17.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΒΙΛΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας – 8 Μαρτίου ! Γιορτάζονται τα κοινωνικά, οικονομικά πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών παγκοσμίως ενώ παράλληλα στοχεύεται η ευαισθητοποίηση και η διεκδίκηση ίσων ευκαιριών που ακόμα και σήμερα δε θεωρούνται δεδομένες….
Μπορεί να υπάρχουν γυναίκες σε πολλές σημαντικές θέσεις ωστόσο στατιστικές μας δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ώστε να επιτευχτεί η πλήρη ισότητα με τους άντρες!
Με αφορμή αυτά και καθώς ζούμε σε μια περίοδο που τα πάντα μεταβάλλονται γύρω μας θα ήθελα να κάνω μια αναδρομή του χτες με το σήμερα ….
Η γυναίκα παλιότερα αντιλαμβανόταν τον εαυτό της ως λιγότερο σημαντικό και αυτόνομο. Ρόλος της ήταν να ασχολείται με τα του σπιτιού ,να μην σπουδάζει ,να μην εργάζεται ,και μοναδικό της μέλημα ήταν η ανατροφή των παιδιών!
Προσωπικές ανάγκες ,φιλοδοξίες όνειρα και θέλω έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα…
Ο άντρας είχε μεγαλύτερη ισχύ και όχι μόνο από οικονομικής άποψης!
Πλέον η θέση αυτή έχει μεταβληθεί . Η γυναίκα μορφώνεται ,σπουδάζει ,εργάζεται ,είναι οικονομικά ανεξάρτητη ,διεκδικεί τα θέλω της. Προτεραιότητα της δεν είναι μόνο ο γάμος και η οικογένεια αλλά και η επαγγελματική καταξίωση της!
Όσο για τους άντρες πολλοί στέκονται αμήχανοι μπροστά στον καινούργιο ρόλο της ανεξάρτητης δυναμικής γυναίκας !Φοβούνται νιώθουν απειλή και αισθάνονται αδύναμοι … Οι ισορροπίες ανάμεσα στα ζευγάρια είναι πολύ λεπτές και συχνά μπαίνει ανάμεσα τους ο ανταγωνισμός !
Όλες αυτές οι αλλαγές συνετέλεσαν στο να καλείται πλέον η σύγχρονη γυναίκα να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους.
(ΓΥΝΑΙΚΑ-ΣΥΖΥΓΟΣ-ΜΑΝΑ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ-ΚΑΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ-ΦΙΛΗ-ΑΔΕΡΦΗ-ΚΟΡΗ).
Καθημερινά προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλα όπως προστάζει η κοινωνία μας και τα στερεότυπα της , να είναι σωστή και πολλές φορές να δίνει το 1000/100 του εαυτού της για να καταφέρει να ανταπεξέλθει σε όλους τους τομείς…
Όλο αυτό όμως έχει ψυχικό και σωματικό αντίκτυπο .Πιέζεται ,αγχώνεται ,εξαντλείται , αμφιβάλλει για το αν κάνει σωστά κάποια πράγματα ,νιώθει τύψεις και ένοχες αν ο χρόνος που αφιερώνει στα παιδιά και το σύζυγο είναι λίγος… Επίσης ως γυναίκα πρέπει να φροντίζει και να περιποιείται τον εαυτό της !
Καθοριστικό ρόλο παίζει και η συμπεριφορά του συζύγου ,κατά πόσο τη βοηθά, τη στηρίζει και μοιράζεται κομμάτια των ευθυνών της.
Εν ολίγοις πολλαπλός ,πολυδιάστατος και απαιτητικός ο ρόλος της γυναίκας του σήμερα! Δεν το βάζουμε όμως κάτω . Κάθε γυναίκα γνωρίζει τη σημαντικότητα της , τη μοναδικότητα της ,την αξία της ! Είναι άνθρωπος με δικαιώματα ,υποχρεώσεις , όνειρα ,και θέλω. Επιλέγει τους ρόλους που θέλει να την ακολουθούν όχι όμως να την καθορίζουν . Ρόλους που προστάζει η προσωπικότητα της και η ιδιοσυγκρασία της. Απαιτεί το σεβασμό την αναγνώριση, την αξιοκρατία ,την αποδοχή της μοναδικότητας της. Μιλά ελεύθερα, προβάλει τα θέλω της και την ύπαρξη της.
Τίποτα δεν είναι αδύνατο ,όλα είναι θέμα επιλογής ,προσπάθειας ,θέλησης ,επιμονής και οργάνωσης . Βασικό αλώστε προτέρημα των γυναικών είναι το multi-tasking: Η ικανότητα δηλαδή να μπορούν να συνδυάσουν επιτυχημένα πολλές δραστηριότητες μαζί.
Συμβουλή προσωπική ως φυσικοθεραπεύτρια ,μανούλα ,σύζυγος ,ελεύθερη επαγγελματίας προς όλες τις γυναίκες είναι ΄΄ να φροντίζουν τον εαυτό τους΄΄.
Το στρες που βιώνουμε καθημερινά μας κάνει να σωματοποιούμε το άγχος μας…Η ψυχή και το σώμα μας είναι αλληλένδετα .Όταν η ψυχική μας υγεία δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πιεστικές καταστάσεις της ζωής μας ,τότε το σώμα μας αναλαμβάνει να μιλήσει και να εκφραστεί! Και πως εκφράζεται ?Με τη μορφή πόνου και άλλων συμπτωμάτων σε διάφορα σημεία του σώματος μας!
Μόνος τρόπος να ξεφύγουμε είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο ώστε να εντοπίζουμε πράγματα που γιατρεύουν την ψυχή και το σώμα μας. Καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν χαρούμενες και ευτυχισμένες. Θα πρέπει να τα συμπεριλάβουμε χωρίς ενοχές αλλά με προτεραιότητα κι ας αφήσουμε κάτι πίσω από τους υπόλοιπους ρόλους. Με την αυτοφροντιδα και αγάπη στον εαυτό μας έρχεται η εσωτερική ισορροπία και ηρεμία. Γεμίζουμε με ψυχικά αποθέματα και η διάθεση προσφοράς μας είναι μεγαλύτερη και ποιοτικότερη. Οι σχέσεις με τους γύρω μας είναι πιο υγιείς ,αισθανόμαστε ισορροπημένες, γαλήνιες , έτοιμες να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής και να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή . Και μην ξεχνάμε: Η ευτυχία ταυτίζεται με την εξασφάλιση της σωματικής υγείας ,παράλληλα με εκείνη της ψυχικής ηρεμίας!!!(επίκουρος).
Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες ,την μητέρα μου ,τις φίλες ,τις γνωστές ,τις συναδελφισσες μου και όλες τις Αρτινές!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα