14.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Η εποχή της μαύρης κουκούλας επιστρέφει;

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ*

Πολύς ο λόγος το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου για το φορολογικό, που πλήττει άμεσα τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκείνο, που όμως προκαλεί την μεγαλύτερη -άσχημη ομολογουμένως- εντύπωση είναι η διάταξη του άρθρου 24 παρ.3-9.
Είναι η περίφημη διάταξη, με την οποία νομοθετείται και επισήμως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ, η οποία τελείται από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα η η χρηματική αυτή επιβράβευση συναρτάται με την επιβολή προστίμου και το ύψος της αξίας της συναλλαγής για την οποία έγινε η καταγγελία και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για καταβολή παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Πρόκειται για μια ανήθικη και επικίνδυνη ρύθμιση, που εισάγει καινά δαιμόνια στην άσκηση της δημόσιας λειτουργίας, καθώς αποτελεί μια νέα κουλτούρα αμειβομένου ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΑ, παραπέμποντας σε άλλες εποχές. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, δεν απαγορεύεται η καταγγελία και ορθώς, είναι όμως ιδιαίτερα εσφαλμένη η παρότρυνση της Πολιτείας προς τον πολίτη να γίνεται ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩΝ.
Τέτοιες πρακτικές, που αναπτύχθηκαν ιδίως σε εποχές μαύρων κουκουλών, είναι αποτέλεσμα τόσο της αδυναμίας της Πολιτείας να ασκήσει τα ελεγκτικά της καθήκοντα, αλλά κυρίως και ομολογία έλλειψης δυνατότητας ενός σοβαρού φορολογικού συστήματος.

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα