14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Ψηφίζουμε και γυναίκες!!!!

Διαβάστε επίσης

 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, ένα από τα  θέματα που τίθενται στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, είναι η μειωμένη παρουσία τους σε κάθε βαθμίδα της πολιτικής.

Εκείνη τη μέρα και μόνο τότε, εκφωνούνται ομιλίες, παραχωρούνται συνεντεύξεις, γράφονται βαρύγδουπα άρθρα,  παρατίθενται στοιχεία και όλοι καταλήγουμε στην διαπίστωση ότι: 

Οι γυναίκες, παρ’ ότι αποτελούν το 51% του πληθυσμού της χώρα μας, συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και η συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα στα όργανα της Αυτοδιοίκησης παραμένει ακόμη σε πολύ μικρό ποσοστό.

Μιας και σε 3-4 βδομάδες θα βρεθούμε μπροστά στις  Αυτοδιοικητικές κάλπες, κρίνω φρόνιμο να δούμε ποια κατάσταση επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο, σχετικά με την εκπροσώπηση-συμμετοχή των γυναικών, με στόχο βεβαίως να την βελτιώσουμε.

Στη χώρα μας στις 13 Περιφέρειες υπάρχει μόνο μία γυναίκα Περιφερειάρχης, ενώ  στους 332 Δήμους έχουμε μόνο 19  γυναίκες Δημάρχους (ποσοστό μικρότερο του 6%).

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, στους 18 Δήμους, μία μόνο είναι γυναίκα Δήμαρχος, ενώ  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου των 51 μελών, συμμετέχουν μόλις 10 Ηπειρώτισσες.

Στα Δημοτικά Συμβούλια και των 3 Δήμων της ΠΕ Πρέβεζας, η γυναικεία συμμετοχή είναι ελάχιστη, αφού εκλέχτηκαν μόλις 7 γυναίκες σε σύνολο 87 Δημοτικών Συμβούλων (ποσοστό  8%), ενώ από τις 70 συνολικά Κοινότητες του νομού, μόνο 2 γυναίκες είναι Πρόεδροι.

Σημειώστε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, των 33 μελών, συμμετέχουν μόνο 2 γυναίκες!!!!!!

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα υποστηρικτικά μέτρα, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως πχ οι ποσοστώσεις, οι οποίες έφτασαν και το 40%, δεν στάθηκαν ικανές να επιφέρουν την ανάλογη αύξηση των γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις, με αποτέλεσμα το ποσοστό εκπροσώπησής τους στα διάφορα όργανα της Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του προσδοκώμενου.

Κι αυτό συμβαίνει, όχι γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες, ικανές, μορφωμένες και καταρτισμένες γυναίκες στα Περιφερειακά και Δημοτικά ψηφοδέλτια,  αλλά γιατί επικρατούν ακόμη στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που θεωρούν την πολιτική ως  ανδροκρατούμενο χώρο και βεβαίως στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρ’ ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν άριστες οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες και μπορούν ισάξια να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. 

Παρ’ ότι είναι γνωστό ότι μπορούν να συνθέτουν, να κατανέμουν αρμοδιότητες, να συμβουλεύουν και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κοινωνικά θέματα.

Παρά ταύτα εμείς οι ψηφοφόροι, άντρες και γυναίκες, «δεν τις εμπιστευόμαστε» με την ψήφο μας.

Όμως αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε την πολιτική με διαφορετικές ιδέες, εμπειρίες και συστήματα αξιών, αν θέλουμε η Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο διοίκησης, να ενεργοποιήσει ένα νέο δυναμικό, τότε πρωτίστως η πολιτεία και όλοι εμείς οφείλουμε να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να εκλέγονται περισσότερες γυναίκες.

Έχω ξαναπεί ότι, πέρα από την ποσόστωση του 40% στα ψηφοδέλτια που τη θεωρώ άκρως απαραίτητη, θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν- επιβάλλουν στους ψηφοφόρους να ψηφίζουν και τα δύο φύλλα.

Αναφέρω ενδεικτικά:

– Όταν ό ψηφοφόρος έχει στη διάθεσή του 3, 4 ή και περισσότερους σταυρούς, τότε να τους κατανέμει υποχρεωτικά και στα δύο φύλλα..

 -Να θεσμοθετηθεί ποσόστωση και στην εκλογή των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% και από τα δύο φύλλα,

 κάτι ανάλογο  που ισχύει στα συλλογικά όργανα των κομμάτων.

Όμως μέχρι να υπάρξουν παρόμοιες ρυθμίσεις από την πολιτεία, ας πάρουμε εμείς οι ψηφοφόροι την κατάσταση στα χέρια μας.

Ας στηρίξουμε και γυναίκες στα Τοπικά, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια..

Στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουμε στην κάλπη, ας έχει τουλάχιστον και ένα σταυρό σε γυναίκα υποψήφια.

Οι γυναίκες ψηφοφόροι, ας ψηφίσουν περισσότερες γυναίκες από άντρες..

Η ανανέωση που όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ο θεσμός μπορεί και πρέπει να περάσει και μέσα από την ενεργή συμμετοχή των γυναικών.

Με τη δική μας ψήφο μπορούμε να βοηθήσουμε η Αυτοδιοίκηση επιτέλους να πλημυρίσει από «γυναικεία ευαισθησία και άρωμα»..

Και το θέλουμε και το μπορούμε!!!!..

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα