19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Μια ακόμη Αγία για την Άρτα;

Διαβάστε επίσης

Η ΕΛΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΔΟΥΚΑΙΝΑ κέρδισε την προσοχή στην παρουσίαση του βιβλίου της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

Η πιθανότητα να εμπλουτιστεί η Άρτα με μια ακόμη ηρωίδα στο Πάνθεόν της, αλλά και μια ακόμη Αγία, ήταν η μεγάλη είδηση της βραδιάς της παρουσίασης του βιβλίου της Κατερίνας Σχισμένου «ΕΛΕΝΗ ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΔΟΥΚΑΙΝΑ. ΜΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», όπως την ανακοίνωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στον φιλοξενούμενο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλου, ως μέλος σχετικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, αρμόδιας για την διερεύνηση τέτοιων θεμάτων Αγιοκατάταξης.
Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Μαρτίου, στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Μαξίμου Γραικού, είχε μεγάλη συμμετοχή κοινού και με ενδιαφέρουσες ομιλίες των Δημήτρη Γιαννούλη, – Αναπληρωτή καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, του Χρυσόστομου Στύλιου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος HERMES και του Γιάννη Καϊντάση, Δικηγόρου και Εκδότη της εφημερίδας ΑΠΟΨΗ.
Ο κ. Δημήτρης Γιαννούλης αναφέρθηκε με πληρότητα στο περιεχόμενο του βιβλίου, αναδεικνύοντας όλες τις όψεις της ιστορίας της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας, κόρης του Μιχαήλ Β’ και της Βασίλισσας Θεοδώρας, η οποία έζησε ως βασίλισσα στην Κάτω Ιταλία και την Σικελία, σε μια περίοδο μεγάλων εθνικών συγκρούσεων και θρησκευτικών διαφορών και περιέγραψε την δύναμη της ψυχής της απέναντι στην συμφορά της απώλειας του συζύγου της, την αρπαγή των παιδιών της και την πίεσή των παραγόντων της εξουσίας να ξαναπαντρευτεί, προκειμένου να καταστεί πιόνι συμφερόντων.
Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στις ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές του βιβλίου (απαραίτητη η τέχνη για την κάλυψη των ιστορικών κενών) και επανέφερε την πρόταση του καθηγητή Δένδια, ο οποίος από το 1924 είχε προτείνει την αναγνώριση ως Αγία της Ορθοδοξίας της κόρης της Αγίας Θεοδώρας, λόγω της ακλόνητης αντίστασής της στον παπισμό.
Ακολούθως ο κ. Χρυσόστομος Στύλιος, αναφέρθηκε στην δράση του προγράμματος HERMES του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που στόχο είχε να εξεύρει τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία, μεταξύ της περιοχής της Κάτω Ιταλίας και της Ηπείρου και ανατέθηκε στην Κατερίνα Σχισμένου, έπειτα από δική της πρότασης να αναδειχθεί η ιστορία της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας, κάτι που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, με την δημιουργία ενός θεατρικού μονόλογου, το οποίο έγραψε η Κατερίνα Σχισμένου, το σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Σαρλής και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, την Άρτα, την Πάτρα και την Πρέβεζα.Σημειωτέον ότι το ίδιο έργο προκρίθηκε στον περσινό ετήσιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας ανάμεσα στα δέκα καλύτερα έργα πανελλαδικά.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Καϊντάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η τοπική μας ιστορία με περισσότερους ήρωες και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την πορεία αυτού του τόπου και ποιοι ήταν οι άνθρωποι, που βοήθησαν να μεγαλυνθεί στο πέρασμα των αιώνων.
Στην συνέχεια έγινε μια προβολή δεκαπέντε λεπτών από τον μονόλογο της της Ελένης- Αγγελίνας την οποία υποδύθηκε η εκπαιδευτικός Ζηνοβία Μήτση, η οποία μετά το πέρας της προβολής, πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι για την ίδια ήταν τιμή και ευλογία να υποδυθεί στο ομώνυμο θεατρικό έργο την κόρη της Αγίας Θεοδώρας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος επεσήμανε, ότι το βιβλίο αυτό, παρ’ ότι δεν είναι Θεολογική μελέτη και αναφέρεται στις πιό ανθρώπινες πτυχές της ευσεβεστάτης Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας, όμως αποπνέει την αγιότητά της. Και ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, να δώσει ο Θεός, να ευοδωθεί η επίσημη Αγιοκατάταξη της θυγατέρας της Αγίας Θεοδώρας, Ελένης
Η συγγραφέας Κατερίνα Σχισμένου, η οποία συντόνιζε και την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ιερά υποχρέωσή της να αναδείξει περισσότερο τα ιστορικά κενά της περιόδου και επεσήμανε:
Ελένη Αγγελίνα Δούκαινα, μια πριγκίπισσα της Άρτας μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας, με ανθρώπους που αγαπούν την πόλη τους, ενδιαφέρονται για τους θησαυρούς της που είναι και πνευματικοί και δε σταματούν ακόμη κι όταν οι καιροί γίνονται δίσεκτοι. Ευχαριστώ την Ιερά Μητρόπολη Άρτης, τον μητροπολίτη μας κ. κ Καλλίνικο, τον Χρυσόστομο Στύλιος τον Δημήτρη Γιαννούλη, τον Γιάννη Καϊντάση, τη Ζηνοβία Μήτση και τον Σωτήρη Σαρλή. Aλλά πάνω απ’όλα αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που γεννήθηκα σε μια τέτοια πόλη, την Άρτα, που μου προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις από το παρελθόν και που ίσως καταφέρει να φωτίσει και το μέλλον της. Ευχαριστώ όλους όσους στηρίξατε τη χθεσινή εκδήλωση. Χρόνια πολλά στην πόλη μας, της αξίζουν τα καλύτερα.
Λίγα λόγια για την ηρωίδα: Η Ελένη κόρη της Θεοδώρας Πετραλείφα και του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα, «Δεσπότη» της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Άρτα, παντρεύτηκε τον Μαμφρέδο Χοχενστάουφεν και έγινε βασίλισσα της Σικελίας, δούκισσα της Απούλιας και πριγκίπισσα της Καπύης στην Ιταλία. Στο έργο παρουσιάζεται λίγο πριν το τέλος της ζωής της, κλεισμένη στο Nocera di Cristiani.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και την Ιερά Μητρόπολη Άρτας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα