Τα Debate είναι πλέον μια εκλογική διαδικασία, που ακολουθείται πια κατά κόρον ως η μοναδική ευκαιρία, που μπορεί να έχει ένας πολίτης, προκειμένου να δει συγκεντρωμένους την ίδια στιγμή όλους τους υποψηφίους και να τους αξιολογήσει στην βάση των επιχειρημάτων κυρίως, αλλά στην πραγματικότητα σε όλα τα υπόλοιπα: στην στάση σώματος, την ψυχραιμία, τον τόνο της φωνής, την ετοιμότητα στις απαντήσεις…
Γενικά ένα debate, τηλεοπτικό βεβαίως, είναι η κορύφωση της πολιτικής επικοινωνίας στην προεκλογική περίοδο και είναι σημαντικό ότι είτε πρόκειται για εκλογές σε σωματείο, στην πολυκατοικία ή για την Προεδρία των ΗΠΑ, αν μη τι άλλο … θέλει κότσια για να μπορέσεις να σταθείς.
Από την άλλη, η διαδικασία αυτή δεν είναι και κάτι το υποχρεωτικό: αν θες την κάνεις, αν δεν θες, λες ένα μεγάλο όχι και κανένας δεν πρόκειται να σου πει τίποτα.
Αν όμως πεις το ΝΑΙ, τότε δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα…
Το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα οι τελευταίες τρεις ημέρες, έχουν σημειωθεί πολιτικά από την απόφαση του επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ” Χριστόφορου Σιαφάκα, να μην συμμετάσχει σε προγραμματισμένο debate στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ART TV ο οποίος μάλιστα είναι στην Άρτα και καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ της περιοχής μας.
Μάλιστα, οι πολίτες και οι υποψήφιοι, που επικοινωνούν μαζί μας, αναλόγως με την σκοπιά τους, χαρακτηρίζουν άλλοι ως απαράδεκτη την απόφαση Σιαφάκα, άλλοι ως απαραίτητη για τους λόγους της υπεράσπισης της δημοκρατίας.
Θα λέγαμε ότι η αλήθεια κρύβεται κάπου στην μέση, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Οι αιτιάσεις του συνδυασμού “ΑΡΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΜΑΖΙ”, δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως ορθές για πολλούς λόγους:
1) Το πιο σημαντικό είναι ότι εκθέτουν έναν τηλεοπτικό σταθμό, που όχι μόνο δεν έδειξε δείγματα έλλειψης δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά εναντίον, απ’ότι μπορούμε να γνωρίζουμε, προέβαλε όλους τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους που το επιθυμούσαν.
2) Επειδή στην Άρτα ζουμε και πέρα από την πολιτική, υπάρχουν και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις, γνωρίζουμε την άριστη σχέση, που έχει ο Χριστόφορος Σιαφάκας με την ιδιοκτησία του σταθμού, γεγονός το οποίο δεν σχολιάζουμε αρνητικά, αλλά ως ένα δεδομένο.
3) Παρακολουθώντας την θεματολογία της πρόσκλησης για το debate, διαπιστώνει κάποιος ότι επρόκειτο για τα θέματα που είχε εισάγει στην προεκλογική εκστρατεία ο Χριστόφορος Σιαφάκας, επομενώς ήταν στο δικό του γήπεδο η θεματολογία. Όλοι όσοι είδαμε την πρόσκληση, παρατηρήσαμε ότι όχι μόνο το debate δεν φαινόταν εχθρικό απέναντι στον Χριστόφορο Σιαφάκα, αλλά ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι … ήταν και σε βάρος των άλλων προσκεκλημένων.
4) Ο ισχυρισμός της “ομάδας”, που επικαλείται ο Χριστόφορος Σιαφάκας, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και στην πολιτική επικοινωνία δεν μπορεί να έχει βάση. Η επικοινωνία, θέλει ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ, θέλει σίγουρη και άμεση ενημέρωση και το DEBATE των επικεφαλής, θέλει όχι την ομάδα, αλλά τον επικεφαλής της.
Από κει και πέρα… Για την συμμετοχή όλων των δημοσιογράφων (ποιων όλων δηλαδή), αυτό πραγματικά δεν είναι υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού να το κάνει. Αυτά γίνονται σε πολιτισμένες περιοχές, όπου κάθε συνδυασμός έχει μια εκλογική επιτροπή, η οποία κάνει την προεργασία να έρθει σε επικοινωνία με τις άλλες επιτροπές και να βάλουν μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις της συμμετοχής. Και να εύρισκαν τους δημοσιογράφους που ήθελε ο καθένας, να σημειώσουμε ότι δεν έχουν όλοι την εμπειρία ενός studio, δεν γνωρίζουν όλοι τους κανόνες και την λειτουργία της κάμερας και μια ακόμη παράμετρος πολύ πιο σημαντική: όσο όρεξη έχουν οι πολιτικοί να βρεθούν στο ίδιο στούντιο με τους ανθυποψηφίους τους, τόση όρεξη έχουν και οι δημοσιογράφοι να βρεθούν μεταξύ τους και μάλιστα αμισθί… Ο προεκλογικός χρόνος είναι σημαντικός και γι’αυτούς. Ο νοών νοείτω…
Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι ο ART TV έχει το δημοσιογραφικό προσωπικό εκείνο, που έχει και την γνώση του τηλεοπτικού χρόνου, την εμπειρία της τηλεοπτικής συνέντευξης, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου αυτού. Και βέβαια χωρίς να έχει κάποιο άμεσο όφελος. Τώρα περί “LIVE” μετάδοσης, σε αυτό συμφωνώ, αλλά και πάλι έχω εμπιστοσύνη ότι το κανάλι τηρεί τα εχέγγυα εκείνα, ότι δεν θα παραποιήσει μαγνητοσκοπημένη εκπομπή. Αν μη τι άλλο 35 χρόνια τώρα, με τα πάνω και τα κάτω του, έχει αποδείξει ότι δεν παίζει πολιτικά παιχνίδια τέτοια.
Γιατί λοιπόν σήμερα αυτή η αναφορά; Πιστεύει κανείς ότι το debate θα άλλαζε δεδομένα, θα άλλαζε ισορροπίες και θα έβγαζε δήμαρχο; Η αλήθεια είναι ότι μικρή συνεισφορά θα είχε σε κάποια αλλαγή. Δεν γνωρίζω για ποιον αληθινά λόγο ο Χριστόφορος δεν προσήλθε και δεν πείθει κανέναν αυτή η επιστολή: Είμαστε σε μια μικρή πόλη και οι επιστολές είναι κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Πιστεύω ότι θα μπορούσε με ένα τηλέφωνο, να ζητήσει μια αναβολή, προκειμένου να διερευνηθεί αν είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια εναλλακτική.
Ή ακόμη και ένα όχι, δεν είναι κάτι το κακό. Μπορεί να μην είναι έτοιμος, μπορεί να μην έχει χρόνο ή διάθεση να μπει στην διαδικασία της αντιπαράθεσης. Δεν είναι κακό!
Είναι όμως άσχημο, σε μια τέτοια εποχή τοξικότητας στις δημοτικές εκλογές, ένα μέσο, που φαίνεται να κρατάει καλές αποστάσεις και υψηλό το επίπεδο της ενημέρωσης, να “αδειάζεται” με τον τρόπο αυτόν.
Δεν αναφέρομαι για τους άλλους υποψηφίους, που αυτοί τουλάχιστον είχαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το δημόσιο μέσο και τον τηλεοπτικό χρόνο για να πουν τις απόψεις τους, αλλά έναν σεβασμό για το μέσο, που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα τέτοιο έργο, ήταν πιστεύω απαραίτητος.
Αυτό το σημείωμα λοιπόν για έναν και μόνο λόγο γράφεται: επειδή στην παρά πόδας της ανακοίνωσης, επιχειρηματολογία, αναφέρεται ότι “το ματς ήταν στημένο”, ότι “ήθελαν να αποδομήσουν τον Χριστόφορο”, ότι “τα είχε κανονισμένα ο Τσιρογιάννης” κλπ, τα οποία καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν είχαν.
Από κει και πέρα, πιστεύουμε ότι δεν έχει σημασία να επιμείνουμε σε αυτή την παρένθεση, είμαστε δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και σίγουρο είναι ότι τα επιχειρήματα θα κριθούν και με άλλους τρόπους επικοινωνίας, αλλά καλό θα ήταν να μην μένουν … εντυπώσεις, που μπορεί να αδικούν κάποιους.