17.8 C
Arta
2 Μαΐου 2024

Ό. Γεροβασίλη:  Η ΝΔ κυβερνά 5ο χρόνο με το σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών στο συρτάρι

Διαβάστε επίσης

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη,  Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στον ΑΝΤ1,  στον Γ. Παπαδάκη  και στη Μ. Αναστασοπούλου.

13.9.23

Το φυσικό φαινόμενο είχε προβλεφθεί και η κυβέρνηση είχε βάλει το Σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών στο συρτάρι

«Έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός που είχε προβλεφθεί», επισήμανε η Ο. Γεροβασίλη  αναφερόμενη στην πρόσφατη κακοκαιρία και τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία. «Και δεν αναφέρομαι μόνο στις προβλέψεις των επιστημόνων λίγο πριν το συμβάν» συνέχισε, «αλλά στις μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας στη χώρα,  το οποίο κατατέθηκε και εγκρίθηκε το 2018. Το σχέδιο διαχείρισης το οποίο υποχρεούνται να υλοποιούν οι χώρες της ΕΕ και που όφειλε η κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το 2021, το παρέκαμψε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Τι έγιναν αλήθεια τα αντιπλημμυρικά έργα; Ποια ήταν τα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και των φαινομένων που ήταν καταγεγραμμένο ότι θα συμβούν;  Θυμίζω ότι η πρόσφατη δορυφορική  φωτογραφία των πλημμυρισμένων περιοχών ταυτίζεται απολύτως με τον χάρτη πρόβλεψης που περιλαμβάνεται στο κατατεθειμένο σχέδιο του 2018.

Σήμερα το «επιτελικό» κράτος βούλιαξε στη λάσπη μαζί με χαμένους ανθρώπους και διαλυμένες ζωές. Θα ήταν προτιμότερο να μη μιλούν.

Σήμερα το «επιτελικό» κράτος βούλιαξε στη λάσπη μαζί με τις χαμένες ζωές 16 συνανθρώπων μας , τις γκρεμισμένες ζωές εκατοντάδων πολιτών στη Θεσσαλία και ξεχείλισε ανικανότητα και ανευθυνότητα. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να μη μιλούν όταν δεν έχουν να πουν ουσιαστικό, αντί να υποκείμεθα σε συμβουλές του είδους « να αποφεύγουν να πηγαίνουν όπου έχει λάσπη» όπως ακούσαμε σήμερα να λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της κυβέρνησης  στους πολίτες της – για δέκατη μέρα πλημμυρισμένης Θεσσαλίας- που ζουν μέσα στις λάσπες  υπό την απειλή υγειονομικής βόμβας.

Ποσώς ενδιαφέρεται  η κοινωνία για τους «ενδοοικογενειακούς»  καβγάδες των υπουργών της κυβέρνησης περί ευθυνών. Οι πολίτες θέλουν να ζήσουν και ζητούν απαντήσεις

Δεν αφορά την ελληνική κοινωνία σήμερα ο «ενδοοικογενειακός» καυγάς περί ευθυνών ανάμεσα σε υπουργούς, συμπλήρωσε η Ό. Γεροβασίλη με αφορμή αντιδράσεις και υπονοούμενα στελεχών της κυβέρνησης.  Δεν ενδιαφέρουν κανέναν ούτε οι διαπιστώσεις ότι δεν πήγαν καλά τα πράγματα ούτε οι υποσχέσεις ότι τώρα θα πάνε καλύτερα. Αντιθέτως αυτό που ενδιαφέρει όλους μας σήμερα είναι:

·         Ποιες συγκεκριμένα είναι οι ευθύνες;

·         Ποια δουλειά έκανε αυτά τα χρόνια η Πολιτική Προστασία ώστε να μην λειτουργούμε ακόμη με το νομικό πλαίσιο του 2003 και του 2014;

·         Με ποια πρωτόκολλα συντονισμού έδρασε κατά τη διάρκεια αυτού του έντονου φυσικού φαινομένου;

·         Ποιοι συντόνισαν; Ποιο είναι το οργανόγραμμα αυτής της υπηρεσίας; Πολύ απλά: από ποιο τηλέφωνο μιλάνε;  

5ος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ στον αυτόματο πιλότο και τα αποτελέσματα τα πληρώνουμε ακριβά και στο επίπεδο της πρόβλεψης και της πρόληψης και σε εκείνο της αντιμετώπισης των συνεπειών. Διότι  αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες δέκα ημέρες μετά. Δεν υπάρχει ακόμη καταγραφή των ζημιών και των επιπτώσεων.

Μην επαίρεστε για τα 2,2 δις της Ε.Ε. Είναι  κονδύλια που αποτύχατε να απορροφήσετε.

Απαντώντας τέλος στον συνομιλητή της και βουλευτή της ΝΔ ο οποίος αναφέρθηκε στα χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη υπογράμμισε ότι  «Αυτό που εμφανίστηκε ως μεγάλη επιτυχία του πρωθυπουργού για τα 2,2 δις, δεν είναι πρόσθετη βοήθεια. Είναι κονδύλια  (δασοπροστασία, πολιτική προστασία, αντιπλημμυρικά) που η χώρα είχε στη διάθεσή της και η κυβέρνηση απέτυχε να απορροφήσει. Η κυβέρνηση απένταξε το καλοκαίρι του 2023 από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κονδύλια της τάξης των 800 εκ.  που αφορούσαν και αντιπλημμυρικά έργα  υποδομών, λόγω αδυναμίας έγκαιρης υλοποίησής τους»

ΑπάντησηΠροώθηση

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα