26.8 C
Arta
17 Μαΐου 2024

Κρίσιμες Αυτοδιοικητικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Με την ψήφο μας μπορούμε να ανανεώσουμε το πολιτικό προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση!!!!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Σε λιγότερο από 4 βδομάδες καλούμαστε να εκλέξουμε τις νέες Τοπικές, Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές.

Κι αυτό παρά τα σενάρια για δήθεν μετάθεση των εκλογών, που διακινούν διάφοροι για ευνόητους λόγους, με αφορμή πότε τις φωτιές στον Έβρο και πότε τις πλημμύρες στη Θεσσαλία,.

Βεβαίως τέτοια δυνατότητα υπάρχει, καθώς αρκεί «ένας νόμος και ένα άρθρο», όμως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρά η πλειοψηφία και της ΚΕΔΕ & της ΕΝΠΕ.. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές λοιπόν στις 8 Οκτώβρη και όπου δεν θα έχουμε εκλογή από την πρώτη Κυριακή, τότε θα επαναληφτούν στις 15 Οκτώβρη.

Όπως είναι γνωστό οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο ψήφισε το 2021 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη..

Ένας εκλογικός νόμος που ναι μεν ήταν κομμένος και ραμμένος για να ευνοήσει τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όμως στην εφαρμογή του έχει δημιουργήσει, κατά κοινή ομολογία, σοβαρά προβλήματα σε όλους τους υποψήφιους και όχι μόνο.

Θα αναφέρω τα 3 πιο σημαντικά..

  1. Συγκρότηση ψηφοδελτίων

Η ρύθμιση που προβλέπει ότι ο αριθμός των Περιφερειακών, Δημοτικών και Τοπικών συμβούλων μπορεί να είναι « ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150%», αντί του 50% που ίσχυε μέχρι τώρα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη συγκρότηση των  ψηφοδελτίων.

Όλοι πλέον παραδέχονται ότι αυτή η τεράστια αύξηση, πέραν των άλλων δυσκολιών, λειτούργησε και σε βάρος της ποιότητας των ψηφοδελτίων και του κύρους των υποψηφίων συμβούλων…

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι για τους 29 Δημοτικούς Σύμβουλους του Δήμου Πρέβεζας τα ψηφοδέλτια περιλαμβάνουν μέχρι και 73 υποψηφίους , αντί των 44 που θα ήταν, αν ίσχυε το 50%.

Επίσης για το 11μελές Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πρέβεζας, αντί για 17 υποψήφιους, τώρα θα είναι μέχρι 28.

Για να δώσω ακόμη μια διάσταση του προβλήματος, θα αναφέρω ότι στο νομό Πρέβεζας υπολογίζεται ότι περίπου 1500 συμπολίτες μας θα δώσουν τη  μάχη του σταυρού, σε Κοινοτικό, Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΣ περισσότεροι από 151χιλιάδες πολίτες θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι που αναλογεί στο 2% των Ελλήνων πολιτών.

  1. Ξεχωριστή κάλπη στις Κοινότητες

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε, αφορά την κατάργηση ξεχωριστής κάλπης στις Κοινότητες, με αποτέλεσμα όσοι ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με αυτές θα έπρεπε υποχρεωτικά να ενταχθούν σε κάποια από τα δημοτικά ψηφοδέλτια..

Αυτή η ρύθμιση αποθάρρυνε πολλά στελέχη και σε πολλούς Δήμους να ξανασχοληθούν και όσοι παρέμειναν εντάθηκαν σε ψηφοδέλτια με τα οποία μπορεί και να μη συμφωνούν σε βασικές αρχές..

  1. Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43%.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα, ένας συνδυασμός να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, αν συγκεντρώσει ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

Όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη με τη συγκεκριμένη διάταξη θα έχουμε σε αρκετές περιπτώσεις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές μειοψηφίας, που θα στερούνται της αναγκαίας πολιτικής νομιμοποίησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του θεσμού.

ΟΡΙΟ ΘΗΤΕΙΩΝ

Ως επίλογο  θα επαναλάβω ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ επιτέλους να θεσπιστεί και στη χώρα μας ο περιορισμός του αριθμού των θητειών για όλους τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης..

Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να έχουμε Δημάρχους που διεκδικούν την επανεκλογή τους για 6η, 7η ακόμη και 8η φορά !!!

Είναι πολιτικά αδιανόητο να έχουμε Περιφερειάρχες που διεκδικούν την 4η συνεχομένη θητεία. Δεν τους έφτασαν ως φαίνεται τα 13 χρόνια στη Διοίκηση της Περιφέρειας «για να ολοκληρώσουν το έργο τους» και ζητούν από τους πολίτες την ανανέωση για ακόμη 5 χρόνια.

Το ίδιο μπορεί κάποιος να ισχυριστεί για τους Περιφερειακούς, Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους, καθώς κι εδώ έχουμε φαινόμενα μονιμότητας.

Αν θέλουμε πράγματι να ανανεώσουμε και να  αναβαθμίσουμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αν προσδοκούμε νέοι άνθρωποι να εμπλακούν με την Αυτοδιοίκηση, τότε έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να βάλουμε φραγμό στους επαγγελματίες της πολιτικής, ξεκινώντας από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης…

Και μέχρι το πολιτικό σύστημα της χώρας να το αποφασίσει, ας κάνουμε το πρώτο βήμα εμείς οι ψηφοφόροι, απ’ τις επερχόμενες κιόλας εκλογές!!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα