15.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Γιατί οι επαγγελματίες μπήκαν στο στόχαστρο;

Διαβάστε επίσης

Γιατί τώρα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο φορολογικής ισοπέδωσης απέναντι σε μια τάξη, που παραδοσιακά διάκειται φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία και αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες; Ποιός είναι ο λόγος, που αίφνης ο Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίστηκε απέναντι στους υποστηρικτές του κόμματός του, ως μεταμφιεσμένος Κατρούγκαλος;
Η απάντηση μπορεί να μην είναι και τόσο σύνθετη, αντιθέτως εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα απλή. Ζώντας σε μια περίοδο μακροχρόνιας προεκλογικής περιόδου, η οποία δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κρίση του κορωνοϊού και αφού πέρασαν δυο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και δυο αυτοδιοικητικές καταμετρήσεις δύναμης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι η σωστή και η καίρια στιγμή να προχωρήσει σε δημοσιονομικές αλλαγές.
Αν δεν το κάνει τώρα, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορεί να το κάνει και αργότερα. Η στιγμή είναι δύσκολη, αν και εν πρώτοις αναγνωρίζει κανείς ότι πρόκειται για ένα φορολογικό μέτρο που θα αποφέρουν στον οικονομικό κουρβανά (αν αποφέρουν) μόνο το ποσό των 600 εκ. ευρώ. Ψίχουλα σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του κράτους.
Όμως αυτή η απόφαση συνοδεύεται και από άλλα μέτρα: δεν θα υπάρξει επιχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θα δοθούν επιδόματα ακρίβειας, θα κοπούν τα επιδόματα καυσίμων και των ανέργων… Μιλάμε για κατάρρευση της επιδοματικής – κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, που είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη είσπραξη των 600 εκ. Όμως μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού»: «τα επιδόματα κόπηκαν, επειδή οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν» και έτσι η δυσαρέσκεια να απορροφηθεί στα πλαίσια της κοινωνικής συνοχής και όχι της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα