21.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ :  «ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΣΕ ΡΟΛΟ «ΛΑΓΟΥ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Μία εβδομάδα μετά το επεισοδιακό περιφερειακό συμβούλιο της 18ης Ιανουαρίου, όπου η περιφερειακή αρχή αντιμετώπισε με πλήρη υποτίμηση τους εκπροσώπους των αγροτών και τα αιτήματα τους και μια εβδομάδα πριν το νέο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών με βάση το αίτημα της ΛΑ.ΣΥ., ο περιφερειάρχης μίλησε τηλεοπτικά για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων. 

Ακολουθώντας πλήρως την πολιτική γραμμή Αυγενάκη : «οι γερμανοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται για προβλήματα που για τους έλληνες αγρότες δεν υφίστανται, καθώς η κυβέρνηση τα έχει επιλύσει», δεν αναφέρθηκε ούτε σε ένα από τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων που αφορούν την άμεση αντιμετώπιση του διογκωμένου κόστους παραγωγής και ενέργειας, τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης, τις περικοπές των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ 2021-27, τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει το σύνολο των καταστροφών που αυξάνονται και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ούτε για την ετσιθελική μείωση των τιμών στην αγορά γάλακτος από τις βιομηχανίες της Ηπείρου προς τους κτηνοτρόφους  βρήκε μια κουβέντα να πει, ούτε για την ανάγκη εγγυημένων τιμών, τη στιγμή που  ο ίδιος συνέβαλε να εξασφαλιστούν για την ΤΕΡΝΑ, στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων με την σύμβαση ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας. 

Η αποστροφή του αυτή, για τα κοινά αυτά αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη τη χώρα και σε όλα τα μπλόκα, οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του στο Π.Σ., «δεν αφήνουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό να λειτουργήσουν». Ελεύθερη αγορά που όταν λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις, κατά την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη, οδηγεί στον μοναδικό ρεαλιστικό επιδιωκόμενο στόχο δηλ. την αύξηση της κερδοφορίας των μεταποιητικών βιομηχανιών. Τα χρέη των βιοπαλαιστών και η αδυναμία των καταναλωτών να πλησιάσουν τις τιμές στο ράφι, είναι αναπόφευκτα για να διατηρηθεί η ελευθερία λίγων να πλουτίζουν και έτσι να αυξάνουν τους δείκτες επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης στην Ήπειρο!!!

. Άλλωστε για την περιφερειακή αρχή και την κυβέρνηση υπάρχουν και άλλες αγορές στον κόσμο, πλην της Ελλάδος, για τα προϊόντα των μεταποιητικών βιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων της Ηπείρου, αγορές για την «κατάκτηση» των οποίων η περιφέρεια δαπανά περισσότερα κάθε χρόνο από ότι για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηπείρου. 

Δεν έχει όμως και το πολιτικό θάρρος η περιφερειακή αρχή να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την έλλειψη βασικών υποδομών ευθύνης της και την καταστροφή που υφίστανται οι αγρότες από τους υπερχρεωμένους ΤΟΕΒ, τους οποίους εποπτεύει.. Με βάση την πολιτική λογική της περιφερειακής αρχής, τα χρέη των ΤΟΕΒ τα οποία προκαλούνται από  την υπερκερδοφορία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών, χρέη που οφείλονται στην απελευθερωμένη αγορά με το χρηματιστήριο ενέργειας, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να περικοπούνε, διότι αυτό θα σήμαινε παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά ενέργειας, και σε αυτά η περιφέρεια δεν μπλέκεται, διότι σέβεται την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό!!!! Άλλωστε οι αγρότες δεν είναι τράπεζες για να το δικαιούνται!!! Πόση προκλητικότητα πια!!!

Μια εβδομάδα πριν, κατά την απάντηση στην επερώτηση της ΛΑΣΥ για το ΤΕΠ το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, ο περιφερειάρχης επέλεξε να παίξει το ρόλο του «λαγού» στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη άμεσης παροχής δωρεάν υπηρεσιών υγείας. Ζήτησε δημόσια η ευθύνη λειτουργίας των Κέντρων Υγείας να περάσει στην περιφέρεια, με επιχείρημα το γεγονός ότι η περιφέρεια συνδράμει στα ζητήματα συντήρησης κτιρίων των Κ.Υ. . Το επιχείρημα βέβαια είναι αστείο, καθώς λειτουργία 1οβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι τα κτίρια. Κατ΄αναλογία θα έπρεπε να ζητήσει πρωταρχικά να περάσει η λειτουργία των εκκλησιών στην περιφέρεια, διότι εκεί δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις, με αποφάσεις της περιφερειακής επιτροπής. 

Η στόχευση όμως είναι βαθύτερη και πολύ πιο αντιδραστική. Η στόχευση αφορά την απεμπλοκή του κράτους από την χρηματοδότηση της Υγείας, όπως με τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία και τις ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο της του επιτελικού κράτους. Επιτελικό κράτος που θεσπίζει κανόνες αλλά δεν παρέχει κοινωνικές παροχές. Η ευρωπαική εμπειρία δείχνει ότι όπου περάσανε δομές υγείας, ΚΥ ή νοσοκομεία στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε επιπλέον τοπική φορολόγηση, εισΙτήρια εισόδου σε ΚΥ και νοσοκομεία και σε πολλές περιπτώσεις μεταφορά σε ιδιώτες, όταν οι περιφέρειες και οι δήμοι αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες αρμοδιότητες δηλαδή που μεταφέρθηκαν στην τοπική διοίκηση και κατέληξαν σε ιδιώτες όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός κ.α 

Απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται  λειτουργία των δομών Υγείας, είναι ότι αδιαφόρησε και δεν απάντησε καθόλου στο σκέλος της επερώτησης που αφορούσε την απόλυση 10 ειδικευμένων νοσηλευτών από το ΤΕΠ τέλος Φεβρουαρίου, γεγονός που θα ταράξει συθέμελα την λειτουργία του ΤΕΠ.

Μας γεννά ανησυχία ότι μια βδομάδα μετά την δήλωση του κ. Καχριμάνη ότι θα αναλάβει ο ίδιος «με το κύρος του περιφερειάρχη» να μεταφέρει στον νέο υπουργό Υγείας την αναγκαιότητα επέκτασης του ΤΕΠ ΠΓΝΙ, καμιά αναφορά ή κίνηση δεν έχει γίνει. Μάλιστα παρουσίασε την εγκατάσταση κοντέινερ στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ ως ευεγερσία της Περιφέρειας, ενώ  αυτά αποτελούνε μέρος του προβλήματος που οφείλει να λυθεί με την επέκταση του ΤΕΠ. Αντιθέτως η επιμονή του κ. Περιιφερειάρχη για την ανέγερση του πάρκου τεχνολογία με κολοβό προϋπολογισμό, για να συγκεντρωθούνε λίγες  εταιρίες, οι οποίες μπορούν ούτως ή άλλως να λύσουν μόνες τους το κτιριακό ζήτημα, είναι ένδειξη ότι δεν θέλει να θέσει ως προτεραιότητα το να συγκεντρωθούν τα ιατρεία, το προσωπικό και ο εξοπλισμός του ΤΕΠ σε ενιαίο χώρο για να κερδίζεται χρόνος για τις ζωές των Ηπειρωτών. 

Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων και των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.  Στηρίζουμε τους φοιτητές, οι οποίοι παλεύουν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με «εισιτήριο εισόδου» τα φράγκα,  για ένα δημόσιο αναβαθμισμένο πανεπιστήμιο που να οδηγεί σε ενιαία πτυχία με επαγγελματική αξία, τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή στηρίζει το πανεπιστήμιο-ερευνητικό παράρτημα των πολυεθνικών εταιριών, το πανεπιστήμιο που  παράγει φτηνό επιστημονικό προσωπικό με πτυχία «κουρελούδες» για τις εταιρίες όπως αυτές της υψηλής τεχνολογίας. Στηρίζουμε τους φοιτητές οι οποίοι έχουν αντιμετωπιστεί με εχθρότητα από την περιφερειακή αρχή, η οποία καλεί ΜΑΤ σε κάθε προσπάθεια των φοιτητών να προσεγγίσουν το περιφερειακό συμβούλιο. Καλούμε τον λαό της Ηπείρου να αγκαλιάσει και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα