14.8 C
Arta
28 Απριλίου 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ….θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το ΚΥΝΗΓΙ, την ΦΥΣΗ: Οικο…κυνηγώντας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

Σήμερα που ο κόσμος πλήττεται από κάθε είδους αναταραχές, ισοπεδωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να αισθανθούμε περισσότερο μέτοχοι στις εξελίξεις και με υπευθυνότητα να αμυνθούμε απέναντι σε ό,τι απειλεί τη φύση, το περιβάλλον αλλά και τις παραδόσεις του τόπου μας.

  Η αδράνεια, η απάθεια, η εφήμερη βολεψιά και ο ωχαδερφισμός αποτελούν βλαπτικές νοοτροπίες τις οποίες θα πρέπει να αποβάλουμε εάν δεν επιθυμούμε να μετατραπούμε σε τυπικούς «εισπράκτορες» τελεσίδικων αποφάσεων, οι οποίες θα στιγματίσουν δραματικά το μέλλον μας.

  Ένας σωστός και συνειδητοποιημένος πολίτης είναι αδιανόητο να λειτουργεί στη φύση ως κακός διαχειριστής, με άξεστη και αντιδεοντολογική κυνηγετική συμπεριφορά.

  Συνεπώς η παιδεία περί της οποίας όλοι κοπτόμεθα- κυρίως δε οι κυνηγετικές οργανώσεις της πατρίδας μας- θα πρέπει να οριοθετηθεί σε γενικότερο πλαίσιο. Σε αυτό η κυνηγετική παιδεία και οι φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις μας θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν ως επιμορφωτικό εργαλείο στα πλαίσια της ευρύτερης θρανιακής εκπαίδευσης της νεολαία μας.

  Με αυτό τον τρόπο θα εξαλειφθεί η παραπληροφόρηση απέναντι στην κυνηγετική διαχείριση, την οποία για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς διαχειρίζονται ορισμένα κέντρα, δημιουργώντας απέχθεια προς τον πραγματικό ρόλο του κυνηγού, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι πολύπλευρος, με δαπανηρά έργα ουσίας για τη φύση, το περιβάλλον και την άγρια πανίδα του τόπου μας.

  Η συμπεριφορά του κυνηγού στη φύση – ως πολίτη της κοινωνίας μας- καθορίζεται από τα ίδια κριτήρια που αυτός αντιλαμβάνεται ως κώδικα συμπεριφοράς στην καθημερινότητά του.                        

  Ελπίζοντας να εισακουστούν οι σκέψεις μου, εύχομαι σε όλους καλές απόκριες.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα