22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΑΡΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Διαβάστε επίσης

Τι λένε, τι διαπιστώνουν και τι απαιτεί ο δημότης από τους υποψήφιους δημοτικούς άρχοντες

Δημοτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2023..

 Λίγες μέρες απομένουν μέχρι  που ο αρτινός δημότης θα κληθεί  να εκλέξει τον νέο δήμαρχο της πόλης  και μαζί τους εκπροσώπους του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τις παλιές… καραβάνες λίγο-πολύ γνωστά και επαναλαμβανόμενα είναι τα τερτίπια της…  κάλπης,. Όμως σχεδόν άγνωστα,  και πρωτόγνωρα παραμένουν για τους νεότερους και περισσότερο για τους πρωτάρηδες ψηφοφόρους.. Ωστόσο για την πλειονότητα των μεν και των δε τα παιχνίδια που παίζονται από κάποιους υποψηφίους, μέχρι το άνοιγμά του… κυτίου, εν πολλοίς δεν  συνάδουν ούτε με την πολιτική ηθική,  ούτε με την   δημοκρατική τάξη  αλλά ούτε και με την αλήθεια του προεκλογικού λόγου που  εκφέρεται…

Καίρια  και σύνθετη είναι επομένως η έκκληση-απαίτηση,  σχεδόν  του συνόλου των δημοτών, που οι λογιών υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες, όχι μόνο πρέπει να την ακούσουν αλλά και να την λάβουν σοβαρά υπόψη στις περεταίρω κινήσεις τους. Γιατί,  «οι καιροί ου μενετοί», όπως αποφαίνεται ο μεγάλος Θουκυδίδης, σε ελεύθερη μετάφραση αποτελεί  προειδοποίηση προς τους εφησυχάζοντες: « οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε.» Και εάν δεν το κάνουμε έγκαιρα, προσθέτει ο γράφων,  τότε η στασιμότητα μοιραία θα οδηγήσει τον έρμο αυτόν τόπο στην οπισθοδρόμηση.

Α-Τι  λέει   ο αρτινός δημότης στους υποψήφιους δημοτικούς

άρχοντες,  τι απαιτεί  και για τι  προειδοποιεί.

Είναι πολλά και κρίσιμα αυτά που λέει   ο αρτινός δημότης   στους διεκδικούντες την διοίκηση  του Δήμου, για αυτά που έκαναν, ή παρά τις υποσχέσεις τους  δεν έκαναν στην προηγούμενη θητεία τους, αλλά και για όσα σήμερα   υπόσχονται ότι θα κάνουν, εάν και εφόσον με την ψήφο της Κυριακής καταφέρουν να  κερδίσουν τον Δήμο. Υπό αυτή την έννοια, ο εκλογέας συνδημότης, με τα πιο κάτω τους την λέει κανονικά,   απαιτώντας,  προειδοποιώντας  και περιμένοντας:

Α-1 •Να μιλήσουν με ειλικρίνεια  για το τι έκαναν μέχρι τώρα, τι παρέλειψαν και τι πρόκειται να κάνουν  ως δημοτικοί σύμβουλοι  της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης και ποιο είναι το καινοτόμο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμά τους για την Άρτα.

Να αφήσουν κατά μέρος τις παραπλανητικές φιοριτούρες και τα λογικά άλματα που επιχειρούν στις προεκλογικές ομιλίες τους, και να καταλάβουν  με τα κούφια  λόγια και τα τις φτηνές μεθοδεύσεις τους  υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτώνπαραπλανούν αντί να ενημερώνουν και εν τέλει  εξοργίζουν..  

Να  σταματήσουν το υποκριτικό παραλήρημα  των προεκλογικών  «θα» χωρίς αντίκρισμα, που παραμυθιάζει τον αρτινό πολίτη και δοκιμάζει την πολιτική εντιμότητα αξιοπιστία τους.  

Να αφιππεύσουν την κάλαμον του αμοραλιστή  εξουσιαστή,  ώστε  η έπαρση, ο συγκεντρωτισμός, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία της εξουσίας του  να πάψουν να βλάπτουν την αισθητική της  δημοτικής αρχής

Να προχωρήσουν σε έντιμη και ειλικρινή αυτοκριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις τους στην/στις προηγούμενη/ες θητεία/ες και εν ανάγκη να «αυτομαστιγωθούν» ενώπιον του εκλογικού σώματος, με την ελπίδα ότι η μετάνοια θα συμβάλλει στην αποκαταστήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους, Και  επί τέλους!

Να αποδεχτούν την αλήθεια,  ότι αυτές οι μικρότερες ή μεγαλύτερες πράξεις και παραλείψεις τους,  αυτόν τον τόπο, .την ευλογημένη από τη φύση  Άρτα, αλλά και  παραμελημένη από τους κατά καιρούς ιθύνοντες,  καταδίκασαν και συνεχίζουν να καταδικάζουν,.  στην στασιμότητα, την  υποβάθμιση  και τον  πληθυσμιακό μαρασμό,. 

Α-2. Τους το λέει ξεκάθαρα :Εάν πραγματικά αγαπάτε την Άρτα, και θέλετε να κυβερνήσετε ή να  ξανακυβερνήσετε τον Δήμο, πρέπει  να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα εξής:

• Ότι αυτή τη φορά η ψήφος των δημοτών-εκλογέων  θα είναι  πλειοψηφική μόνο υπέρ  αυτών που θα πείσουν ότι είναι αποφασισμένοι  να τα αλλάξουν  όλα στον Δήμο… 

• Ότι για την πλειονότητα των συν-δημοτών είναι ειλημμένη η απόφαση , όπως με την ετυμηγορία της Κυριακής απομακρύνουν από τη διοίκηση του Δήμου πρόσωπα: μετριότητες, επιτήδεια, εγωπαθή, ανίκανα και επίορκα, ώστε  η νέα δημοτική αρχή απαλλαγμένη από  βαρίδια και  πολιτικάντηδες εξουσιαστές της, να βρει τον δρόμο της 

• Ότι είναι αποφασισμένος να  «μαυρίσει» εκείνους που στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, ενθάρρυναν την αποστασία στο ΔΣ  όταν, προσφέροντας οφίτσια σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν  την προσχώρησή τους  στην  δημοτική  παράταξη της πλειοψηφίας,  προσδοκώντας  εκλογικά οφέλη.. Πρόκειται για πολιτική πράξη    σαφώς αντιδημοκρατική ,ηθικά ανεπίτρεπτη και προεχόντως καταδικαστέα από έναν μεγάλο αριθμό δημοτών,  η οποία, πέρα από το ότι προκάλεσε  οργή  αγανάκτηση και αναταραχή στο εσωτερικό των παρατάξεων προέλευσης των… αποστατών, ταυτόχρονα ήταν και ένας ισχυρός κόλαφος για την προαγωγό της αποστασίας δημοτική αρχή. 

• Ότι. εξ΄ αιτίας της πιο πάνω πρωτοφανούς πολιτικής αθλιότητας, καθώς και  πολλών άλλων περιστατικών από τα κακώς κείμενα, που σώρευσαν σοβαρά προβλήματα στον Δήμο διαφαίνεται ότι η εκλογική συμπεριφορά του  Αρτινού δημότη, αλλάζει. Ο  ίδιος βαθιά επηρεασμένος από την γενικότερη άσχημη κατάσταση που  βιώνει η χώρα(σ. σ, ακρίβεια, πυρκαγιές, πλημμύρες, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το αύριο κ.ά), έχει διαμορφώσει μια αρνητική προδιάθεση απέναντι σε κάθε μορφής εξουσία και από ό, τι φαίνεται με αυτή την προκατάληψη  θα προσέλθει στις κάλπες της Κυριακής για να εκλέξει τη νέα δημοτική αρχή. Και είναι αλήθεια ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανίζεται ανήσυχος και προβληματισμένος για το αύριο, αλλάι και πιο  επιφυλακτικός για αυτά που βλέπει και ακούει από τους λογιών αυτοδιοικητικούς πολιτευτές. Και είναι πραγματικά να παραξενεύεσαι που  τον βλέπεις μαζεμένο,  βαθιά σκεπτικό,  να αποφεύγει να μιλήσει για τις εκλογές και να μην εκδηλώνει τις προτιμήσεις του… Οι  ενδείξεις λένε ότι μεθαύριο Κυριακή θα ψηφίσει: με σύνεση, ιδεολογικό-πολιτικό-κομματικά χαλαρά,  περισσότερη κριτική σκέψη  και λιγότερο συναίσθημα,  ότι θα παραμείνει παγερά αδιάφορος, και επομένως ποσώς ανεπηρέαστος από την  εικονική πραγματικότητα  που ενεργά διαμορφώνουν κάποιοι υποψήφιοι, οι οποίοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι οι εντυπώσεις από τη συχνή παρουσία τους στο «ΦΒ», και κυρίως τα περισσότερα likes και τα επιδοκιμαστικά σχόλια που εναγωνίως αναζητούν, είναι αρκετά για  την αυτοδιοικητική τους  καταξίωση…

 Α-3. Να δεσμευτούν ότι στο νέο ΔΣ τόσο οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πηγαίνουν διαβασμένοι, θα διαλέγονται, θα καταθέτουν προτάσεις θα ασκούν καλόπιστη και εποικοδομητική κριτική και μακράν θα ψηφίζουν  «ναι σε όλα» ή ανάλογα «όχι σε όλα»  αντί  να ψηφίζουν αφού πρώτα με γνώση και αντικειμενικότητα κρίνουν τα δεδομένα του εκάστοτε θέματος.

 Α-4. Να καθιερώσουν  τον δημοκρατικό διάλογο και την  συλλογικότητα της δράσης μέσα στο ΔΣ σε πνεύμα ενότητας και  ομοψυχίας. Και να είναι αυτοί πρώτοι που με το παράδειγμά τους θα σαλπίσουν το μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας στους  αρτινούς  θεσμικούς και μη ιθυνόντες(σ. σ, βουλευτές, κόμματα, περιφερειακοί σύμβουλοι, τοπικά ΜΜΕ, επώνυμοι συμπατριώτες της αρτινής διασποράς, συνδικαλιστικοί φορείς, επιστημονικοί και πολιτιστικοί συλλόγοι κ.ά) καθώς και της ανάγκης για την συγκρότηση μιας παναρτινής συστράτευσης στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της Άρτας. Αναμφίβολα σε αυτή την προσπάθεια είναι προεχόντως απαραίτητη η ευαισθητοποίηση  των πολιτών  και εντεύθεν η κατά μία έννοια συμμετοχή  τους. Η οποία συμμετοχή, , μπορεί να είναι τυπικά γνωμοδοτικού χαρακτήρα αλλά και με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Που κατά  τον γράφοντα θα επιτυγχάνεται μέσα από την καθιέρωση δημοψηφισμάτων στα οποία οι Αρτινοί δημότες/πολίτες θα καταθέτουν την άποψή τους επί σειράς μείζονος σημασίας προβλημάτων της περιοχής. Τα εν λόγω δημοψηφίσματα κατά τις προβλέψεις του νόμου θα προκηρύσσει η δημοτική αρχή ενώ τα αποτελέσματά τους εκ των πραγμάτων θα θέτουν ενώπιον των ευθυνών του κάθε αρμόδιο φορέα, της Ά & Β΄ Αυτοδιοίκησης  είτε της Κεντρικής Κυβέρνησης ο οποίος θεσμικά έχει την ευθύνη της ανταπόκρισης.. 

Α-5.  Όμως η μεγάλη απορία του δημότη,  αφορά σε  όλους όσοι έφυγαν από τις παρατάσξεις τους στο ΔΣ και εν όψει των εκλογών μεταπήδησαν  στον  δημοτικό συνδυασμό «Αρτινών Συνεργασία Σε αυτούς, λοιπόν  λέει, «εάν ο Τσιρογιάννης κερδίσει εκ νέου τον Δήμο και εκλεγείτε δημοτικοί σύμβουλοι , πόσο εύκολο θα  είναι να συνυπάρξετε, και μάλιστα όταν  κάποιοι από εσάς θα λειτουργούν από  θέσεις ευθύνης; Δηλαδή πως θα συμπορευθείτε με έναν δήμαρχο, που στο παρελθόν του σούρατε τα εξ΄ αμάξης, που τον κατηγορήσατε για αυταρχισμό, αλαζονεία, για διοίκηση τύπου «ενός ανδρός αρχή» και για τόσα άλλα… κακά, μέχρι που κάποιοι  «ξεκατινιαστήκατε» δημόσια μαζί του; Από την άλλη πως θα μπορέσετε να μετριάσετε τον αντιπολιτευτικό σας οίστρο, που επί πολλά χρόνια σας έκανε να αντιπολιτεύεστε   σκληρά τον Τσιρογιάννη στο ΔΣ, με την σύμπνοια, την συνεργατικότητα και ενίοτε με την… εντολή να ψηφίζετε «ναι σε όλα; Και για όλα τα πιο πάνω  που τον κατηγορούσατε, που δύσκολα δεν θα συνεχίσουν να βαρύνουν τη διοίκησή του, δεν θα… τρέχει κάστανο; Τελικά θα επιχειρήσετε να διορθώσετε τα πράγματα ή θα συμβιβαστείτε

Α-6.   Όμως εκείνο  που είναι η μεγάλη απορία του, που ταυτόχρονα τον φέρνει σε δίλημμα, είναι τούτο «Τι παραπάνω θα μπορέσει να κάνει ο δήμαρχος, από όσα έκανε στα εννιά χρόνια θητείας και ζητάει άλλα πέντε; Εξ’ άλλου οι δυνατότητες και η αποτελεσματικότητά του ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και μάλλον βρέθηκε μόλις να πιάνουν τη βάση.. Επομένως τι είναι καλύτερα να του ανανεώσω την θητεία, ή μήπως μια αλλαγή θα ήταν η καλύτερη λύση για τον αρτινό Δήμο;»   

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα