20.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

Έντονες οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά!!

 Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Έχω επανηλλειμένα σχολιάσει το γεγονός ότι πολλούς μήνες μετά τις εκλογές  του Ιουνίου, μια περίεργη εικόνα κυριαρχεί στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Πιστεύω ότι το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι εντελώς πρωτόγνωρο και όσο και αν ψάξει κανείς στην πολιτική ιστορία της χώρας, τις τελευταίες πολλές 10ετιες, δεν θα βρει κάτι ανάλογο.

Και να εξηγήσω τι εννοώ

1.Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα και συγκεκριμένα η ΝΔ, όχι μόνο κερδίζει συνεχόμενες εκλογές, αλλά με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, συνεχίζει να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό. 

2. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονη κοινωνική πίεση, η «δημοσκοπική της φθορά» είναι περιορισμένη. 

Διατηρεί υψηλά ποσοστά στην πρόθεση ψήφου και η απόσταση που τη χωρίζει από τα κόμματα που ακολουθούν είναι τεράστια. 

3. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ουσιαστικά δεν φαίνεται να υπάρχει κόμμα της αντιπολίτευσης ικανό να ανησυχήσει την κυβέρνηση εν όψει των Ευρωεκλογών.

4. Όλα τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά της ΝΔ, δύσκολα αθροίζουν ένα 45%, με αποτέλεσμα να είναι πρώτη φορά μεταπολεμικά που η Δεξιά παράταξη είναι πλειοψηφική στην Ελλάδα. 

Αυτό ιστορικά έχει ξανασυμβεί μόνο όταν η χώρα έβγαινε από Εμφύλιο, Χούντα ή είχαμε εκλογές «βίας και νοθείας».

Διανύουμε τον Φεβρουάριο, που για πολλούς θεωρείται ένας πολύ κρίσιμος μήνας για την Κυβέρνηση, μιας και επέλεξε να ανοίξει πολλά μέτωπα. 

Αυτή τη βδομάδα:

 -Ψηφίζεται η ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, με δεδομένη την αναταραχή στην ΚΟ της ΝΔ και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας , που σε αντίθεση με το παρελθόν περιορίζεται μόνο σε «κηρύγματα από άμβωνος».

-Το νομοσχέδιο για τα  μη κρατικά Πανεπιστήμια τέθηκε σε διαβούλευση, με προοπτική να ψηφιστεί μέσα στο μήνα και ήδη η Αθήνα πήρε μια πρώτη γεύση των μαζικών φοιτητικών κινητοποιήσεων.

-Οι αγρότες, αφού δεν ικανοποιήθηκαν από τις Κυβερνητικές προτάσεις, σκληραίνουν τη στάση τους και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πιο δυναμικές αντιδράσεις. 

-Η ακρίβεια, που συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών, δεν φαίνεται να τιθασεύεται από τα μέτρα της Κυβέρνησης. 

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω  σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία θα  οδηγούσε σε πολιτικές εξελίξεις. 

Καμιά Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί. 

Και όμως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά την εμφανή κοινωνική δυσαρέσκεια, καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.

Και οι λόγοι είναι δύο. 

Αφενός συνεχίζει να απολαμβάνει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από τα ΜΜΕ και αφετέρου δεν υπάρχει ισχυρός αντίπαλος για να καρπωθεί τη φθορά της.

Η ευρύτερη παράταξη της Κεντροαριστεράς κατακερματισμένη, δείχνει σ’ αυτή τη φάση ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά και να εισπράξει τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες, την αλλαγή ηγεσίας και κυρίως από τη μεγάλη διάσπαση.

Έχει χάσει σχεδόν το μισό από το ποσοστό του περασμένου Ιουνίου στην πρόθεση ψήφου και παραμένει οριακά σε διψήφια ποσοστά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεν κατοχυρώσει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου δεν είναι τέτοια που να δικαιολογούν πρόωρους πανηγυρισμούς.

Μεγάλο πρόβλημα για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί η συνεχής «αφαίμαξη» πρώην στελεχών του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε σημείο που εύλογα κάποιοι διερωτώνται: 

«Μα πόσο ΠΑΣΟΚ χωράει ακόμη το κόμμα της ΝΔ»;;;

Τέλος  η Νέα Αριστερά δεν έχει καταφέρει ακόμη να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την πολιτική της παρουσία.

 Αυτή είναι η πολιτική κατάσταση λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και

στα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.

 Το πρώτο αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και κατά πόσο πράγματι θα αποτελέσουν σταθμό για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα!!

 Το δεύτερο έχει να κάνει με την ευρύτερη Προοδευτική παράταξη, κατά πόσο θα βγει ενισχυμένη από αυτές και το κυριότερο αν θα καταφέρει να ανακόψει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη!!

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει και μια βεβαιότητα:

 Οι προβληματισμοί και οι συζητήσεις για συνεργασίες στην Κεντροαριστερή παράταξη έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν μετά τις Ευρωεκλογές, με στόχο να υπάρξει μια σύγχρονη και αξιόπιστη σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία και θα αποκτήσει ευρύτερη συναίνεση και αποδοχή.

Και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλοί σ’ αυτή τη χώρα που φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο .

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα