν το κακό. Μήπως ο φόβος μας κάνει ανθρώπους.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα