17.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

Έλλειψη οικονομικής κουλτούρας

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ

Όπως ήταν φυσιολογικό, οι δράσεις κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, δημιούργησαν και την αναμενόμενη αντίδραση. Κυρίως από ανθρώπους, που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ανέργους και συνταξιούχους, οι οποίοι θεωρούν ότι όσοι διαμαρτύρονται είναι υπέρ της φοροδιαφυγής.
Χωρίς καμία διάθεση να κρίνουμε τις θέσεις και τις αντιλήψεις των ανθρώπων αυτών, καλό είναι να διαχωρίζουμε την φορολογική δικαιοσύνη, από την φορολόγηση ανύπαρκτων τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία με το έτσι θέλω και μάλιστα αναδρομικά η κυβέρνηση επιβάλλει.
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα έγκειται στην μεγάλη έλλειψη οικονομικής κουλτούρας, την οποία αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι συγχέουν τους όρους τζίρο, έσοδα, ζημίες, κέρδη, επαγγελματικά και προσωπικά έξοδα, ασφάλιση, ατομική δραστηριότητα, εταιρική δραστηριότητα… Κυρίως επειδή συγχέουν το γεγονός ότι όσα πάρει στο χέρι ο επιχειρηματίας, δεν είναι δικά του, σε αντίθεση με τους αμειβόμενους υπαλλήλους. Όλα αυτά δημιουργούν ζητήματα παρανόησης και άμεσο κοινωνικό αυτοματισμό.
Φυσιολογικό είναι, όποιος δεν κατανοεί τον άλλο, πολλές φορές να τον παρεξηγεί. Παρόλα αυτά είναι αναγκαίο, να υπάρχουν οι ελάχιστες εκείνες βάσεις της συνενόησης και της συναντίληψης, προκειμένου να μην καθιστάμεθα έρμαια της κάθε πολιτικής χειραγώγησης.
Π.χ. ο υπουργός αναφέρει ότι δεν πρέπει να πληρώνουν φόρους μόνο οι υπάλληλοι, την στιγμή, που τα μεγάλα έσοδα έρχονται από την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών και των προϊόντων…
Αυτό είναι που βοηθάει μεν το κράτος, πλήττει όμως την τσέπη του φορολογούμενου, ο οποίος επιζητά δικαιοσύνη αλλού.

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα