14.7 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Ο Νίκος Φακίτσας γράφει για τη ΝΕΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΑΧΘΟΥ 

Διαβάστε επίσης

Σχετικά με την κατασκευή τής Νεότερης γέφυρας Αράχθου και την οριοθέτηση της κοίτης του, σε  συνδυασμό με τις απαλλοτριώσεις εκατέρωθεν, συντρέχουν τα κάτωθι. 

1. Εφαρμογή σχεδίου πόλης 

Η περιοχή όπου επιλέχθηκε να κατασκευασθεί η νεότερη γέφυρα στον Άραχθο, είναι στα όρια και  εκτός των ορίων τού σχεδίου πόλης, από την πλευρά τής οδού Κομμένου, και τής παραποτάμιας υπό  ένταξη περιοχής (ΤΕΙ- ΜΟΥΣΕΙΟ), πέραν τού Τριγώνου, και τής απέναντι εκτός σχεδίου περιοχής  τού οικισμού τής Αγίας Τριάδος.,  

2. Επέκταση σχεδίου πόλης, περιοχή ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΤΕΙ  

Προκειμένου το ύψος των αποζημιώσεων, λόγω απαλλοτριώσεων, ως εκτός σχεδίου, να είναι  υλοποιήσιμο, επισπεύσθηκε το νομικό πλαίσιο- διαδικασία, πριν την «προβλεπόμενη» επέκταση, τής  ως άνω περιοχής. 

3. Οριοθετημένος οικισμός «Αγία Τριάς» Κεραματών 

Οι αποζημιώσεις αφορούν τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, πέραν των ορίων τού οικισμού, έως την  Επαρχιακή οδό Άρτας – Νεοχωρίου, προκειμένου να συνδεθεί άμεσα η γέφυρα με το οδικό δίκτυο.  

4. Κόστος κατασκευής πρανών-διαμορφώσεις οδών συνένωσης 

Το εύρος τού ποταμού Αράχθου στην επιλεγείσα περιοχή, θεωρείται αρχικά «το καταλληλότερο»,  όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά τις προσχώσεις.  

Όμως το υπόβαθρο τής κοίτης εκατέρωθεν εκτείνεται σε μεγάλο εύρος, και πρέπει να ληφθεί σοβαρά  υπ΄όψιν από την μελετητική ομάδα. (βλέπε κατωτέρω Σχέδιο κοίτης Αράχθου 1945-1960)  

5. Κατασκευή ΓΕΦΥΡΑΣ 

Μια αξιόλογη μελέτη, αρχιτεκτονικά και τεχνολογικά, υποστηριζόμενη από «φουτουριστική»  έμπνευση, όπου αναδεικνύεται και μια “animalesca” ,γλυπτική διάσταση, προερχόμενη από το  υποθαλλάσιο βασίλειο (παράσταση/ ψαροκόκαλο ιχθύος). 

Π. χάριν. 

Ο κεντρικός άξονας τού οδοστρώματος (ραχοκοκαλιά), στηρίζεται και έλκεται από τα πολυπληθή  αγκαθωτά, έως τα πτερύγια, πού λειτουργούν και ως αναρτώμενες καλωδιώσεις Τα κάτωθι (σκίτσο & σχέδιο), αποτελούν «αρχιτεκτονικό ρεύμα»  

 Σκίτσο ψαροκόκαλο λαυράκι 

 Σχέδιο από αρχείο Ν.Φ.

Έργα διάσημων αρχιτεκτόνων παραπέμπουν-εμπνέονται από το ζωικό βασίλειο,  υπόγεια, επί γής και αέρος (μορφή σαλαχιού, ερπετού, αετού), 

 [σαλάχι] 

 [κόμπρα] 

 [Αετός ] στο σημείο 0 των δίδυμων πύργων 

Η παραπομπή στα εν λόγω ‘ζωντανά΄, επέχει θέση Τόλμης-αξιοποίησης από την νέα γενιά,  Αρχιτεκτόνων και μη.

Σχέδια έκτασης εύρους Αράχθου (google – Ελληνικό κτηματολόγιο ) 

I. Αποτύπωση 1945-1960 

Εύρος κοίτης 500μ.  

Πρακτικό εύρος 

II. Αποτύπωση 2009 

Εύρος κοίτης 100μ.  

Θεωρητικό εύρος 

Μια περισσότερο συμφέρουσα 

θέση, το σημείο συνάντησης των οδών 

Ολυμπιονίκη Τλασιμάχου και τής 

παραποτάμιας Τει-Μουσειου, αν  

καθυστερούν οι αποζημιώσεις  

(χρώμα κόκκινο) 

III. Αποτύπωση 2016 

 Εύρος κοίτης 80μ. 

Θεωρητικό εύρος

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΗΛΩΘΕΝΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 

Λίγο ‘ότι νάναι’ οι ιδιοκτησίες, αλλά με μια-δυο οριζόντιες, και δυο-τρεις κάθετες γραμμές,  «ισιώνει» ο γεωμετρικός κάναβος. 

Πράσινες, κόκκινες, μπλέ γραμμές.  

Θα μπορούσε να πάει λίγο παραπάνω η γέφυρα, να βγαίνει κατ’ ευθεία στην οδό Ολυμπιονίκη  Τλασιμάχου, σε συνδυασμό με την επέκταση-ένταξη τής περιοχής στο Σχέδιο Πόλης. 

Για τίς επόμενες εκλογές ! 

✓ Λέω ότι, αυτή η ακαταστασία των δηλωθέντων «ότι νάναι», στα παραποτάμια, μπορεί να  τακτοποιηθεί με την επέκταση- ένταξη στον ιστό τής πόλης, των οικοπέδων με βελτιωμένους  όρους δόμησης, από τούς τομείς Ζ & Η (π.χ. Π.Κ. 60%) 

Ο συνδυασμός των ανωτέρω [επέκταση σχεδίου- σύνδεση οδών- διαμορφώσεις], οδηγεί με  μαθηματική ακρίβεια στην βέλτιστη αξιοποίηση της παραποτάμιας περιοχής. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ επέκτασης σχεδίου πόλης 

Στον διαγωνισμό για την κατασκευή του Διοικητηρίου ΤΕΙ και Φοιτητικής Εστίας, συμμετείχα ως  μέλος τής «μελετητικής ομάδας », με επεξεργαστή σχεδίων τον Βασίλη Αναγνώστου. 

Τότε λοιπόν τέθηκε ως όρος η προμελέτη άλλων 6 κτιρίων , με προϋπόθεση ένταξης του οικοπέδου  στο σχέδιο πόλης, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί ο Σ.Δ. των κτιρίων. 

Ακολούθησε η κατασκευή (με ανάδοχο τον Πολ.Μηχ/κό Γ.Μάνο), και η ηλεκτροδότηση τού κτιρίου  ¨Διοικητήριο¨ από τον Δήμαρχο Κώστα Βάγια, ως Προϊστάμενο όλων των υπηρεσιών τού δήμου  Αρταίων, (αφού υπήρξε κόλλημα με παράβαση ως προς το ύψος αυτού).

❖ Σήμερα, γίνεται προσπάθεια να κτισθεί μια γέφυρα, σχεδόν στο πουθενά, πού θα έλεγαν οι  επαναστάτες τής γέφυρας Κοράκου, χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα για αξιοπρεπή Αξιοποίηση τής  ευρύτερης περιοχής, ειδικά τής ένταξης στο σχέδιο πόλης, τής περιοχής ΤΕΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ. 

Οι γέφυρες ενώνουν με αξιοπρέπεια τούς πολίτες (λαούς), και όχι με τα βεγγαλικά μιας απογευματινής εκδήλωσης- εγκαινίων. 

Αν δε, δεν λάβεις σοβαρά υπόψιν την αρχαία ρήση τού Δημοσθένη « δεί δή χρημάτων, ω άνδρες  Αθηναίοι, και άνευ τούτων , ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων», όπου δηλ. τα χρήματα δεν  παράγονται με πολιτική βούληση, ούτε με δανεικά, ή το περίφημο ‘το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ’,  χωρίς την σωστή διαχείριση, τότε τα χρήματα αυτά καλόν είναι να μην τα ξοδέψεις, κλπ. κλπ. 

(Παρένθεση) 

Προτεραιότητα, η πλήρης αξιοποίηση τής περιοχής τής Ιστορικής Γέφυρας Άρτας  

Με λίγα λόγια, εγκαταλείφθηκε η αξιοποίηση τής περιοχής τής Ιστορικής Γέφυρας Άρτας, λόγω των  απαλλοτριώσεων-αποζημιώσεων, και εδώ. 

Σχέδιο ψαροκόκαλο από Λαυράκι , ευλύγιστο αλλά και ανθεκτικό στην ορμή τού Αράχθου.  Ψαρεύοντας στα θολά νερά τού Αράχθου μετά από κατεβασιά, πού τα φερτά χωματουργικά των  

αποκολλημένων πρανών τής όχθης του εκατέρωθεν, φθάνουν έως τις εκβολές του, αποφάσισε να  κατασκευάσει γέφυρα στο μέλλον (κλεμμένο από τίτλο συνδυασμού), «παρακάτω» από την παλιά, για το  καλό τού κάμπου, πέρα από την αστική τάξη, ελπίζοντας να τούς ενώσει, καθώς λέγεται ότι οι γέφυρες  «ενώνουν» , με όραμα, τον μεγάλο δήμο Αρταίων. 

Νούμερα (κατά προσέγγιση) Μήκος 160 μέτρα, πλάτος 16 μέτρα, εμβαδον =2560μ2 Λαυράκειος ρήση  

Δημοσιογραφικά, όταν καταφέρνει κάποιος να έχει την αποκλειστικότητα ενός γεγονότος, «ψαρεύοντας στα  θολά νερά», και Δημαρχιακά, όταν οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι θολές 

Η μελέτη τής Νέας γέφυρας είναι αξιολογότατη, επιστημονικά & αισθητικά. 

(έλαβα γνώση μερικώς από κοντά…) 

Τα Σχέδια τής Νεότερης Γέφυρας ως πνευματικά δικαιώματα, μπορούν να δημοσιευθούν  από τον Δήμο Αρταίων ή την μελετητική ομάδα. 

Νίκος Κ. Φακίτσας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα