18.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Φιλελεύθερες οι γυναίκες στην κάλπη

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ

Σε μια εποχή, μεγάλων αλλαγών, το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων, είναι σαφές ότι μόνο νομοθετικά αίρεται, με την κοινωνική και οικονομική πρακτική να θέλει το αντρικό φύλο, αμιγώς κυρίαρχο σε παραδοσιακά επαγγέλματα.
Παρά τα βήματα, τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί, και την κοπιώδη προσπάθεια του γυναικείου φύλου να διεκδικήσει την θέση της «στον μισό ουρανό», βλέπουμε ότι το σύστημα ανθίσταται πεισματικά, να δώσει τον απαιτούμενο αέρα στην γυναικεία παρουσία.
Αυτό έχει και ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα. Στα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα οικονομικά κράτη, διαπιστώνουμε μια καταγραφή πολιτικών τάσεων, που σίγουρο είναι ότι είναι αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης.
Οι άντρες τείνουν να γίνονται πιο συντηρητικοί στις πολιτικές τους επιλογές, υποστηρίζοντας παραδοσιακά κόμματα, που δεν επιθυμούν τις αλλαγές σε κοινωνικά και οικονομικά status quo, ενώ οι γυναίκες ψηφοφόροι, όχι μόνο έχουν μια έφεση, αλλά τείνουν να είναι υποστηρικτές φιλελεύθερων στον κορμό τους πολιτικών και ριζοσπαστικών κοινωνικών κομμάτων.
Είναι μια καταγραφή, για το πως τα δυο (βιολογικά) φύλα, βλέπουν την θέση τους στην κοινωνία, αλλά ας μην τείνει κάποιος να αποδαιμονοποιήσει την κατάσταση αυτή θεωρώντας ότι έχει αποτελέσματα μόνον ενώπιον της εκλογικής κάλπης.
Αντιθέτως, η αντίθεση αυτή, εκδηλώνεται ακόμη και στην κύρια δομή της οικογένειας, με τα νέα ζευγάρια, να απέχουν παρασάγγας στις κοινωνικο-πολιτικές τους αντιλήψεις, με αποτελέσματα που σχετίζονται με μια σωρεία προβλημάτων, όπως η υπογεννητικότητα, η έλλειψη δημιουργίας οικογένειας, αλλά και η αύξηση του ποσοστού των διαζυγίων.
Είναι λοιπόν απαραίτητο στον δημόσιο διάλογο για την πολιτική και την οικογένεια, να λάβουμε υπόψη και τις τάσεις αυτές, που σίγουρα έχουν την βάση τους στη νέα πραγματικότητα.

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα